Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Bivši inspektor Policijske uprave u Nišu: Onemogućeno nam je da sa Vučićevićem obavimo razgovor povodom indicija da je Insajder tim postupao nezakonito
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

03. 03. 2023.

Izvor: UNS

Bivši inspektor Policijske uprave u Nišu: Onemogućeno nam je da sa Vučićevićem obavimo razgovor povodom indicija da je Insajder tim postupao nezakonito

Potpredsednik Novog policijskog sindikalnog saveza i bivši inspektor Policijske uprave u Nišu Nebojša Blagotić rekao je na današnjoj konferenciji u Pres centru UNS-a da je 2015. godine dobio rešenje o prestanku radnog odnosa nakon što je tražio da izvrši se uvid u dokumentaciju privrednih društava, među kojima je Insajder tim u vlasništvu Dragana J. Vučićevića, zbog indicije da su obavljala nezakonite radnje za koje je zaprećena kazna do deset godina zatvora. Provere ovih privrednih društava, kaže Blagotić, do danas nisu učinjene.

Blagotić je rekao da je septembra 2015. godine radio predmet u kome su se preduzimale kriminalističko-opertativne mere i radnje na području čitave Srbije.

„Tom prilikom je uhapšeno 11 lica – počevši od Vlasotinca i Leskovca, preko Niša i Beograda, do Sremske Mitrovice. Radi se o krivičnom delu zloupotreba položaja odgovornog lica za koje je zaprećena kazna od deset godina zatvora. Prvo je uhapšeno deset osoba, a zatim još sedam. Problem nastaje jer je uhapšeno lice J.M. iz Sremske Mitrovice, za koje sam kasnije saznao da je porodični kum predsednika Srbije Aleksandra Vučića“, naveo je Blagotić.

Blagotić je rekao da su sredinom 2015. godine u vezi sa tim predmetom dobili dodatna saznanja - da postoje indicije da su neka lica i privredna društva iz Beograda vršila nezakonite radnje. Naveo je da je među ovim privrednim društvima bio i Insajder tim, u vlasništvu Dragana J. Vučićevića. O tome su, kako je naveo, obavestili višeg javnog tužioca koji je zahtevao da u roku od 15 dana provere te navode.

„Trebalo je da prvo obavimo provere privrednih društava u Beogradu – pored ostalih, i u privrednom društvu Insajder tim čiji je vlasnik Dragan J. Vučićević., kao i da obavimo razgovor sa njim. Prvo je trebalo da izvršimo uvid u dokumentaciju, pa da onda o tome obavestimo javnog tužioca koji bi odlučivao o daljem postupanju“, rekao je.

Blagotić je dodao da je, po zahtevu tužioca, poslao depešu kolegama iz Gradskog supa u Beogradu u kojoj traži da obezbede prisustvo osoba koje je trebalo da provere, kao i knjigovođa koje bi im omogućile uvid u dokumentaciju.

„Ostavio sam kolegama iz Gradskog supa tri dana da obezbede prisustvo ovih lica. Međutim, sutradan su zvali iz Uprave kriminalističke policije MUP-a – mog tadašnjeg šefa Bojana Đurkovića zvao je tadašnji šef službe za suzbijanje kriminala. Tražio je informaciju zbog čega tražimo razgovor sa ovim licima i uvid u dokumentaciju privrednih društava (…) Krajem dana stiglo je obaveštenje da se odlaže put za Beograd do daljnjeg“, rekao je Blagotić.

Bivši  inspektor Policijske uprave u Nišu dodao je mu je nakon toga bivši direktor policije Milorad Veljović tražio da sačini hitan izveštaj o tome šta je do tada urađeno u tom predmetu i koji su dalji planovi u vezi sa njim. To je, kaže, i učinio. Sledećeg dana ga je, kako je dodao, sačekalo rešenje o otkazu.

„Izveštaj je Veljoviću lično odneo tadašnji načelnik Policijske uprave. Nije poslat kurirskom poštom , što je neuobičajeno. Sledećeg dana mi je Veljović doneo rešenje o prestanku radnog odnosa, sa pravom na starosnu penziju“, istakao je Blagotić.

Uložio je, kako je dodao, žalbu na to rešenje. U međuvremenu, kako je naveo, nije mu bilo dozvoljeno da vrši dalje provere po tom predmetu. Komisija je žalbu odbacila. O celokupnom slučaju je, kaže, obavestio i tadašnjeg premijera, a sadašnjeg predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

„Veljoviću sam početkom decembra napisao zahtev u kojem sam obrazložio zbog čega treba da ukine to rešenje jer je nezakonito. Istog dana sam o svemu sam obavestio i Aleksandra Vučića koji je tada bio premijer. Obavestio sam ga jer direktora policije imenuje Vlada, a on je načelu Vlade. Negde posle dve nedelje Veljovića menjaju“, rekao je Blagotić.

Dodao je da je Vučić, po Zakonu o krivičnom postupku, o ovome trebalo da se obavesti tužilaštvo.

„Ne znam da li je to učinio, ali sama činjenica da ga je stavio za svog savetnika ukazuje na to da nije“, dodao je.

Postupak je obustavljen i nisu izvršene provere i razgovor sa Vučićevićem.

Podneo je, kako kaže, tužbu Upravnom sudu koji je presudio da je prestanak njegovog radnog odnosa učinjen na nezakonit način.

„Po tadašnjem Zakonu o policiji, sud je poništio rešenje o prestanku mog radnog odnosa i dao nalog žalbenoj komisiji, koja je trebalo da ga poništi. Iako je presuda pravosnažna, direkcija policije nije postupila po tome već je donela ponovno rešenje o prestanku radnog odnosa“, rekao je.

Blagotić je nakon toga, kako je rekao, Osnovnom sudu u Nišu podneo zahtev za prinudno vraćanje na rad. Osnovni sud je usvojio ovaj zahtev i kaznio MUP sa 150 hiljada dinara.

„Ljudi iz SBPOK su me kontaktirali i rekli da je pregovarački tim MUP-a koji je odredio tadašnji ministar Nebojša Stefanović, zainteresovan da sa mnom pregovara kako da me vrate na posao. Ti pregovori su bili na autoputu Beograd-Niš“, rekao je.

Kako je Blagotić naveo, ponuda je bila da mu daju novac i angažuju ga po ugovoru o delu, ali na to nije pristao.

 

Snimak cele konferencije za medije (video: Pres centar UNS-a)

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi