Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Predsednica IFJ-a Dominik Pradali traži od predsednika Vučića da istraži ubistvo Milana Pantića
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

31. 10. 2023.

Autor: A. N. Izvor: UNS

Predsednica IFJ-a Dominik Pradali traži od predsednika Vučića da istraži ubistvo Milana Pantića

Predsednica Međunarodne federacija novinara (IFJ) Dominik Pradali obratila se uoči Dana borbe protiv nekažnjivosti zločina nad novinarima predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i tražila od njega da istraži ubistvo novinara Milana Pantića.

„Društvo koje dopusti da ubice novinara budu slobodne nije demokratija“, navela je Pradali.

U obraćanju predsedniku Vučiću, Pradali je navela da je kada je posetila Beograd u aprilu iz razgovora sa novinarima zaključila da se posebno nesigurno osećaju novinari lokalnih medija. To je, navodi ona, bio slučaj i sa dopisnikom „Večernjih novosti“ iz Jagodine Milanom Pantićem koji je ubijen 11. juna 2001. godine u ulazu zgrade u kojoj je živeo.

„Sve je ukazivalo na to da su motivi bili članci na kojima je radio. Bio je to užasan šok. Zajednica je očekivala da će ubistvo biti rasvetljeno veoma brzo, jer se dogodilo u jutarnjim časovima, u urbanom delu grada. To se nije desilo“, navodi Pradali.

Zbog toga je na platformi Saveta Evrope za promociju zaštite novinarstva objavljeno upozorenje, ali do danas iz Vlade Srbije nema odgovora.

„Strašna i sramna ‘nekažnjivost' mogla bi se povezati sa srpskim vlastima“, dodaje Pradali.

Tužilaštvo za organizovani kriminal više od godinu dana nije odlučilo da li će preuzeti nadležnost u slučaju ubistva jagodinskog novinara i dopisnika "Večernjih novosti" Milana Pantića.

„Gospodine predsedniče, ne možemo biti zadovoljni ovim. Molimo Vas da – hitno – zatražite od nadležnih organa da prođu kroz ovaj slučaj u kome, prema našim saznanjima, mnoga svedočenja i dokazi nisu uzeti u obzir. Mi, Međunarodna federacija novinara, tražimo da podržite naše srpske kolege, kojima je potrebna istina o ubistvu Milana Pantića“, piše u pismu Pradali.

Ubistvo Milana Pantića, nažalost, nije jednini nekažnjeni zločin, podseća Pradali, koja je prošle godine o položila cveće na mesto gde je ubijen Slavko Ćuruvija. Ona podseća da odgovorni za ubistvo Ćuruvije ni gotovo 25 godina posle zločina nisu osuđeni.

„Da li s pravom verujemo da je presuda doneta u maju, a da još nije objavljena, što je neprihvatljivo? Da li je moguće da presuda bude „Nije kriv“ kada je dva puta sud optužene proglasio „krivim“? Nadamo se da nije, jer bi to bila strašna katastrofa i poraz za demokratiju u Srbiji. Za sve novinare to bi značilo da postoji nekažnjivost za ubice novinara“, ističe ona.

Pradali podseća da bi ovakva presuda bila loša poruka koja bi bila udar na slobodu medija u Srbiji, koja je u vreme kada je podignuta optužnica zauzela znatno bolje mesto na Indeksu slobode medija Reportera bez granica.

UNS poziva kolege na protest ispred TOK-a

Tužilaštvo za organizovani kriminal više od godinu dana pregleda dokumentaciju i odlučuje da li će preuzeti nadležnost u Milana Pantića.

Na inicijativu UNS-a juna prošle godine IFJ je usvojio rezoluciju u kojoj se traži da TOK preuzme nadležnost.

UNS će zato, povodom Međunarodnog dana borbe protiv nekažnjivosti zločina nad novinarima, koji se obeležava u četvrtak, 2. novembra, organizovati protestno okupljanje ispred Tužilaštva za organizovani kriminal (TOK), Ustanička 29, u Beogradu, s početkom u 13.30 sati.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi