Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Savet REM-a: Hepi, Pink, Prva i B92 će više od ostalih kandidata opravdati postojanje višestrukih benefita za gledaoce
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

05. 08. 2022.

Autor: A. Ničić Izvor: UNS

Savet REM-a: Hepi, Pink, Prva i B92 će više od ostalih kandidata opravdati postojanje višestrukih benefita za gledaoce

Na sajtu Regulatornog tela za elektronske medije (REM) objavljeno je obrazloženje odluke o izdavanju dozvola za nacionalnu pokrivenost kojim se ističe da je Savet Regulatora došao do zaključka da će televizije Hepi, Pink, Prva i B92 više od ostalih kandidata opravdati postojanje višestrukih benefita za gledaoce na području cele Republike, prevashodno kroz objektivan i pravovremen pristup u prenosu informacija, kroz sopstvenu produkciju programskih sadržaja i raznovrsnost ponuđenih programskih žanrova na način da se zadovolje potrebe najšireg auditorijuma i ojača medijski pluralizam.

Kako se ističe u saopštenju, razliku u donošenju odluke dao je prethodni rad ove četiri televizije i ekonomska održivost, činjenica da su emitovali program od 2006. godine kao i efikasan prelazak sa analognog na digitalno emitovanje i distribuciju programa.

U obrazloženju su posebno istaknute garancije koje su medijske kuće navele u predlogu programskog elaborata da će u narednom periodu dodatno unaprediti postojeći program, baviti se važnim društvenim pitanjima, raditi na zaštiti medijskog pluralizma i biti otvoreni za različita mišljenja, argumente i ideje u cilju podsticanja najšireg društvenog dijaloga. Iz Saveta REM-a smatraju da će ovi emiteri doprineti i daljem unapređenju medijskih standarda u oblasti informisanja, kulture i obrazovanja. Ove garancije će postati i sastavni deo dozvole.

Inače, prema izveštaju REM-a iz 2020. godine nijedna od ovih televizija nije u ovom periodu imala kulturno-umetnički program, dok televizije Hepi i Pink nisu imale ni naučno-obrazovni i dečji program. Kao opravdanje, predstavnici sve četiri televizije su na predstavljanju elaborata navodili kolažne programe, uz obećanje da će se truditi da u program uključe i specijalizovane emisije iz ovih oblasti.

Članica Saveta REM-a Judita Popović je neposredno nakon donošenja odluke rekla za UNS da smatra da većina ovoga puta nije bila u pravu i da je očekivala više razumevanja za javnost i veću težnju članova Saveta REM-a za medijski pluralizam.

"Medijski pluralizam u Srbiji bi se postigao kada bi se i neke druge televizije uključile u privilegiju nacionalne pokrivenosti. Ruku na srce, televizije koje su dosad imale nacionalnu frekvenciju, a sada su je ponovo dobile, nisu pokazale posvećenost pluralizmu", istakla je Popović.

Nezadovoljstvo je nakon donošenja odluke izrazio i UNS ističući da je REM nagradio ove televizije za nepoštovanje vlastitih pravila.  Ove televizije se nisu pridržavale programskih elaborata na osnovu kojih im je ranije dodeljena dozvola za nacionalnu pokrivenost i značajno su kršile pravilnike o postupanju emitera.

UNS naglašava da je Savet REM-a odgovorniji od televizija koje su kršile pravila, što je najbolje objasnio vlasnik televizije Pink na predstavljanju kandidature svog medija pred Savetom REM-a kada je rekao: „Priča o prošlosti je automatski restartovana s obzirom na to da nam niste oduzeli frekvenciju dosad“.

Osim obrazloženja, integralna Odluka o dodeli dozvola će takođe biti objavljena na sajtu REM-a.

 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi