Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Premijera dokumentarnog filma „KOSMA” u Sava centru 29. marta
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

25. 03. 2013.

Premijera dokumentarnog filma „KOSMA” u Sava centru 29. marta

Dokumentarni film „KOSMA” rediteljke Sonje Blagojević biće premijerno prikazan u beogradskom Sava centru, 29. marta, u 20 sati.

Po rečima producenta Zorana Popovića ovo je „najhrabriji, najangažovaniji i najsveobuhvatniji film o Kosovu u poslednjih više od deset godina”.

Autorka je, kako sama navodi, rešila da kroz film pokuša da da odgovor na pitanje „Kako je tamo?“ koje su joj često postavljali kada se prvi put vratila sa Kosova.

„Na osnovu mog kratkog boravka, nisam mogla da im dam precizan odgovor. Ali, nisam mogla ni da prestanem da se pitam: „Kako je zapravo tamo?“. I još više: „Kako je ljudima koji tamo žive?“.


Svoju pažnju usmerila je ka radio-stanicama, koje umrežene, svojim signalom povezuju izolovane sredine u kojima Srbi danas žive.

„Jednu noć prespavala sam na podu i stolovima KIM radija, u seocetu na centralnom Kosovu. Bilo mi je zanimljivo da vidim kako ova radio-stanica funkcioniše kao svojevrsni omladinski centar, jedino mesto gde su mladi mogli da se druže, koriste računare, uče i budu informisani. Tada još uvek nisam mogla da pretpostavim da će upravo ta radio stanica postati jedan od „glavnih junaka“ u mom novom dokumentarcu”.

Film „KOSMA” prati ljude u pet radio stanica koje se nalaze u različitim delovima Kosova i Metohije. Ljude koji rade i slušaju Radio Goraždevac, Radio Herc, Radio KiM, Radio Kontakt Plus i Radio Klokot povezane u KOSMA mrežu.

“Ja sam u sve ovo ušla dosta intuitivno idući za izazovom koji tema postavlja, a onda dolazi struktura koju sam ja osetila, pokušavajući da vizualizujem taj zvuk. Slušala sam  radio emisije koje su mapirale gde ću ići i sa kim ću se sretati“, rekla je autorka Blagojević.  

Producenti filma Svetlana i Zoran Popović iz Centra za vizuelne komunikacije `KVADRAT` najavili su da će se film prikazivati u srpskim sredinam na KiM i bioskopima u Srbiji.

Film je realizovan uz podršku Ministarstva kulture Republike Srbije, Filmskog centra Srbije i Sekretarijta za kulturu grada Beograda.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi