Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  UNS poželeo sreću advokatskom timu Džulijana Asanža - sutra odluka Višeg suda u Londonu
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

25. 03. 2024.

Autor: D. B. Izvor: UNS

UNS poželeo sreću advokatskom timu Džulijana Asanža - sutra odluka Višeg suda u Londonu

Međunarodni pravni tim koji zastupa Džulijana Asanža, osnivača Vikiliksa, obavestio je novinarske organizacije među kojima je i Udruženje novinara Srbije, da će Viši sud u Londonu sutra saopštiti svoju odluku u 10.30 sati. Po beogradskom vremenu, to je 11.30 sati.

Ovo je ključna odluka. Ako Asanžu bude odbijena dozvola za žalbu, suočiće se sa ekstradicijom Sjedinjenim Američkim Državama jer će domaći pravni lekovi biti iscrpljeni.

Tri scenarija su sutra moguća. Prvi je da veće koje čine dvoje sudija odbije dozvolu za žalbu po svim osnovama. U tom slučaju su sve pravne radnje u Ujedninjenom Kraljevstvu iscrpljene.

Drugi je da veće od dvoje sudija odobri dozbolu za žalbu po svim osnovama. Tada će Asanžova žalba biti razmatrana od Višeg suda.

Veće od dvoje sudija dozvoljava žalbu po jednom ili nekom od osnova, bio bi treći scenario. Viši sud bi zatim saslušao žalbu po tim osnovama, dok bi pravni lekovi bili iscrpljeni po drugim.

UNS se zahvalio Asanžovom timu na dosadašnjim informacijama i poželeo sreću na sudu!

Udruženje novinara Srbije dodelilo je povodom Svetskog dana slobode medija, 3. maja, nagradu "Zora" za slobodu medija osnivaču Vikiliksa Džulijanu Asanžu 2011. godine

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi