Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Milijana Stojanović nije klevetala tužioca Petrovića
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

13. 11. 2012.

Milijana Stojanović nije klevetala tužioca Petrovića

Trećestepeno veće Apelacionog suda u Kragujevcu pravosnažno je odlučilo da novinarka iz Paraćina Milijana Stojanović tekstom „Majka pokušala da obesi dete“ nije oklevetala tužioca Aleksandra Petrovića.

 

Oslobađajuća presuda doneta je nakon što je novinarka po dva puta proglašavana krivom i oslobađana krivice po tužbi Petrovića, koji je u vreme pokretanja postupka 2008. godine bio v.d. tužioca u Svilajncu, a sada je u višem javnom tužilaštvu u Kragujevcu.

Tekst „Majka pokušala da obesi dete“ Stojanovićeva je objavila decembra 2008. godine u sada ugašenoj „Pravdi“, u kom je navela da je trinaestomesečnu Anđelu Bunčić zlostavljala njena majka Tanja Bunčić, zbog čega je dete bilo i u bolnici. U tekstu je navela da uprkos lekarskim nalazima tužilac Petrović nije našao osnova da majku goni po službenoj dužnosti, kao i da je protiv njega podneta anonimna krivična prijava zbog zloupotrebe službenog položaja.

Obrazlažući presudu sud je podsetio na član 10 Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda, kojim je zagarantovano pravo na slobodu izražavanja, što je jedan od suštinskih temelja demokratskog društva, i na član 46 Ustava Srbije, koji garantuje slobodu mišljenja i izražavanja, i naveo da tekst ne predstavlja proizvoljni napad na Aleksandra Petrovića kao fizičko lice.

„Kada se informacije saopštavaju u dobroj nameri, o pitanjima od javnog interesa, čak i kada to podrazumeva štetne izjave pojedinca, granice prihvatljive kritike su uvek još šire kada je u pitanju ličnost koja obavlja javnu funkciju“ naveo je sud. 

Zbog teksta istog naslova i sličnog sadržaja objavljenog u „Politici“ 10. decembra 2008. godine pravosnažno su osuđeni dopisnica iz Jagodine Zorica Gligorijević, glavni i odgovorni urednik Dragan Bujošević i „Politika novine i magazini“. Po presudi Apelacionog suda u Beogradu iz aprila 2011. godine proglašeni su krivim za klevetu tužioca Aleksandra Petrovića i na ime povrede časti i ugleda već mu je plaćeno 459.395 dinara. O žalbi „Politike“ na ovu presudu Ustavni sud Srbije još nije odlučio.

Posle postupaka koje je protiv novinarki pokrenuo tužilac Aleksandar Petrović, novinari i javnost su zaboravili na malu Anđelu koja je u najvećim mukama umrla januara 2012. u majčinoj kući, u šestoj godini života, teška manje od 10 kilograma.

Detaljnije o ovom slučaju pisao je stručni časopis za medijsku zajednicu Link u tekstu pod naslovom „Anđela, u paklu umrla“ u svom poslednjem broju.

Komentari (1)

ostavi komentar
ned

02.12.

2012.

anonymous [neregistrovani] u 21:05

Nadam se

da će ovakvih retkosti (mislim na razumnu i pravednu presudu) biti sve više u Majci Srbiji

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi