Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Novi član UO koji bi presudno mogao da utiče na izbor direktora RTS-a
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

28. 12. 2020.

Autor: J. Pešić Izvor: UNS

Novi član UO koji bi presudno mogao da utiče na izbor direktora RTS-a

Na poslednjoj sednici članovi Saveta Regulatornog tela za elektronske medije (REM) imenovali su pravnika iz Beograda Šćepana Praščevića za novog člana Upravnog odbora Radio-televizije Srbije (UO RTS), koji za manje od 40 dana treba da izabere generalnog direktora te medijske kuće.

Izborom Praščevića popunjeno je mesto u UO RTS-a koje je od marta 2019. godine bilo upražnjeno, posle ostavke Dragana Karadžića na mesto zamenika predsednika tog tela. Od 12 prijavljenih kandidata, REM se odlučio za dvadesetdevetogodišnjeg Praščevića.

Za imenovanje Praščevića, koji će učestvovati u izboru generalnog direktora RTS-a, javnost je saznala od Slobodana Cvejića u danu kada je i podneo ostavku na mesto člana Saveta REM-a zbog, kako je naveo, „kršenja demokratskih principa“ prilikom izbora Olivere Zekić za predsednicu Saveta.

„Jasno se vidi da se veći deo Saveta sastaje ranije, kako bi se dogovorili šta će da rade. Dokaz da je bilo dogovaranja je i njihovo jednoglasno, sinhronizovano, ’kao iz topa’ glasanje za jedno mesto u Upravnom odboru RTS, kada je izabran momak 1991. godište“, rekao je za „Danas“ Cvejić.

Osim izjave Cvejića, zvanično obaveštenje REM-a je izostalo, iako se sada biografija Praščevića nalazi na sajtu Regulatora uz ostale članove UO RTS-a.

Praščević za UNS kaže da može, uprkos godinama, „mnogo da doprinese“ radu UO RTS-a, ali da je odgovornost na tom telu da Javni servis ima kvalitetniji program uz poštovanje zakona i statuta.

„Ako mlad čovek može da napravi biografiju kao što sam ja stigao, može i svojom energijom i mladošću uz slušanje iskusnijih kolega da doprinese radu UO RTS-a. Izbor koji je pao na mene je apsolutno adekvatan. Spreman sam da uložim mnogo svog vremena i energije da RTS opravda moja, kao i velika očekivanja građana“, navodi Praščević.

Šćepan Praščević, navodi se u njegovoj biografiji, na fakultetu se bavio studentskim organizovanjem, a bio je i student prodekan. Posle studija započinje pripravnički staž u advokatskoj kancelariji i Državnom pravobranilaštvu. Položio je pravosudni i advokatski ispit i mlađi je savetnik za stalnu obuku sudija Pravosudne akademije, piše u biografiji u kojoj se navodi i da je predsednik nevladine organizacije Beogradska konferencija pravnika.

Sada u punom sastavu, UO RTS-a odlučivaće po treći put ove godine za prvog čoveka Javnog servisa među 14 kandidata, koji većinom dolaze iz ove medijske kuće. Prethodna dva konkursa su poništena zato što niti jedan kandidat nije imao potrebnu većinu glasova.

Novi član UO RTS-a Praščević, koji će takođe učestvovati u izboru generalnog direktora RTS-a, kaže da mu je „drago“ zbog toga što će i njegov „glas moći da odlučuje u izboru za tako veliku funkciju“. „Ne znam šta mogu da očekujem. Videćemo posle postupka, pošto ćemo imati i razgovore sa kandidatima za generalnog direktora pojedinačno“, kaže on.

Među kandidatima za generalnog direktora RTS-a su Dragan Bujošević, dugogodišnji generalni sekretar te medijske kuće Stanislav Veljković, novinari Olivera Jovićević i Vladimir Palikuća, pomoćnik izvršnog direktora Tatjana Ćitić, Milena Vučetić, koja je sa mesta direktora tehnike otišla u penziju, kao i odgovorni urednik PGP RTS-a Marko Milutinović.

Na listi su i bivši član Saveta REM-a Miloš Rajković, osnivač RTV B92 i bivši državni sekretar u Ministarstvu kulture Saša Mirković, doskorašnji prvi čovek nedeljnika „Ekspres“ Slobodan Orlić, reditelj Đuro Mrđa, iz RTV-a Zoran Cvetković, pesnik Vladan Rakić i novinar Miodrag Popov.

REM je, podsetimo, u septembru ove godine raspisao konkurs za izbor šest članova UO RTS-a ali se, iako je utvrđena lista kandidata i istekao rok za podnošenje prijava, ova tačka još nije našla na dnevnom redu.

Komentari (2)

ostavi komentar
uto

29.12.

2020.

Suanpan za pocetnike [neregistrovani] u 18:13

Re:

Naucili ste da racunate, ali vam logika nije jaca strana. Koliko je Bujosevic imao glasova na poslednjem konkursu? Pet. Znaci novinar je u pravu kada kaze da nov kandidat teorteski moze da bude tas na Bujosevicevoj vagi. Zasto REM nije izabrao i druge kandidate nego je pozurio da izabere samo nedostajajuceg kandidata? A u vi ste naivni ako mislite da se nisu taspitali kod svog coveka u REM-u... Nema greske- drugi mandat ide Bujketu.

Odgovori
uto

29.12.

2020.

Anonymous [neregistrovani] u 12:48

Novinarska pažnja

Budite oprezni kad pišete ozbiljne tekstove i J.P. ne treba da bruka UNS! Glas novog člana UO RTS apsolutna ništa ne odlučuje. Kada 8 članova glasa potrebno je 6 da bude "ZA". A kada 9 njih glasa, koliko je potrebno za dvotrećinsku većinu? Pa, isto 6. Nema potrebe da J.P. bombastičnim naslovom demonstrira elementarno neznanje. UNS je ipak ozbiljno udruženje novinara!

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi