Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Sa komemoracije Vlastimiru Ignjatoviću: Bio je sinonim za košarkaško novinarstvo
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

24. 01. 2023.

Autor: A.N. Izvor: UNS

Sa komemoracije Vlastimiru Ignjatoviću: Bio je sinonim za košarkaško novinarstvo

„Vlastimir Ignjatović je bio i ostao sinonim za košarkaško novinarstvo, a vreme će pokazati da je bio redak sinonim“, rekla je novinarka Sport kluba i lista „Sport“ Nina Spasojević na komemoraciji novinaru Vlastimiru Ignjatoviću, održanoj danas u Udruženju novinara Srbije (UNS).

Komunikativnost, besprekorna mirnoća u poslu, sloboda i snalažljivost samo su neke od osobina koje su novinarke „Sport kluba“ i lista „Sport“ Nina Spasojević i Rada Nikolić izdvojile govoreći o Vlastimiru Ignjatoviću.

„Sećam se stresnih noći u redakciji kada nije bilo mobilnih telefona ni kompjutera. Skupljali smo rezultate raznih liga pomoću štapa i kanapa i neretko zafali dopisnik, kontakt i nemate informaciju od agencija. Tu je bio Vlasta da reši problem. Njegov minijaturni telefonski imenik, tada u raspadu, imao je brojeve iz raznih delova sveta“, rekla je Spasojević.

O ovom imeniku i širokoj mreži poznanika govorila je i Rada Nikolić, osvrnuvši se i na njegov odnos prema poslu.

„Za Vlastu me veže njegov neverovatan talenat. Za ono što bi napisao u tridesetak redova, meni je trebalo 330 redova, a za naslov koji bi smislio u roku od pet minuta, trebalo bi mi pola sata“, rekla je.

U ovoj godini, kada je naša košarka proslavila stoti rođendan njegova sećanja bi, kako je rekla Spasojević, bila dragocena.

Ignjatovića je upoznala 1994. godine pre nego što je počela da radi za rubriku „Košarka“ u listu „Sport“.

„Srela sam ga u trošnom uskom liftu zgrade Borbe uz primetnu tremu, a moj novinarski uzor je malo uzdržano gledao u ovu vitu jelu koja svojom visinom jedva staje u taj prostor. Kasnije sam shvatila da sam ga zbunila tolikim izlivima poštovanja jer sam uvidela koliko je bio jednostavan i skroman čovek, uvek ljubazan“, rekla je.

Kada je bio u penziji, kako je dodala Spasojević, često je posećivao redakciju i pomagao novinarkama iz rubrike „Košarka“ sa kojima je sarađivao.

„Znao je da nam donese poklončić i vrati nas kao vremeplovom u detinjstvo i otera makar na kratko stres u okrutnom dnevnom štampanom novinarstvu“, rekla je.

Novinarka lista „Sport“ Miljka Ćurčić, koja sada za Jutjub kanal „Ispred ostalih“ radi intervjue sa istaknutim sportistima, rekla je za sajt UNS-a da je Ignjatović svojom kolegijalnošću prkosio svim stereotipima sa kojima su se suočavale sportske novinarke nekad.

Kada je došla u redakciju sporta, kako kaže, bila je prva žena novinar. Ignjatović je, prema rečima Ćurčić bio jedan od retkih kolega koje nisu imale predrasude prema njoj.

Njegovi tekstovi su, kako je rekla Spasojević, ostavili trag i u tenisu, o čemu svedoči i knjiga koju je napisao o Moniki Seleš. Osim o košarci i tenisu, pisao je o planinarenju, sportskom plesu, ronjenju, podvodnom hokeju i skijanju.

Ignjatović je završio Srpski jezik i književnost na Filološkom fakultetu i Višu trenersku košarkašku školu. Preminuo je 22. decembra prošle godine u Beogradu.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi