Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Odgovor Saše Jankovića Ljiljani Smajlović
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

16. 04. 2013.

Odgovor Saše Jankovića Ljiljani Smajlović

"U pogledu Vaših zamerki moram Vam reći sledeće: Nikada od NUNS-a nisam tražio bilo kakve informacije o razgovorima sa UNS-om, već su me predstavnici NUNS-a o tome sami obavestili smatrajući da je to u najširem smislu reči od zajedničkog značaja, što ste mogli i Vi da učinite u svako doba. Inače, informacije koje ste mi u dopisu izneli o sadržini razgovora sa NUNS-om identične su onima koje sam dobio od tog udruženja. U pogledu te teme i Vama kažem isto što sam rekao i NUNS-u: smatram da je u najboljem interesu prava građana na zakonit, i pravilan, a posebno legitiman rad organa vlasti (u ovom slučaju Agencije za borbu protiv korupcije), ne samo da se novinarska udruženja dogovore o zajedničkom kandidatu, što Zakon imperativno zahteva i bez čega nema zakonitog predloga kandidata, već i da to učine što brže", stoji, između ostalog, u odgovoru Zaštitnika građana Saše Jankovića predsednici UNS-a Ljiljani Smajlović.

Pismo prenosimo u celosti

 

Udruženje novinara Srbije

Predsednici, Ljiljani Smajlović

Draga gospođo Smajlović,

Pročitao sam sa pažnjom Vaš dopis od kojim mi zamerate što „od UNS-a nisam tražio nikakva obaveštenja o razgovorima u vezi saglasnosti oko zajedničkog kandidata novinarskih udruženja za člana Odbora Agencije za borbu protiv korupcije“, već sam se o tome „informisao u NUNS-u, čiji sam počasni član“.

Zamerili ste mi i što sam „u pismu Pištaljci o UNS-u govorio kao o alternativnom nacionalnom strukovnom udruženju, a o predsednici UNS-a kao o promoterki Pištaljke.“

 

                                                                  Saša Janković

Istovremeno ste me obavestili o okolnostima razgovora dva novinarska udruženja na temu izbora predstavnika udruženja u Odbor Agencije za borbu protiv korupcije.

U pogledu Vaših zamerki moram Vam reći sledeće: Nikada od NUNS-a nisam tražio bilo kakve informacije o razgovorima sa UNS-om, već su me predstavnici NUNS-a o tome sami obavestili smatrajući da je to u najširem smislu reči od zajedničkog značaja, što ste mogli i Vi da učinite u svako doba. Inače, informacije koje ste mi u dopisu izneli o sadržini razgovora sa NUNS-om identične su onima koje sam dobio od tog udruženja.

U pogledu te teme i Vama kažem isto što sam rekao i NUNS-u: smatram da je u najboljem interesu prava građana na zakonit, i pravilan, a posebno legitiman rad organa vlasti (u ovom slučaju Agencije za borbu protiv korupcije), ne samo da se novinarska udruženja dogovore o zajedničkom kandidatu, što Zakon imperativno zahteva i bez čega nema zakonitog predloga kandidata, već i da to učine što brže. Istakao sam i da se nadam da će UNS uspeti da nađe kandidata koji je prihvatljiv za NUNS.

Povodom Vaše aluzije da sam naklonjen NUNS-u jer sam počasni član tog udruženja, podsećam Vas da sam Vam nedavno u neposrednom razgovoru rekao da sam, još od pre skoro 20 godina, redovan član UNS-a (nisam, bar koliko sam obavešten, isključen iz članstva iako nisam redovno plaćao članarine, što sam takođe priznao). Merenje moje „blizine“ bilo kom udruženju vaganjem značaja počasnog ili redovnog članstva nema dozu ozbiljnosti koja nam, smatram, priliči u javnoj prepisci koju ste otvorenim pismom inicirali. Uvek sam sa zadovoljstvom isticao svoje veze sa oba novinarska udruženja i bio ponosan na činjenicu da su me oba podržala prilikom reizbora.

Takođe ne razumem otpor prema terminu „alternativno“ jer on u sebi ne sadrži bilo kakvo rangiranje, niti sugeriše prednost- alternative su, po definiciji, ravnopravne, zbog čega sam upravo i odabrao tu reč.

Konačno, od svega mi je najmanje jasno zbog čega mi zamerate činjenicu da sam Vas nazvao promoterkom Pištaljke. Ja sam i sam sebe doživljavao na isti način jer sam u svakoj prilici i pred svakim isticao važnost toga što Pištaljka radi, uveren da određena selektivnost i elementi ličnog (što, naravno, može da bude samo moj utisak) ni izbliza ne mogu da zasene efekte javne kontrole. Naravno da ubuduće neću na bilo koji način komentarisati rad Pištaljke jer bi to bilo licemerno za svakoga ko se upoznao sa sadržajem javnog obraćanja koje mi je uputio glavni i odgovorni urednik Pištaljke, a povodom mog odgovora „timu Pištaljke“ da dam otkaz saradniku (ne znam kako bi se drugačije mogao razumeti zahtev da „preispitam njegov položaj u mom kabinetu“, sem ako želja nije bila da tog državnog službenika unapredim).

Na kraju, nadam se da ćemo u budućnosti našu energiju i vreme, a posebno javni prostor, trošiti na konstruktivnije načine od ovakvih, smatram, ipak nepotrebnih i nesuštinskih polemika; ja u njima svakako neću dalje učestvovati.

Zaštitnik građana,

Saša Janković

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi