Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Demanti na saopštenje Nikole Travice
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

07. 11. 2012.

Demanti na saopštenje Nikole Travice

Povodom vesti pod naslovom ”Tražiš pravo i pravdu, dobiješ spor i završiš u zatvoru!?”, koju je UNS objavio 6. novembra, u kojoj je preneto saopštenje novinara Nikole Travice u vezi sa njegovom tužbom protiv preduzeća “Novi građanski list” D.O.O iz Novog Sada, oglasio se direktor “Novog građanskog lista”, koji izdaje nedeljnik “NS Reporter” Srđan Vučurević, koji je poslao demanti.

 

Demanti prenosimo u celosti:

Nije tačno da je Nikola Travica imao zaključen ugovor o radu sa privrednim društvom „Novi građanski list“. Iz izvoda poslovne banke, koje prilažemo, nedvosmisleno se može zaključiti da je reč o zaradi po drugim osnovama. Podsećamo Vas da šifra plaćanja 249, prema važećoj Klasifikaciji, podrazumeva „zarade po ugovoru o delu, po osnovu autorskih prava, patenata i tehničkih unapređenja itd.“. Sledstveno navedeno, „Novi građanski list“ nije mogao da vrši plaćanja ili pak da ima obaveze prema Nikoli Travici na ime zarada, naknada zarada i dr.

Nije tačno da „Novi građanski list“ duguje Nikoli Travici deset i po zarada. Nesporan dug je tri honorara, tj. ukupna obaveza iznosi 150.000 dinara neto (3 h 50.000,00 dinara). Namera da se isplate zaostale obaveze može se nedvosmisleno uočiti na osnovu plaćanja putem asignacije (u periodu dok je „Novi građanski list“ bio u blokadi), budući da nismo želeli da uskratimo radnika za pripadajuću nadoknadu.

Travica je u „Novi građanski list“ došao kao već zaposleni novinar ili honorarni saradnik dnevnog lista „Alo“. Tada smo na njegovo insistiranje sklopili samo ugovor o autorskom delu.

Na žalost, „Novi građanski list“ je zapao u tešku finansijsku situaciju poput mnogih medija. Prestao je da izlazi oktobra 2011.godine čime je Nikoli Travici prestao angažman u „Novom građanskom listu“ i time nije ni mogao da nastane dug za oktobar i novembar 2011.godine kako je navedeno u presudi. Posledično, račun je u blokadi i onemogućena su  plaćanja zbog prinudne naplate. Iako Nikola Travica radi za nekoliko domaćih i stranih medija kao honorarni saradnik, što mu je bio i status u „Novom građanskom listu“, u saopštenju sebe pokušava da prestavi kao žrtvu i skoro beskućnika koji nema para ni za hleb. Da je istina da nema nikakvih primanja sud bi ga po zakonu oslobodio plaćanja sudskih troškova na ime podnošenja tužbe, a samo od „Novog građanskog lista“ je na ime honorara u  2011. godini primio 300.000 dinara neto.

Travica očigledno uživa u medijskoj pažnji, čak i kad nema nikavog stvarnog povoda za tim. Kada je pre nekoliko meseci razbijeno staklo u ulazu solitera u kome živi, ceo taj incident je predstavio kao napad na njega. Tada nije pisao saopštenje kao novinar „Nacionalnog građanskog“, već kao novinar dnevnog lista „Alo“.

Iz svega gore navedenog jasno je da Nikola Travica uživa u manipulacijama medijima i raznim udruženjima.      

                 Srđan Vučurević                             

Vučurević je, uz demanti, poslao i bankarske izvode plata koje je firma uplaćivala zaposlenima, potvrde o određenim isplatama Nikoli Travici i tabelu sa pregledom uplata tom novinaru. 

Komentari (2)

ostavi komentar
pet

23.11.

2012.

Ojadjeni urednik [neregistrovani] u 00:29

Re:

Nema ovde ni prava ni pravde. U tim njegovim dokazima ima materijala za privredni kriminal. Takve dokaze moze samo lud covek da posalje. Kakvi su to dokazi, koje prvo srede u foto sopu, a onda ih posalju kao dokaze!?
TUGO MOJA

Odgovori
sre

07.11.

2012.

anonymous kole [neregistrovani] u 15:12

Duzan Bogu i djavolu!

Gospodin Vucerivic bije obmanuo samo kolegu Travicu vec ojadio i mnoge zaposlene i honorarce u starom i Novom Gradjanskom, izmedju ostalog i potpisnika ovih redova.
Nema novinara kome ne duguje platu ili honorar, a pojedncima i po vise stotina hiljada dinara. Duzan je Bogu i djavolu.Nikako mi nije jasno kako takvi ljudi opstaju u svetu novinarstva i ne odgovaraju za svoje postupke.
Nadlezni bi trebalo da procesljaju poslovanje kolektiva kome je na celu i ucine sve da omoguce novinarima da dostojanstveno rade i zarede svoju platu, a ne da zavise od dobr ili lose volje direktora

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi