Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Tužilaštvo traži strože kazne za paljenje kuće Milana Jovanovića, presuda Apelacionog suda za mesec dana
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

14. 10. 2021.

Autor: D. Bjelica Izvor: UNS

Tužilaštvo traži strože kazne za paljenje kuće Milana Jovanovića, presuda Apelacionog suda za mesec dana

U sudnici Apelacionog suda u Beogradu danas su oštećeni Milan Jovanović, saradnik portala „Žig info“ i njegova supruga Jela Deljanin, zajedno sa prvostepeno osuđenima zbog paljenja njihove kuće Dragoljubom Simonovićem, nekadašnjim predsednikom opštine Grocka i funkcionerom SNS-a i policajcem Vladimirom Mihailovićem, ponovo slušali reči presude koje je čitala sudija izvestilac, a na koju su se žalili i tužilaštvo i osuđeni.

Tužilaštvo se žalilo na visinu kazni tražeći da budu strože, dok je odbrana tražila preinačenje presude i oslobađanje okrivljenih odnosno ukidanje presude i vraćanje postupka prvostepenom sudu na odlučivanje.

Simonović je osuđen na zatvorsku kaznu od četiri godine i tri meseca, a Mihailović na četiri godine zatvora, dok je neposredni izvršilac Aleksandar Marinković, koji je u bekstvu, osuđen takođe na četiri godine i tri meseca zatvora.

Očekuje se da će Apelacioni sud u narednih trideset dana doneti presudu.

Publika u sudnici mogla je iznova čuti kako je, prema presudi, tekao dogovor na osnovu kog je trebalo da se zastraši Milan Jovanović time što će mu automobil biti zapaljen. Put do neposrednog izvršioca takođe je opisan, kao i da je prvobitno bilo reči o 2 000 evra „nagrade“, a da je kako se lanac u potrazi za izvršiocem širio na kraju neposrednom počiniocu dato 500 evra i oprošten mu je dug od 350 evra.

Simonovićev advokat Viktor Gostiljac rekao je da jedini dokaz protiv njegovog klijenta predstavlja iskaz takođe osuđenog Mihailovića koji je, kako on tvrdi, pribavljen tužilačkom obmanom i policijskim pretnjama.

„Okrivljeni Mihailović je dao dva iskaza koja su u suprotnosti. Ne mogu biti tačna oba. U trenutku kada se nalazi u pritvoru on daje iskaz koji tereti Simonovića. Bez osnova hapse mu suprugu, fotografišu je, govore da će dobiti 100 godina zatvora, da će mu oduzeti decu“, rekao je Gostiljac.

Naveo je, takođe, da je tužilac Mihailoviću ponudio šest meseci kućnog zatvora i ostanak na policijskom poslu zbog čega je dao iskaz koji okrivljuje Simonovića.

„Zamenik javnog tužioca nije sporio da je ovu ponudu izneo, on je rekao da je bilo neformalno“, rekao je Gostiljac tvrdeći da državni organ ne može da daje neformalne ponude.

Žalbu na osuđujuću presudu Simonoviću iznosio je još jedan njegov advokat Ivica Vuković koji je naveo da se pisani otpravak presude razlikuje od javno objavljene presude.

Takvu tvrdnju ponovile su advokat Zora Dobričanin Nikodinović i saradnica iz njene kancelarije koje su danas govorile u sudnici u svojstvu Mihailovićevog branioca.

Iznoseći žalbu Mihailovićeva odbrana navodila je da neposredni izvršilac nije zapalio automobil već garažu pošto je molotovljev koktel ubacio u ugao garaže, da je pravna kvalifikacija krivičnog dela u koliziji sa činjeničnim stanjem, te da je izrečena kazna drakonska.

Advokat Nikola Mihajlović, branilac Aleksandra Marinkovića, doveo je presudu u pitanje navodeći da je doneta uz povrede krivičnog postupka. Naveo je da sud nije uputio izvan sudnice svedoke Milana Jovanovića i Jelu Deljanin 24. maja 2019. godine i da su i 20. septembra 2019. godine prisustvovali izjašnjavanju optuženih.

„Svedok Matorčević je udaljen iz sudnice jer nije dao svoj iskaz“, naveo je ovaj advokat.

Mihajlović je rekao i da sud nije utvrdio tačan iznos štete nastale paljenjem kuće koja čini jedinstven objekat sa garažom iz koje se proširio požar.

Zanimljivo je da je jedan od branilaca prethodno naveo kako prvostepeni sud u izreci presude ima da je imovinska šteta viša od četiri miliona, a da u obrazloženju piše tačan iznos od 4 148 586, 13 dinara, te prigovorio što tačan iznos nije deo izreke presude.

Odbrana je bila saglasna u tvrdnjama da u postupku „nigde nema da je podstrekivano da se vozilo zapali u garaži“ već da je bilo reči o tome da se vozilo nalazi u garaži.

Aludirano je na to da je izvršilac odabrao da baci molotovljev koktel u garažu usled čega je izgorela kuća. Postavlja se pitanje, govorila je odbrana, da li su podstrekači, kako su navedeni u optužnici, mogli uticati na to da neposredni izvršilac izvrši ovo krivično delo, kao i na način na koje je izvršeno.

„Svako treba da odgovara u granicama svog umišljaja“, naveo je isprva u svom obraćanju Gostiljac.

Pred Apelacionim sudom danas su kratko govorili i osuđeni Simonović i Mihailović koji su se saglasili sa žalbenim navodima svojih branilaca.  

U odvojenom postupku za paljenje porodične kuće Milana Jovanovića sudi se Igoru Novakoviću koji je, kako se navodi u spisima, angažovao izvršioca.

Jovanoviću je 12. decembra 2018. godine u 3.20 izjutra zapaljena kuća. Njegova supruga Jela probudila ga je i izvukla iz zadimljenih prostorija.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi