Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Novinarki UNS-a Slađani Dimitrijević nagrada “Cvet jednakosti”
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

19. 03. 2024.

Izvor: UNS

Novinarki UNS-a Slađani Dimitrijević nagrada “Cvet jednakosti”

„Zauvek deca“, tekst novinarke UNS-a Slađane Dimitrijević, o oduzimanju poslovne sposobnosti osobama sa mentalnim i intelektualnim invaliditetom, objavljen na sajtovima UNS-a i Pres centra osvojio je prvu nagradu u kategoriji internet priloga na 11. Kikinim danima u Užicu.

Na završnoj manifestaciji “Kikinih dana” održanoj sinoć u Užicu, Slađani Dimitrijević uručena je i nagrada “Cvet jednakosti”, kao sveukupnoj pobednici ovogodišnjeg konkursa.

„Članak objavljen na internetu ‘Zauvek deca’ bavi se važnom temom o kojoj se malo zna, govori i piše u medijima kada je reč o osobama sa invaliditetom. Tekst govori o oduzimanju poslovne sposobnosti osobama sa invaliditetom, što kasnije u životu izaziva i druge probleme. Članak obrađuje temu iz više različitih uglova, uzimajući u obzir mišljenje relevantnih sagovornika iz ove oblasti i na za čitaoce prijemčiv način objašnjava položaj osoba sa intelektualnim i mentalnim invaliditetom, istovremeno afirmišući socijalnu inkluziju i socijalni pristup osobama sa invaliditetom“, naveo je žiri u sastavu Jana Nikolić, novinarka TV 5 Užice, predsednica i Marija Milanović, nastavnica iz Niša.

 

Žiri je naveo da je zbog specifičnosti i hrabrosti obrađivanja ove veoma značajne teme, ovaj tekst proglešen za najbolji internet članak ali i sveukupnog pobednika “Cveta jednakosti”.

U kategoriji radio emisije prvu nagradu osvojila je Tijana Lukić, novinarka Radio Beograda za reportažu o „Dobrim ljudima“.

Po ocenu žirija ona je kroz priču o inkluzivnom orkestru iz Novog Sada promovisala inkluziju kroz umetnost, što nije tema često zastupljena u medijima.    

„Priča je dinamična i sadrži razgovor novinarke sa članovima orkestra, ali i atmosferu sa proba inkluzivnog orkestra. Mogli smo da čujemo kako vežbaju, kako se pripremaju za nastupe, a glas jednog od članova orkestra nas je očarao. Prilog je afirmativan i promoviše veštine osoba sa invaliditetom“, navedeno je u odluci žirija.

Ove godine nisu dodeljene nagrade u kategorijama TV prilog i radovi objavljeni u štampanim medijima, jer po oceni žirija jer nisu ispunili očekivanja ni žirija, ni konkursa, a neki od njih nisu se pridržavali ni terminologije koja je prigodna za komunikaciju sa osobama sa invaliditetom.

Specijalno priznanje „Cvet jednakosti – za izuzetan doprinos stvaranju izjednačenih mogućnosti za osobe sa invaliditetom u 2023. godini“ uručeno je saradniku Udruženja distrofičara Zlatiborskog okruga Željku Perišiću koji deset godina pomaže da ZaČepimo predrasude i probudimo kod ljudi svest o značaju recikliranja i zaštiti životne sredine, u akciji prikupljanja plastičnih čepova i reciklabilne plastike.

Nagrade su uručene i učesnicima literarnog konkursa, a najbolji likovni radovi pristigli na konkurs naći će se na kalendaru za sledeću godinu.

Gradonačelnica Užica Jelena Ranković Radivojević rekla je da je manifestacija „Kikini dani“ ustanovljena da promoviše inkluzivan pristup invalidnosti, ali i kao i prezentacija stvaralaštva izjednačenih mogućnosti za osobe sa invaliditetom u zajednici i njihovog uključivanja u sve segmente društvenog života na ravnopravnim osnovama.

„Vođeni njenom misijom gradimo i razvijamo Užice bez barijera“, zaključila je Ranković Radivojević.       

Mihailo Janjić predstavnik Sektora za zaštitu osoba sa invaliditetom u Ministarstvu za rad zapošljavanje i boračka i socijalna pitanja rekao je da je jedan od prioriteta ovog ministarstva zaštita prava i unapređenje položaja osoba sa invaliditetom.

„O ovoj kategoriji građana treba misliti svakodnevno jer je to jedini način da sistemski rešimo probleme sa kojima se suočavaju i omogućimo im integraciju u sve društvene tokove, što je i cilj kampanje ‘Srbija bez barijera’, a koju uspešno realizujemo“, rekao je.

 

On je podsetio da se manifestacija Kikini dani održava u znak sećanja na mladu aktivistkinju koja je dala veliki doprinos unapređenju položaja osoba sa invaliditetom.

Predrag Bakić, predsednik Udruženja distrofičara Zlatiborskog okruga podsetio se koliko je zadovoljstvo bilo sarađivati sa Tijanom Petrović Kikom, ali i znati da “njene vizije, energija, radna etika i rad sa osobama sa invaliditetom i dalje žive kroz ovu manifestaciju“.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi