Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Trinaest godina od nasilnog gašenja TV Resava
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

04. 06. 2021.

Autor: K. Kovač Nastasić Izvor: UNS

Trinaest godina od nasilnog gašenja TV Resava

Na današnji dan 2008. godine komisija opštine Svilajnac izbacila je redakcije TV Resava i lista „Resavski poštonoša“ iz uredno zakupljenih prostorija čiji je vlasnik opština i nasilno prekinula televizijski program.

Trinaest godina kasnije, rukovodstvo opštine je mahom isto, a televizije Resava nema. Obnovljen je list „Resavski poštonoša“, ali se i on od 2015. godine ne štampa, već objavljuje onlajn. Za neovlašćen prekid programa televizije niko nije odgovarao.

Podsetimo, 4. juna 2008. godine opštinska komisija, a čelu sa Draganom Radević (sada zamenicom predsednika opštine), po nalogu tada zamenika predsednika opštine Predraga Milanovića (sada predsednika opštine), zloupotrebila je ovlašćenje i i pored važećeg ugovora o zakupu, oduzela deo opreme koji je bio u vlasništvu opštine, izbacila zaposlene iz prostorija i nasilno prekinula tv program.

TV Resava posedovala je tada i vlastitu opremu i za emitovanje programa i nije joj bila neophodna tehnika koja je bila vlasništvo opštine.

UNS je tada tražio da opštinsko rukovodstvo vrati redakcije u zakupljeni prostor i nadoknadi štetu nastalu nezakonitim nasilnim prekidom programa. Sedam dana kasnije, 11. juna 2008. godine,  predstavnicima UNS-a, tadašnjem predsedniku Ninu Brajoviću i članu IO Petru Jeremiću, Milanović je obećao da će omogućiti povratak redakcija u prostor iz kojeg su nasilno iseljeni. Do danas, to se nije desilo.

Krivične prijave protiv članova komisije i zamenika predsednika opštine koji su naredili prekid programa su odbačene, a u prostor koji su do 4. juna 2008. godine kao zakupci koristile ove redakcije posle temeljne rekonstrukcije useljena je novosnovana TV Centar.

Većinski vlasnik ove medijske kuće bila je majka zamenika predsednika opštine Predraga Milanovića Dobrila, a direktorka Dragana Radević, članica opštinskog veća, a sada zamenica predsednika opštine. Firma, osnivač TV Centar bila je registrovana na adresi tadašnjeg zamenika predsednika opštine Predraga Milanovića.

Kada je UNS obelodanio ove činjenice, vlasnička struktura televizije je promenjena. Finansiranje TV Centar iz budžeta opštine je nastavljeno. Čak su i pojedini radnici televizije bili zaposleni i primali platu u Opštini Svilajnac.

Kako za UNS kaže tadašnji glavni i odgovorni urednik TV Resava Rade Đorđević, osim toga što nije urađeno ništa da se TV Resava vrati u svoje prostorije, za trinaest godina nije se promenio ni odnos Milanovića i opštinskog rukovodstva prema redakciji. Redakciju „Resavskog poštonoše“ koju je Đorđević obnovio opština ne poziva na događaje, ne obaveštava o odlukama, a nekoliko puta zabranjivano joj je da snima i izveštava sa događaja.

„Radimo pod pritiskom svih ovih godina. Odnos vlasti prema nama je isti kao 2008. godine, kršenje zakona i bahato ponašanje. Volje nam ne nedostaje, redakcija opstaje, čak se i širi, ali naš položaj je težak. Čak su i projektno sufinansiranje obesmislili, kao i doduše u mnogim opštinama na lokalu. Šta očekivati kada opština nagrađuje svoje - svake godine novac ide istim medijima, a deli ga ista komisija“, kaže Rade Đorđević.

Predsednik opštine Svilajnac Predrag Milanović na poziv UNS-a da govori o gašenju TV Resava nije odgovorio. 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi