Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Nove završne reči na suđenju za ubistvo Ćuruvije, dokazni postupak završen
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

28. 03. 2023.

Autor: D. Bjelica Izvor: UNS

Nove završne reči na suđenju za ubistvo Ćuruvije, dokazni postupak završen

Sudsko veće Posebnog odeljenja za organizovani kriminal Višeg suda u Beogradu treba još da sasluša završne reči sutra i moći će da donese presudu za ubistvo novinara i medijskog izdavača Slavka Ćuruvije.

Uoči 11. aprila, kada će biti obeleženo tačno 24 godine od Ćuruvijine surove likvidacije, privedeno je kraju ponovljeno suđenje, dokazni postupak je okončan. Sud ovog puta ne može da ukine presudu, već da je potvrdi ili preinači.

Tužilac za organizovani kriminal Milenko Mandić tražio je ranije da sud poveća kazne, dok je odbrana nekadašnjih visokih službenika državne bezbednosti Radeta Markovića, Milana Radonjića, Ratka Romića, kao i Miroslava Kuraka koji je u bekstvu, tražila da ih sud oslobodi krivice. Oni su prvostepeno osuđeni na ukupno 100 godina zatvora.

Kasete iz kutije

U sudnici je danas nastavljen pretres koji je prekinut 8. marta i prisutni su mogli da čuju koje je predloge od mnogobrojnih, sa tužiočeve i strane okrivljenih, veće usvojilo, a koje odbilo.

Uprkos insistiranju advokata Zore Dobričanin Nikodinović, branioca Radonjića i Romića, da se sasluša Ćuruvijin sin Rade Ćuruvija, sud je doneo odluku da ostaje pri iskazu koji je on kao oštećeni dao 2008. godine. 

Zatim je usledilo čitanje imena više od 100 svedoka koji su dali iskaze, koji su usvojeni na predlog tužilaštva.

Usvojen je predlog Zore Dobričanin Nikodinović da se uzmu u obzir izveštaj MUP-a, Resora državne bezbednosti od 21.11.2000. godine, i izveštaj Bezbednosno informativne agencije od 10.4.2012. godine u vezi sa primenom mera tajne kontrole i praćenja Ćuruvije.

Usvojen je i predlog okrivljenog Radeta Markovića i njegovog advokata Vladimira Marinkova da se donesu nosači zapisa iz sudskog depozita.

Kada su kasete koje su se nalazile u oblepljenoj, zatvorenoj kutiji, izvađene, oko 40 minuta trajalo je čitanje oznaka na njima koje su unosile zabunu, a na kraju i dovele do toga da se advokati odbrane žale da predočeno ne odgovara ni brojčano ni po vrsti onima iz spisa predmeta.

Tužilac Mandić rekao je da je sadržaj traka dokaz i da je o tome bilo reči u prvostepenom postupku, kada je izvršeno veštačenje.

Utvrđeno je da se u sudskom depozitu nalazi ukupno 40 kaseta. Na njima su zapisi o telekomunikacionim vezama, mapom grada i baznih stanica.

Sud je odbio da se u spise uvedu tekstovi koje je predložio tužilac Mandić „Ćuruvija dočekao bombe“ Miroslava Markovića, objavljen u „Politici“, i pismo predsedniku koji su potpisali Aleksandar Tijanić i Slavko Ćuruvija, uz obrazloženje da je reč o subjektivnim stavovima autora bez značaja za donošenje presude.

Svedočenje Legije ostaje

Odbijen je i predlog da se izuzumu iz dokaznog materijala iskazi Milorada Ulemeka Legije od 8. januara 2014. godine, kao i oni koje su dali braća Aleksandar i Miloš Simović 10. januara 2014. godine. Sudsko veće navelo je da su ti iskazi sačinjeni u skladu sa zakonom, kao i zapisi o telekomunikacionim vezama prikupljeni sa baznih stanica mobilnih operatera.

Sud je odbio zahtev da se izvrši uvid u knjige Dragoljuba Ojdanića, Radomira Markovića i intervju koji je dao Nebojša Pavković jer ne bi uticali na drugačiju odluku suda.

Odbijen je i predlog da se utvrdi gde se nalazila kancelarija Franka Simatovića, na šta je primedbu imao okrivljeni Milan Radonjić. 

„Ono što je rekao Milorad Ulemek apsolutno ne odgovara stvarnosti. U kancelariji o kojoj on govori da je u njoj bio sastanak nije mogao da se odži sastanak. Nepostojeći sastanak u Institutu javne bezbednosti. Radi se o izmišljotini koja je uvezala sve nas u ovoj priči“, rekao je Radonjić.

Nije prihvaćen zahtev odbrane da se uradi rekonstrukcija ubistva predstojećeg 11. aprila.

Advokat Marinkov na kraju je rekao da ostaje pri stanovištu da su zapisi o telekomunikacijama nezakoniti, da ih je iz dokaza izuzimao prvostepeni sud, na kraju dodajući da su „ti dokazi beskorisni, nisu otežavajući“ za okrivljene.

Sudsko veće čine predsedavajuća Nada Hadži Perić, sudija izvestilac Vesna Petrović i sudije Dragan Ćesarević, Marko Jocić i Dušanka Đorđević. 

Sutra se pretres nastavlja u 10 sati.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi