Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Srednjoškolci u UNS-u slušali predavanje i pisali veb izveštaj
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

22. 03. 2013.

Srednjoškolci u UNS-u slušali predavanje i pisali veb izveštaj

U okviru akcije Onlajn nedelja, kojom se promoviše digitalna pismenost, UNS je ugostio beogradske gimnazijalce aktivne u Novinarskim sekcijama. Posle predavanja "Kako pisati i izveštavati za veb" đaci su pisali izveštaje koje objavljujemo u nastavku.

 

Upoznavanje srednjoškolaca sa veb novinarstvom

Udruženje novinara Srbije organizovalo je danas predavanje o veb novinarstvu u okviru akcije  Onlajn nedelja. Predavanju su prisustvovali članovi novinarskih sekcija Prve, Osme i Četvrte gimnazije iz Beograda.

Gimnazijalci su na predavanju imali priliku da upoznaju osnovna pravila i tehnike veb novinarstva. U prvom delu predavanja Dragana Bjelica, koordinator Novinarske škole UNS-a, govorila je o razlikama između novinarstva 20. i 21. veka. Glavni uzrok promene novinarstva je- internet! Interent je omogućio besplatan pregled sadržaja novinskih kuća kao i mogućnost dvosmerne komunikacije odnosno postavljanje komentara na vest ili članak.

Marko Nedeljković, koordinator Škole veb novinarstva, pokazao je đacima dva osnovna načina pisanja vesti: obrnuta piramida i odloženo dejstvo, kao i sedam osnovnih karakteristika veb novinarstva koje bi javnosti približile vest, odnosno napravili je upečatljivijom.

Posle predavanja učenici su imali zadatak da napišu vest o današnjem predavanju. Učenici su imali priliku da iskoriste novostečeno iskustvo o pisanju vesti za veb.

Vasilije Stamenković

Nastasija Nastevski

Luka Trbović

 

UNS organizovao edukaciju budućih novinara

Udruženje novinara Srbije organizovalo je danas u svojim prostorijama predavanje o digitalnoj pismenosti, kojoj su prisustvovali beogradski srednjoškolci koji u svojim školama aktivno učestvuju u novinarskim radionicama.

Predavanje su održali asistent Fakulteta političkih nauka Marko Nedeljković i novinarka UNS-a Dragana Bjelica. Učenici, zainteresovani za novinarstvo, su o ovom predavanju obavešteni preko svojih profesora, a tokom predavanja pokazali su veliko interesovanje za veb novinarstvo. Saznali su koja je razlika između tradicionalnih i novih medija, šta je sve bitno da bi se napisao jedan novinarski tekst, kao i šta je sve potrebno da bi jedan novinar bio dobar.

Nakon predavanja učenicima je dodeljen zadatak da samostalno napišu svoj izveštaj o predavanju, što su oni uspešno odradili. Ovo predavanje je doprinelo boljoj informisanosti o modernom novinarstvu.

Bundalo Sofija

Vlaović Isidora

Miljković Marija

 

Gimnazijalci u akciji UNS-a

Učenici beogradskih srednjih škola prisustvovali su danas predavanju o digitalnj pismenosti u okviru onlajn nedelje, koje su u prostorijama UNS-a održali Dragana Bjelica, koordinator škole novinarstva i Marko Nedeljković asistent na Fakultetu političkih nauka.

Predavanje je imalo za cilj da beogradskim srednjoškolcima približi novinarstvo kao profesiju i sve zadatke koje jedan novinar treba da ispuni. Na predavanju im je predstavljeno sa čim se novinar susreće tokom pisanja određene vesti, kao i norme koje treba da zadovolji. Jedna od glavnih tema bila je kako uticaj štampe opada, a njeno mesto zauzimaju veb novine . Učenicima je prikazano koji posao vrši novinar, a koji urednik u jednoj redakciji.

Učenici su kroz ovu radionicu učestvovali u stvaranju jedne novinarske vesti i na taj način prezentovali stečena znanja .

Tamara Pilipović

Anđelija Joksimović

Stojan Katanić

 

Poseta Udruženju novinara Srbije

Učenici beogradskih gimnazija prisustvovali su danas predavanju o veb novinarstvu koje je organizovalo Udruženje novinara Srbije.

Kordinatori UNS-a na kreativan način predstavili su učenicima novinaraske žanrove i  standarde veb novinarstva. Upoznali su ih sa vestinama i kodeksima kojima novinar treba da se vodi, profesionalnim standardima prilikom pisanja novinarskog teksta i metodama pisanja vesti.

Takođe, upoznali su ih sa razlikama između tradicionalnih i novih medija.

Za učenike ovo predstavlja jedno novo iskustvo koje će upotrebiti u njihovim školskim sekcijama.

Avramović Jelena

Čikiriz Marijana

Stevanović Nada

Tanasijević Milica

 

 

Nove nade Udruženja novinara Srbije

 Učenici beogradskih gimnazija posetili su danas prostorije UNS-a kako bi prisustvovali predavanju ''Kako izveštavati za veb''.

Koordinator škole novinarstva Dragana Bjelica i asistent FPN-a Marko Nedeljković ugostili su učenike I, IV i VIII gimnazije iz Beograda i održali im predavanje o razlikama između nekadašnjeg i sadašnjeg novinarstva.

Uvod u predavanje bio je film kroz koji se saznaje kako je izgledao sistem novinarstva u XX veku.

Na predavanju je istaknuto da svaki novinar mora da poznaje kodeks i određena pravila novinarstva.

Osnovna  tema ovog predavanja bilo je veb novinarstvo, čije su osnovne karakteristike: internet kao platforma, multimedija, realno vreme, pristupačnost, interaktivnost. Svaki izveštaj, bio u veb ili štampanom izdanju, sadrži naslovni blok, lid i telo vesti, i može biti napisan metodom obrnute piramide ili metodom odloženog dejstva. Ono što razlikuje veb novinarstvo od štampanog jesu linkovi, prelom teksta, ključne reči, multimedija.

Budući novinari na ovom predavanju načinili su prve korake ka uspešnom veb novinarstvu.

Vidaković Jovana

Nikolić Dejana

Popović Isidora

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi