Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Zaštićeni „zviždači“ potrebni Srbiji
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

27. 11. 2012.

Izvor: Milorad Doderović

Zaštićeni „zviždači“ potrebni Srbiji

Radna grupa u kojoj su angažovani i domaći i međunarodni eksperti priprema model Zakona o zaštiti uzbunjivača, koji će biti upućen Vladi, a do kraja naredne godine mogao bi biti usvojen u parlamentu, rečeno je na okruglom stolu koju je u Nišu organizovala kancelarija Poverenika za zaštitu informacija od javnog značaja, uz podršku ambasade Velike Britanije, a uz domaćinstvo Regionalne privredne komore.

 

Na okruglom stolu naglašeno je da uz donošenje Zakona o zaštiti uzbunjivača  treba izmeniti ili dopuniti i druge zakonske propise. To se pre svega odnosi na Krivični zakonik, Zakon o tajnosti podataka, Zakon o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, Zakon o radu, Zakon o državnim službenicima i Zakon o Agenciji za borbu protiv korupcije.

Zaštitnik građana Saša Janković kaže da se uloga „zviždača“ neće lako afirmisati u srpskom mentalnom ambijentu gde se svaka saradnja sa državnim organima ili medijima ocenjuje kao nepopularno „doušništvo“.

Na drugoj strani je činjenica da je Srbija kroz međunarodne monitoringe o korupciji  u poslednjih desetak godina „šetala“ između ocene 1,3 do najviše 3,4 od mogućih 10.

Učesnici okruglog stola su upozorili da Zakon neće ništa značiti sam po sebi ukoliko se ne bude primenjivao i ukoliko „uzbunjivači“ na budu osećali da nisu dovoljno zaštićeni od osvete, odmazde, mobinga i drugih oblika kinjenja zbog toga što su progovorili čak i o nečemu što je „javna tajna“.

Zbog toga je puno podrške dobila ideja da se poput SAD, novim srpskim zakonskim aktima definiše i oblik novčanog stimulisanja „uzbunjivača“ koji otkrivaju velike štete na račun države, a samim tim i građana kao poreskih obveznika. Na drugoj strani, ukazano je i na potrebu preciziranja sankcija, novčanih, pa i zatvorskih kazni za lažne uzbunjivače koji bi pokušavali da zloupotrebljavaju ovu ulogu iz različitih ličnih, političkih i drugih interesa.

Zaštitnik građana Saša Janković istakao je da se njemu i njegovoj kancelariji dnevno u proseku obraća oko 80 građana, od kojih makar jedan dnevno ukazuje na korupciju ili nešto što šteti državnim i javnim interesima. On smatra da svakom građaninu treba omogućiti ulogu „uzbunjivača“ i trajnu zaštitu od mogućih posledica.

                                                                                                                                                                            

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi