Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Preminuo Miladin Petrović
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

27. 11. 2012.

Preminuo Miladin Petrović

Miladin Petrović, glavni i odgovorni urednik „Vojnog veterana“ , dugogodišnji novinar i urednik „Narodne armije“ i „Vojske“ i član UNS-a preminuo je u ponedeljak 26. novembra u 55. godini života.

Miladin Petrović je rođen 22. januara 1957. godine u Osoju kod Ustikoline (Foča).

Osnovnu školu završio je u Ustikolini, srednju u Goraždu, a Vojnu akademiju i Novinarsku školu pri Jugoslovenskom institutu za novinarstvo u Beogradu.

Po završetku vojne akademije, 1980. godine,  kao komandir voda i komandir čete, pet godina službovao je u Puli, a zatim je započeo karijeru vojnog novinara i urednika u listu „Narodna armija“ u Beogradu.

U toku poslednjeg rata izveštavao je za „Narodnu armiju“ i „Vojsku“ sa skoro svih kriznih područja. Kao ratni izveštač dva puta je zarobljavan. Prvi put, 19. jula 1991, zarobili su ga pripadnici hrvatskog Zbora narodne garde, u selu Brest kod Petrinje, a drugi put, 3. maja 1992, zarobljen je posle masakra nad pripadnicima JNA u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu.

Posle penzionisanja nastavio je da se bavi novinarstvom. Napisao je više zapaženih reportaža i feljtona među kojima su: „Kapetane, idemo u Raj“, „Bogoljublje Desanke Maksimović“, „Bogotražitelj u vojnoj akademiji“, „Oficiri monasi“, „Duhovnici“ i dr. Kao svedok događaja vezanih za Dobrovoljačku ulicu u Sarajevu, 2010. godine, objavio je knjigu „Tajna Dobrovoljačke ulice“ koja predstavlja autentično svedočenje o događajima koji su, u proleće 1992. godine Bosnu i Hercegovinu okrenuli putem rata.

Komemorativni skup povodom smrti Miladina Petrovića održaće se u četvrtak 29. novembra u 09.30 časova u Domu Vojske Srbije, Braće Jugovića 19.

Sahrana je istog dana na groblju Lešće. Opelo počinje u 11.30 časova.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi