Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Savet za štampu apeluje na poštovanje Kodeksa novinara Srbije pri izveštavanju o maloletnicima
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

19. 11. 2012.

Savet za štampu apeluje na poštovanje Kodeksa novinara Srbije pri izveštavanju o maloletnicima

Savet za štampu uputio je medijima saopštenje u kojem apeluje na poštovanje Kodeksa novinara Srbije pri izveštavanju o maloletnicima.



U saopštenju se navodi da se Savetu za štampu obratio staratelj devojčice koja je iz tekstova na veb sajtovima dva dnevna lista saznala detalje o svojoj porodičnoj tragediji.

„Tekstovi, u kojima su navedeni ime i prezime deteta, mesto u kojem je živelo sa roditeljima, mesto u kojem živi u hraniteljskoj porodici i niz drugih detalja iz porodičnog života, objavljeni su još pre četiri godine. Devojčica ih je, međutim, otkrila tek nedavno, pošto je sada dovoljno odrasla da koristi Internet. Na molbu staratelja, Komisija za žalbe Saveta za štampu je od redakcija zatražila da sporne tekstove uklone sa sajtova, što su one i učinile, ali je, na žalost, šteta već napravljena“, navodi se u saopštenju.

Komisija za žalbe podsetila je sve štampane medije da su, po Kodeksu novinara Srbije, obavezni da štite prava i dostajanstvo dece, žrtava tragedija i svih drugih ugroženih grupa.

„Ne postoji javni interes koji bi u ovakvim slučajevima opravdao otkrivanje identiteta maloletnika i novinari u urednici toga moraju da budu svesni“, dodaje se u saoštenju.

„Novinari i urednici morali bi da razumeju i da, u eri Interneta, njihovi tekstovi ostaju trajno lako dostupni svima i da i nesmotreno otkrivanje identiteta može uticati na čitav život osobe o kojoj pišu, i da budu svesni dodatne odgovornosti koju zbog toga imaju“, zaključuje Savet.  

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi