Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Medijska koalicija protiv javnih preduzeća u informisanju
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

04. 12. 2012.

Medijska koalicija protiv javnih preduzeća u informisanju

Medijska koalicija izražava duboko nezadovoljstvo zbog toga što je u Predlogu Zakona o javnim preduzećima (Tačka 2) predviđena mogućnost osnivanja javnih preduzeća u oblasti informisanja.Taj predlog je u direktnoj suprotnosti sa Medijskom strategijom koju je Vlada Srbije usvojila prošle godine, a kojom se, između ostalog, predviđa povlačenje države iz medija.

 

Podsećamo da Strategija predviđa da osnivač javnih glasila ne može biti ni neposredno, ni posredno, država, teritorijalna autonomija, lokalna samouprava, kao ni ustanova, preduzeće i drugo pravno lice koje je u celini ili delimično u državnoj svojini ili koje se u celini ili pretežnim delom finansira iz javnih prihoda.
 
Pozivamo poslanike Skupštine Srbija da se usprotive ovakvom rešenju i da imaju u vidu da ono nije samo u suprotnosti sa Medijskom strategijom nego i sa osnovnim načelima medijskih sloboda koja treba da važe u državama razvijene demokratije. Nadamo se da će poslanici u ovom slučaju da se postave odgovorno i da neće podržati rešenje koje otvara vrata za povećavanje uticaja države na medije.
 
Medijske asocijacije i novinarska udruženja pratiće dalji razvoj događaja i o svemu obaveštavati Evropsku komisiju, OEBS i druge međunarodne organizacije i institucije, i od njih tražiti podršku u nastojanju da se onemogući donošenje i primena ovakvog zakonskog rešenja.

Medijsku koaliciju čine ANEM, NUNS, UNS, NDNV i Lokal pres.

Asocijacija nezavisnih elektronskih medija (ANEM)
Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS)
Udruženje novinara Srbije (UNS)
Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV)
PU Lokal pres

Komentari (1)

ostavi komentar
uto

04.12.

2012.

Dejan R. Popovic, dipl. inz. [neregistrovani] u 20:54

Sta su javni interes i opsti interes?

U Mediskoj strategiji se upotrebljava izraz "javni interes". Prema tom dokumentu,"javni interes predstavlja ostvarivanje prava javnosti da bude obaveštena" (videti deo III.1. vazece strategije). Neverovatno!

S druge strane, u clanu 2. Predloga zakona o javnim preduzecima upotrebljavaju se izrazi "opsti interes" i "delatnost od opsteg interesa".

Da li je "javni interes" isto sto i "opsti interes"? Sta ovi pojmovi zapravo znace?

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi