Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Proglas povodom 3. maja Svetskog dana slobode medija
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

02. 05. 2013.

Proglas povodom 3. maja Svetskog dana slobode medija

Povodom Svetskog dana slobode medija koji se obeležava 3. maja akcijom Pet minuta gromoglasne tišine, Udruženje novinara Srbije objavljuje P R O G L A S.

UNS poziva kolege da 3. maja, od 11.55 do 12 sati prekinu program u elektronskim medijima, pročitaju P R O G L A S ili ga objave na ekranima, a da u onlajn i štampanim medijima prekinu rad, pročitaju i objave P R O G L A S



                                                          P R O G L A S

Iako je Srbija slobodna zemlja koja je protekle godine napredovala na svetskoj rang listi političkih sloboda i građanskih prava (po međunarodnim organizacijama Fridom haus i Reporteri bez granica),  novinari i novinarstvo u Srbiji su u najtežem ekonomskom položaju u svojoj novijoj istoriji. Zato i danas, na Svetski dan slobode medija, možemo samo da kažemo da je sloboda medija u Srbiji ugrožena i da se za slobodu medija nismo izborili.

Udruženje novinara Srbije (UNS) pre svega zahteva da retoričku spremnost nove vlasti  da se država povuče izvlasništva u medijima prate i zakonske garancija da će novac poreskih obveznika kojim država sada finansira javna informativna preduzeća, biti i dalje dostupan medijima kroz nezavisno projektno finanasiranje (najmanje u visini od dva odsto budžeta lokalnih samouprava).

Prema poslednjem istraživanju UNS-a, 49,2  odsto naših članova odgovorilo je da novinari pritisnuti nemaštinom pribegavaju autocenzuri u strahu od gubitka posla ili honorarnog statusa, a da 27,4 odsto pribegava samocenzuri u velikoj meri.

UNS protestuje što nova vlast krši obećanje koje je dala novinarima, oklevajući da na dnevni red Vlade Srbije konačno stavi dve godine stari izveštaj Verice Barać i Saveta za borbu protiv korupcije o srpskim medijima.

Dobro je što je kleveta dekriminalizovana i što u medijima ima više pluralizma, odnosno što danas, za razliku od pre godinu dana, među vodećim medijima u Srbiji ima i opozicionih. Ipak, upozoravamo da političke gazde besprizorno koriste medije, a naročito tabloide, kao glavno oruđe političkih obračuna, gazeći pritom moralne i društvene norme, kao i načelo samostalnosti uređivačke politike i autonomije glavnih urednika.

Pored toga, novinari i urednici u najvećim medijima sve češće polažu račune marketing menadžerima, stručnjacima za odnose s javnošću, kako ne bi ugrozili poslovne interese svojih kompanija i političkih patrona.

Nedostatak istraživačkog novinarstva posledica je činjenice da su kontrolori tržišta reklama nadjačali novinarsku profesiju.

Više nego ikada od svog osnivanja sudbina javnih servisa Srbije i Vojvodine  je u rukama vlasti. Odlaganjem rešavanja naplate pretplate i najavom prelaska na budžetsko finansiranje, vlast je na sebe preuzela odgovornost zbog daljeg pada prihoda od pretplate i  rastuće zavisnosti javnih servisa od izvršne vlasti.

Na Svetski dan slobode  štampe UNS daje podršku Komisiji za istraživanje ubistava novinara smatrajući da će, sve dok se ne rasvetle zločini nad novinarima i medijskim radnicima, sloboda medija u Srbiji i dalje biti ugrožena. 

UNS poziva  Specijalno tužilaštvo za ratne zločine da pokrene istrage ubistava i kidnapovanja novinara srpskih redakcija u vreme  ratova na prostoru bivše Jugoslavije.   

UNS  podseća medije da su odgovorni svojim čitaocima, gledaocima i slušaocima i da će se etički standardi u srpskom novinarstvu unaprediti ukoliko i sami mediji prihvate da su odgovorni za poštovanje Kodeksa novinara Srbije.

Spremnost da poštuju etička pravila profesije štampani i onlajn mediji će na najbolji način dokazati prihvatanjem nadležnosti Saveta za štampu, kao i objavljivanjem odluka ovog samoregulatornog tela nadležnog za praćenje poštovanje Kodeksa novinara Srbije.

UNS  poziva novinare i medijske radnike da bez obzira na međusobne razlike budu profesionalno i ekonomski solidarni.

                                                                                               Beograd, 2. maj 2013. godine

Komentari (2)

ostavi komentar
sub

04.05.

2013.

Raco Mentovic [neregistrovani] u 07:12

Lokalni mocnici

Preporuke nadleznih Ministarstava da se lokalni mediji pomognu sa 2% ukupnog budzeta opstina i gradova nije prihvacena upravo zbog samovolje lokalnih mocnika na vlasti. Njima je lakse da za 1% kupe svoje medije koji ce ih protezirati nego li da se bore za javnu i istinitu rec.

Na ruku im ide i nesloga pojedinih medija koji se pecaju za sitnu lovu i postaju marioneta u njihovim rukama. Medjutim, logika je da mora da se prezivi jer su nameti SOKOJ, OFPS, IP, RATEL, RRA... i ostalih parazita enormni.

Izlaz iz ovog medijskog lavirinta se tesko nalazi.

U svakom slucajulokalni mediji moraju da budu objektivniji i realniji na dogadjanja na lokalu makar izgubili i tu mamac crkavicu koju im na kasicicu dodeljuju lokalni mocnici.

Odgovori
čet

02.05.

2013.

Нове књажевачке новине [neregistrovani] u 21:50

Самовоља локалних моћника

ЛИНК: http://www.mc.kcbor.net/2013/04/23/dokicevi-nezakonito-dele-pare-svojim-medijima/

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi