Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Reakcija Verana Matića na ostavku Vukašina Obradovića na članstvo u Komisiji
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

10. 04. 2013.

Reakcija Verana Matića na ostavku Vukašina Obradovića na članstvo u Komisiji

"Sva ubistva kojima se bavi Komisija dogodila su se pre mnogo vremena. Prikupljajući informacije o istragama i naporima koji su do sada činjeni, uočili smo mogućnost da postoje lica koja bi svojim svedočenjima dali ključne dokaze na osnovu kojih bi se identifikovale ubice, a koji bi možda progovorili jedino ako bi se ponudila zaštita njima i njihovim porodicama. Ideja Komisije je, da se radom Komisije, do istine i činjenica o ubistvima kao i o osuđujućim presudama dođe na način koji omogućavaju naši zakoni, ali i svetska praksa", stoji, između ostalog, u reakciji Verana Matića, predsednika Komisije za istraživanje ubistava novinara, na ostavku Vukašina Obradovića na članstvo u Komisiji.

Reakciju Verana Matića prenosimo u celosti.

 

Članovi Komisije za istraživanje ubistava novinara izražavaju žaljenje zbog odluke predsednika NUNS-a da se povuče iz rada Komisije sa obrazloženjem u kojem se navodi:

“…Da nije saglasan sa stavom da Komisija predloži Tužilaštvu za organizovani kriminal da pokrene proces u kojem bi bila ponuđena zaštita licima koja su direktno učestvovala u organizovanju ubistva Slavka Ćuruvije” jer 

“ …Bez obzira na mogućost, kako se navodi u saopštenju Komisije, da svedočenje ovih osoba može da dovede do identifikacije ubica i nalogodavaca i uspešnog sudskog epiloga, Obradović smatra da je neprihvatljivo nuditi ovakvu vrstu pogodbe ključnim ličnostima režima Slobodana Miloševića za koje postoje i sudske presude za organizovanje političkih ubistava…”

Radi verodostojnosti navodimo sporni deo iz Izveštaja Komisije koji je juče objavljen:

„...Pored analize do sada urađenog, Komisija intenzivno analizira sve opcije koje bi dovele do povezivanja svih podataka u celinu koja bi bila kredibilna za sudski epilog i osudu počinilaca i nalogodavaca. Evidentirani su svi koji mogu pomoći svojim svedočenjima, bilo kao zaštićeni svedoci ili svedoci koji nisu učesnici događaja, a kojima je potrebna zaštita jer postoji mogućnost da raspolažu činjenicama koje bi bile relevantne za utvrđivanje identiteta ubica. Komisija je spremna da predloži Tužilaštvu za organizovani kriminal da pokrene proces u kojem bi bila ponuđena zaštita ovim licima ako prezentuju ključne informacije koje bi dovele do identifikacije ubica i nalogodavaca i uspešnog sudskog epiloga ovog procesa. Utvrđivanje istine i odgovornosti i za ovaj zločin predstavlja prioritet u radu Komisije i neophodno je iskoristiti sva pravna sredstva da se dođe do pravosnažnih presuda...“

Sva ubistva kojima se bavi Komisija dogodila su se pre mnogo vremena. Prikupljajući informacije o istragama i naporima koji su do sada činjeni, uočili smo mogućnost da postoje lica koja bi svojim svedočenjima dali ključne dokaze na osnovu kojih bi se identifikovale ubice, a koji bi možda progovorili jedino ako bi se ponudila zaštita njima i njihovim porodicama. Takođe, svi slučajevi organizovanog kriminala i političkih ubistava u proteklih desetak godina u Srbiji, razrešavani su uz pomoć insajdera, na način na koji to omogućavaju zakoni. Ideja Komisije je, da se radom Komisije, do istine i činjenica o ubistvima kao i o osuđujućim presudama dođe na način koji omogućavaju naši zakoni, ali i svetska praksa. 

Veran Matić, predsednik Komisije za istraživanje ubistava novinara

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi