Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Rakočević: Kosovski dodatak za podršku svim novinarima srpskih medija na KiM
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

29. 11. 2022.

Autor: J. Marković Izvor: UNS-DNKiM

Rakočević: Kosovski dodatak za podršku svim novinarima srpskih medija na KiM

“Medijska zajednica na Kosovu i Metohiji je najzdraviji deo društva. U njoj možete čuti različite glasove koji moraju imati minimum održivosti. Dok sa jedne strane imate ljude sa malim i sigurnim platama, sa druge su oni koji ne znaju da li će sledećeg meseca imati primanja”, poručio je predsednik Udruženja novinara Srbije (UNS) Živojin Rakočević, nakon obilaska zaposlenih u “RTV Gračanica“ koji su jutros započeli štrajk glađu.

Živojin Rakočević sa zaposlenima TV most i RTV Gračanica(foto: UNS/ J. Marković) 
Živojin Rakočević sa zaposlenima TV most i RTV Gračanica(foto: UNS/ J. Marković)

Članovi Sindikalne organizacije Samostalnog sindikata Javnog preduzeća „MREŽA MOST” - “TV MOST” u Zvečanu i “RTV Gračanica“ u Gračanici ovim činom, kako su rekli, žele da skrenu pažnju javnosti na egzistencijalnu ugroženost sa kojom se suočavaju. Istakli su da neće odustati od štrajka dok im se ne ispune zahtevi.

Rakočević je istakao da desetine menadžera pišu projekte i tako preživljavaju, ne znajući hoće li se njihov medij ugasiti i hoće li njihovi zaposlani imati minimalna primanja. Slučaj „RTV Gračanica” nije takav. U ovom trenutku 22 zaposlena traži ispunjenje obećanog kosovskog dodatka.

“Drugo, u ovoj medijskoj kući je premali broj novinara. Ne mogu četiri novinara pokrivati zahteve televizije, radija i sajta. Tehnički, postoje ogromni problemi. Sve se to nagomilalo u zahtev koji je sada rezultirao štrajkom glađu”, rekao je Rakočević.

Posebno je naglasio da štrajk glađu nije dobar, smatrajući da niko ne treba da dovodi svoje zdravlje u opasnost, uskraćujući sebi osnovne životne potrebe, kako bi ukazao na problem. Dodao je da kosovski dodatak može biti važan u pružanju podrške svim medijima. 

Zaposleni u TV Most i RTV Gračanica štrajkuju glađu (foto: UNS/Jelena Marković) 
Zaposleni u TV Most i RTV Gračanica koji štrajkuju glađu (foto: UNS/Jelena Marković)

 

“Mi ne možemo odvajati ljude po određenom sistemu i reći ‘vi ste zaslužili kosovski dodatak, pa ćete ga dobiti, a vi niste’. Kosovski dodatak bi trebalo da podrazumeva i više novca za projekte medijima na Kosovu i Metohiji, odnosno, da znači stabilnost za medijskog profesionalca, bez obzira u kom sistemu radi i kojoj firmi pripada”, zaključio je Živojin Rakočević.

Ranije danas, članovi sindikalne organizacije u saopštenju, naveli su da je njihov zahtev povećanje plata i dobijanje „kosovskog dodatka“. Istakli su da im nakon mnogih bezuspešnih razgovora, obećanja i pokušaja da razgovorom dođu do rešenja, ništa drugo ne preostaje, osim štrajka glađu.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi