Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Pismo UNS-a Nebojši Stefanoviću i Petru Petroviću
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

28. 03. 2013.

Pismo UNS-a Nebojši Stefanoviću i Petru Petroviću

Udruženje novinara Srbije (UNS) poslalo je u utorak, 26. marta, pismo predsedniku Narodne skupštine Republike Srbije Nebojši Stefanoviću i predsedniku Odbora za pravosuđe, državnu upravu i lokalnu samoupravu Petru Petroviću, povodom izbora predstavnika novinarskih udruženja u Odbor Agencije za borbu protiv korupcije. Pismo objavljujemo u celosti.

Predsedniku Narodne skupštine Republike Srbije

gospodinu Nebojši Stefanoviću

Predsedniku Odbora za pravosuđe, državnu upravu i lokalnu samoupravu

gospodinu Petru Petroviću

Poštovana gospodo,

Udruženje novinara Srbije primilo je 18. decembra 2012. pismo Ministarstva pravosuđa u kom se od nas tražilo da predložimo svog kandidata za članstvo u Odboru Agencije za borbu protiv korupcije. Već narednog dana obavestili smo Ministarstvo da je naš kandidat predsednica UNS-a Ljiljana Smajlović.

Pritom smo imali na umu da je u prethodnom mandatu Nezavisno udruženje novinara Srbije imalo dva predstavnika u sastavu Odbora Agencije, novinare agencije Beta Zlatka Minića i Zlatu Đorđević.

Kada je NUNS za kandidata u narednom mandatu predložio Dragana Janjića, jednog od osnivača Bete koji je sada zaposlen kao savetnik u Kabinetu Zaštitnika građana, Ministarstvo nas je obavestilo da smo, u skladu sa zakonom, obavezni da se dogovorimo sa NUNS-om budući da novinarska udruženja moraju da imaju zajedničkog kandidata.

Udruženje novinara Srbije nipošto ne želi da bude prepreka da novinari Srbije i u narednom mandatu dobiju svog predstavnika u Odboru Agencije za borbu protiv korupcije, kako zakon predviđa. No kandidaturu Dragana Janjića ne možemo da podržimo ni u načelu, ni konkretno.

Mislimo da je red da UNS, kao višestruko (barem pet puta) brojnija novinarska organizacija od NUNS-a, konačno dobije priliku da bude predstavljen u nekom od regulatornih državnih organa, što se nije desilo niti jednom u poslednjih osam godina. Podsećamo da je Narodna skupština već napravila pravno veoma sumnjiv presedan time što je dva puta, u periodu kraćem od šest meseci, u postupku izbora Saveta RRA, glasala za istog kandidata NUNS-a (Gordanu Sušu, koja nije prošla pri prvom glasanju). Nije li konačno došao red na UNS da ima predstavnika u Odboru Agencije za borbu protiv korupcije?

UNS ne može da podrži kandidaturu Dragana Janjića ni zato što je reč o kolegi koji je, na mestu zamenika glavnog urednika Politike, tehnološkim viškom proglasio neke od njenih istaknutih novinara koji su, po gubitku radnog mesta u ovom listu, osnovali Pištaljku, najuspešniji antikorupcijski sajt u Srbiji, koji je u međuvremenu izuzetno uspešno i delotvorno razobličio velike zloupotrebe javnih sredstava. Podrška Draganu Janjiću ne bi bila dobrodošla poruka našem članstvu u borbi za slobodu javne reči.

Nino Brajović,

Generalni sekretar UNS-a

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi