Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Nepušači kažnjeni zbog pušenja
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

12. 02. 2013.

Nepušači kažnjeni zbog pušenja

SOS kanal poslao je medijima saopštenje zbog kazne koju je ovaj medij dobio jer „na ulaznim vratima zatvorenih radnih i javnih prostorija i na drugim vidnim mestima u prostorijama ovog kanala nije bilo znaka o zabrani pušenja“. Saopštenje prenosimo u celosti.

Umesto nagrade- kazna

Punih 18 godina SOS kanal je najveći promoter u borbi protiv pušenja. Emitovano je na hiljade spotova, a SOS kanal je jedina institucija u Srbiji u kojoj u poslednjih deset godina svi zaposleni, koji ne puše, imaju bonus na lični dohodak.

Za razliku od drugih medija u kojima se gosti često ne raspoznaju od duvanskog dima, nikada za 18 godina ni jedan učesnik ni u jednoj emisiji nije se pojavio sa cigaretom. SOS kanal je svim restoranima, kafanama i kafićima u kojima se ne puši omogućio popust na emitovanje reklama od 80 odsto od regularne cene.

U Kućnom redu, koji se uz Ugovor o radu, uručuje svim zaposlenima  i honorarnim saradnicima u članu 5. piše:  Zabranjeno je pušenje u celom objektu (kancelarije, toaleti, kafić, redakcija, studio, montaže, hodnici, hol, dvorište…), kao i bacanje opušaka oko zgrade i na ulici. Nepoštovanje ovog člana znači automatski otkaz.

Ministarstvo zdravlja je 2010.godine dodelilo priznanje direktoru Dragiši Kovačeviću i kolektivu SOS kanala za izuzetan doprinos u zaštiti stanovništva od izloženosti duvanskom dimu.

Međutim, glavnu nagradu za kontinuiranu kampanju koja traje od osnivanja SOS kanal je dobio od Prekršajnog suda u Timočkoj 14.

Sudija ovog suda Radmila Pupovac je na osnovu prijave inspektora Nebojše Jolovića, presudila da je SOS kanal, na osnovu člana 42 stav 1,tačka 2, i stav 2 Zakona o prekršajima, osuđen  da plati jedinstvenu kaznu od 100.000 dinara, a okrivljeno odgovorno lice Dragiša Kovačević kaznu od 20.000 dinara, zato što na ulaznim vratima zatvorenih radnih i javnih prostorija i na drugim vidnim mestima nije bilo znaka zabrane pušenja.

Sudija nije uvažila svedočenja odgovornih lica iz SOS kanala da jedino na ulaznim vratima nije bilo znaka zabrane, a da je na svim drugim prostorijama znak bio zalepljen, kao ni opšte poznatu činjenicu da u zgradi SOS kanala nije pronađen ni jedan opušak, pepeljara ili bilo koji drugi dokaz da se ne poštuje zakon i da se nikad niko sa cigaretom nije pojavio u programu ove televizije.

Ovu presudu, na koju ćemo se žaliti Višem prekršajnom sudu, smatramo kao ruganje  i nipodaštavanje za  sav trud i sredstva koja smo uložili u kampanju po kojoj je SOS kanal prepoznatljiv na ovim prostorima,  a da su zaposleni na SOS kanalu za dolazak   inspektora koji kontroliše zabranu pušenja  mislili  da se radi o skrivenoj kameri. 

Svi zaposleni, honorarni saradnici, brojni gosti  i  učesnici u emisijama SOS kanala, povredjeni su  i poniženi  ovim činom, čime je obezvredjena   i ismejana naša višegodišnja borba da promovišemo radni prostor  i život bez duvanskog dima.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi