Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  UNS i UNICEF: Zaštita identiteta dece žrtava nasilja ozbiljan izazov za srpske medije
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

15. 11. 2012.

UNS i UNICEF: Zaštita identiteta dece žrtava nasilja ozbiljan izazov za srpske medije

Televizije obično ne ulaze u rizik izveštavanja o konkretnim slučajevima gde su žrtve nasilja deca, za razliku od štampe koja često prilikom objavljivanja tekstova i pratećih fotografija još uvek ne uspeva da decu zaštiti i ne otkrije njihov identitet.

 Iako tekstovi o nasilju predstavljaju 13 odsto ukupnih objava o deci skoro u svakom drugom tekstu otkriven je identitet, bilo objavljivanjem imena ili fotografije sa likom, kućom, prepoznatljivom okolinom i tome slično, pokazuje nastavak istraživanja UNS-a i UNICEF-a za period od 20. septembra do 20. oktobra ove godine.

Istraživanjem su obuhvaćeni tekstovi objavljeni u listovima Politika, Danas, Blic, Pres, Večernje novosti, Kurir i Alo, kao i prikazi na RTS, B92, Prvoj televiziji i Studiju B.

Prethodna analiza izveštavanja o nasilju nad i među decom istih medija sprovedena je od 15. jula do 20. septembra.

Pokazala je da iako većina objavljenih tekstova u štampi poštuje novinarski kodeks i prava deteta, oni udarni, objavljeni na naslovnim stranama, po pravilu krše kodeks jer čine žrtvu prepoznatljivom.

Uočeno je da fotografija uz tekst u više od 80 odsto slučajeva identifikuje ili pomaže otkrivanju žrtve, kao i da se neretko maloletni počinioci nasilja kriminalizuju neadekvatnom upotrebom fotografija. Ustanovljeno je i da elektronski mediji u svom dnevnom izveštavanju ne prate objave iz štampe i da kada se bave nasiljem nad i među decom, to najčešće čine baveći se problemom nasilja uopšte.  

Najviše izveštavamo o deci uopšte

Dnevni listovi su od 20. septembra do 20. oktobra objavili ukupno 561 tekst o deci, od kojih se 13 odsto odnosi na nasilje nad decom. Ostalih 87 odsto bavi se decom u kontekstu obrazovanja, dečijih manifestacija, kroz isticanje uspešnih pojedinaca i predstavljanje dece estradnih ličnosti

Od ukupno 74 teksta o nasilju nad decom svaki peti (20,3 odsto) se odnosi na teme nasilja nad decom u porodici, u kojoj su maloletnici žrtve nasilja pretrpljenog od roditelja, braće ili sestara, odnosno staratelja. Tema svakog četvrtog teksta (25,7 odsto) bila je nasilje u školi, od čega se skoro polovina bavila vršnjačkim nasiljem, a druga polovina nasiljem profesora/nastavnika nad decom.

Tek u svakom trećem tekstu o nasilju nad decom (31,6 odsto), identitet deteta je zaštićen u skladu sa etičkim standardima.

Skoro svaki drugi tekst o nasilju nad decom (47,4 odsto) direktno ili indirektno otkriva detetov identitet. U 14,5 odsto tekstova zabeležena je potpuna identifikacija dece imenom i prezimenom, dok je u tekstovima gde nije objavljeno ime i prezime dentifikovan roditelj (12 odsto), ili njegova škola, ustanova ili mesto stanovanja (21 odsto).

Više od polovine tekstova o nasilju nad decom (52,7 odsto) bilo je ilustrovano fotografijama. Iako mediji ne bi smeli da otkrivaju identitet dece žrtava nasilja, na svakoj petoj fotografiji, su ona učinjena prepoznatljivima (20,5 odsto), a samo u jednom slučaju detetu - žrtvi nasilja  zamagljeno je lice.

Televizije ne prate štampu

Za razliku od štampanih medija televizije u dnevnom izveštavanju u znatno manjoj meri prate konkretne slučajeve nasilja nad decom. Televizija se, kada se bavi problemima dece i nasilja nad i među decom, najčešće bavi nasiljem uopšte. Stoga u praćenom periodu nije ni zabeležen značajan broj slučajeva kršenja profesionalnog kodeksa.

Prilozi na televizijama bavili su se uglavnom temama kao što su trgovina decom, vršnjačko nasilje, nasilje u školi, ali bez pominjanja konkretnih osoba.

Ukupni rezultati istraživanja UNS-a i UNICEF-a za period od 15. jula do 10. novembra biće predstavljeni na okruglom stolu o profesionalnim izazovima pri izveštavanju o deci i nasilju, s posebnim osvrtom na nasilje u školi, koji će 20. novembra biti održan u Pres centru UNS-a. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Objavljivanje tekstova o nasilju nad i među decom i otkrivanje identiteta

 

 

 

 

 

 

Tekstovi o nasilju nad i među decom po tematskim celinama

Komentari (1)

ostavi komentar
čet

12.09.

2013.

Roditelj [neregistrovani] u 20:56

Projekat UNICEF !?

UNICEF bi pre svega trebao da se bavi konkretnim razlozima i problemima o kojima su ti isti mediji pisali i potrebi ili bolje reći muci koja je naterala te ljude da se obrate medijima jer sigurno nisu odmah otišli u iste već pretrpeli golgotu institucija sa kojima UNICEF ima odličnu saradnju pa čak i zajedničke projekte.Upravo ti zajednički projekti(uloženo dosta para) su bili neretko "prepreka" da UNICEF reaguje pa čak i kritikuje institucije a u nekim situacijama i žmuri.Naravno da se slažem da treba sačuvati identitet detea i da se često u tome preteruje ali to je svakako sporedna stvar u odnosu na eskalaciju nasilja u porodici ili nasilja u školi za šta je UNICEF sa ministarstvom prosvete uložio dosta para bez ikakvog efekta.Da li je ovo pokušaj pranja tih para kroz ovu bitnu ali sporednu temu kao i one čuvene statistike !?

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi