Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Godina od smrti našeg Dodera
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

27. 12. 2021.

Autor: D. Bjelica Izvor: UNS

Godina od smrti našeg Dodera

Novinar Milorad Doderović preminuo je 30. decembra prošle godine u kovid bolnici u Nišu. U subotu iza nas na niškom Novom groblju, u restoranu, potom i u Doderovom porodičnom domu, novinari su se okupili, prisetili se gde je sve, kako i šta radio, koga je Doder učio novinarstvu, šta su od njega naučili i šta bi rekao da je sada sa nama. Sa njegovom suprugom Dragicom i sinom Nikolom, studentom novinarstva i mladim novinarom, setili su se Doderovih „novinarskih rana“, propuštenih mogućnosti za lagodnijim životom zbog nepokolebljivosti da uvek bude ono što je voleo- sav novinar.


Popularni niški novinar, televizijski voditelj i član Uprave Udruženja novinara Srbije (UNS) Dragan Stojanović Žika govorio je na pomenu. Rekao je da je od koleginice Zorice Miladinović potekla inicijativa i da će se „srušiti loše tradicije“ koje postoje u novinarskom Nišu, te da će složni biti u zahtevu da jedna gradska ulica ponese ime Milorada Doderovića.

„Imaćeš ulicu sa tvojim imenom. Imaćemo novinarsku nagradu sa tvojim imenom“, kazao je Stojanović.

Dopisnica lista „Danas“ Zorica Miladinović govorila je o Doderovom i njenom prijateljstvu.

„U gradu su mislili da smo Doder i ja kumovi. Nažalost nismo. Imala sam običaj da kažem da mi je brat. Doder je ozbiljan novinar. Brzo i lako je mislio. Bio je i ostao moj najbolji drug. Širok, tolerantan. Umeo je da vas nasmeje i kad je najteže. O Doderu i danas govorim u sadašnjem vremenu. Mnogo mi nedostaje“, rekla je Miladinović.

Generalni sekretar UNS-a Nino Brajović pričao je o prijateljstvu i kolegijalnosti koje su negovali Milorad Doderović i on.

„Zvao sam ga Doder- Nedoder. Bio je sav novinar. Posvetio se novinarstvu. Često je to velika žrtva za porodicu“, rekao je Brajović.

On je govorio da je važno da čovek u sebi nosi novinarsku žicu, novinarski dar, što se kod Dodera videlo u svoj raskoši.

Nekadašnji novinar Radio Niša, a sada asistent na Departmanu za novinarstvo Filozofskog fakulteta Velibor Petković podsetio je na Doderove reči kako si kao novinar plaćen da objavljuješ novosti, a da postoje one vesti koje želiš sam da platiš da budu objavljene.

Milorad Doderović je tri puta biran u Upravu UNS-a. Bio je i član Izvršnog odbora UNS-a.

Profesionalnu novinarsku karijeru započeo je 1978. godine u niškom omladinskom nedeljniku Zbilja, a nastavio u Grafitu. Bio je dopisnik republičkog i jugoslovenskog lista mladih NON i Mladost, riječkog Vala i zagrebačkog Poleta.

Doderović je bio urednik, politički komentator i izveštač iz republičkog i saveznog parlamenta niških Narodnih novina od 1989. do 2001. godine.

Za australijski državni radio SBS javljao se kao dopisnik od 1994. godine. Od 2001-2009. godine šef je dopisništva Glasa javnosti i Kurira iz Niša.

Imao je autorske emisije na niškim regionalnim televizijama NTV i Zona plus, a bio je i saradnik emisije Hronika regiona RTS-a.

Objavio je više publicističkih dela: „Kako se dogodio Šolević“, knjigu odabranih intervjua „Držim vas za reč“, „Amerikanac u Nišu“, “Sedma sila bez krila“, koja je nagrađena Svetosavskim pečatom na Niškom sajmu knjiga, zatim „Borci plaču posle rata“. Autor je istoimene drame koja je igrana širom Srbije.

Napisao je i roman „Hodžina kći“.

Za bogat novinarski rad i doprinos kulturi 2020. godine nagrađen je zlatnom značkom Kulturno - prosvetne zajednice Srbije.

Preminuo je 30. decembra 2020. godine u 68. godini, u Nišu.

Komentari (1)

ostavi komentar
pet

31.12.

2021.

Vucetic Radisav [neregistrovani] u 14:31

Slava mu!

Uvek ce biti u nasim mislima. Nas prijatelj Milorad.

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi