Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Beogradski odbornici odlučili: Ulice dobili Milojević, Radojčić, Tijanić i Tirnanić
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

18. 12. 2020.

Izvor: UNS

Beogradski odbornici odlučili: Ulice dobili Milojević, Radojčić, Tijanić i Tirnanić

Odbornici Skupštine Beograda usvojili su na današnjoj sednici predlog Udruženja novinara Srbije (UNS) da ulice u opštinama Palilula, Novi Beograd i Voždovac ponesu imena Predraga Milojevića, Miroslava Radojčića, Aleksandra Tijanića i Bogdana Tirnanića.

Obrazlažući predlog, predsednik UNS-a Vladimir Radomirović rekao je da ova četvorica novinara predstavljaju niz koji je započeo Dimitrije Davidović, a nastavili Laza Kostić, Miloš Crnjanski i Maga Magazinović - novinari koji su zadužili ne samo svoju profesiju već i ceo narod. Naveo je da je srpski novinar i književnik Predrag Milojević životom i radom obeležio ceo 20. vek, da će takođe doajen jugoslovenskog novinarstva i dugogodišnji dopisnik Politike iz Velike Britanije i SAD Miroslav Radojčić ostati poznat i po čuvenim izveštajima sa Vimbldona kojima je približio tenis domaćoj publici.

„To su ljudi koji su uneli književni stil u srpsko novinarstvo“, rekao je Radomirović. Naveo je i da su Aleksandar Tijanić i Bogdan Tirnanić simbol srpskog novinarstva i podsetio da Udruženje novinara Srbije dodeljuje već godinama nagrade koje nose njihova imena. 

On je naglasio da ne smemo zaboraviti ni 16 radnika RTS-a ubijenih u NATO bombardovanju, kao ni 17 srpskih i albanskih novinara koje je na Kosovu i Metohiji ubila takozvana Oslobodilačka vojska Kosova. „Novinari su često davali i život za svoj narod“, rekao je Radomirović.

On je pomenuo slučaj predratnog novinara Miodraga Inđića, koji je za vreme nemačke okupacije Beograda bio obaveštajac Jugoslovenske vojske u otadžbini i koga su Nemci streljali u Jajincima početkom 1944. godine. „Inđić je takođe zaslužio ulicu u Beogradu i Udruženje novinara Srbije će vam se obratiti sa tom inicijativom“, rekao je Radomirović.

Opozicioni odbornici Zoran Vuletić i Rade Veljanovski kritikovali su predlog da Aleksandar Tijanić dobije ulicu. „I te kako sam protiv toga da Tijanić dobije ulicu“, rekao je Veljanovski, dodavši da je Tijanića lično poznavao i da je podneo ostavku na mesto direktora Radio Beograda kad je Tijanić „nezakonito postavljen“ za generalnog direktora Radio-televizije Srbije. „On jeste poznat novinar, ali je napisao i niz tekstova u kojima je uvredljivo govorio o ženama, civilnom sektoru i političarima“, rekao je Veljanovski i zaključio da je Tijanić „radio za Miloševića, Miru Marković, Koštunicu, Tomu Nikolića i ovu sadašnju vlast“.

Zoran Vuletić je rekao da su Vojislav Koštunica i Aleksandar Tijanić, koga je opisao kao Koštuničinog „političkog ideologa“ „kreirali atmosferu u kojoj je normalno da se ubije premijer“. „Ne sme da prođe skupštinsko glasanje predlog da ulicu dobije čovek koji je pred ubistvo Zorana Đinđića napisao ‘Ako Đinđić preživi, Srbija neće’“, kazao je Vuletić.

Na njihova izlaganja oštro su reagovali odbornici iz Srpske napredne stranke i Socijalističke partije Srbije. Predsednik Skupštine grada Beograda Nikola Nikodijević (SPS) rekao je da je Veljanovski „uneo dozu ličnog u obraćanje“, a Vuletiću odgovorio da „spomenik Zoranu Đinđiću podižu SNS i SPS, jer ga vaši 15 godina nisu podigli“.

Nebojša Bakarec (SNS) rekao je da se čovek koji radi za sve vlasti zove profesionalac. „Pa nećemo valjda kao Crveni Kmeri da zatiremo sve što je bilo pre nas. To što je Tijanić napadao političare, to je u redu jer novinari tako i treba da rade“, kazao je Bakarec, dok je njegov stranački kolega Vladimir Orlić dodao da je Tijanić kritikovao SNS. „Mi pokazujemo da smo iznad toga i glasaćemo za ovaj predlog UNS-a“, rekao je Orlić. On je odbacio tezu Veljanovskog da je Tijanić radio za SNS. „Tijanić je umro 2013. godine, a Aleksandar Vučić je predsednik Vlade postao godinu dana kasnije“, kazao je Orlić.

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić je na kraju rasprave koja je trajala gotovo dva sata najavio da je ovo tek početak imenovanja ulica po zaslužnim novinarima i kulturnim radnicima i pozvao UNS da podnese nove inicijative.

Za predloge da ulice ponesu imena Predraga Milojevića, Miroslava Radojčića i Bogdana Tirnanića nije bilo glasova protiv, dok su Veljanovski i Vuletić jedini glasali protiv predloga da ulicu dobije Aleksandar Tijanić.

 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi