Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Pokrenut posmatrac.rs - sajt za kritiku loših novinarskih poteza
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

06. 06. 2013.

Pokrenut posmatrac.rs - sajt za kritiku loših novinarskih poteza

Novinari udruženja Njuz.org pokrenuli su sajt www.posmatrac.rs koji će kritički pisati o izveštavanju domaćih medija.

 

Cilj sajta je širenje medijskog pluralizma, razvoj medijske pismenosti i težnja da se kritička svest čitalaca podigne na viši nivo.

Sadržaj sajta ukazivaće na neprofesionalizam u medijima. Urednici će posebnu pažnju posvetiti onlajn medijima koji, kako kažu, podležu najmanjoj regulativi.

Projekat vode Jasmina Gavrilov i Nenad Milosavljević, novinari i autori satiričnog sajta Njuz.net, a u projekat će biti uključeni i saradnici zainteresovani za poboljšanje medijske scene u Srbiji.

„Kritikovanjem loše prakse, Posmatrač se bori se za povećanje etičnosti u radu domaćih medija, kao i za poboljšanje položaja novinara. Misija će biti ispunjena onda kada publika sa većom dozom kritičnosti bude pratila medije“, kaže glavni urednik projekta Posmatrač Nenad Milosavljević.

On je naglasio da će već na početku rada Posmatrača „čitaoci moći da pročitaju kolumne Milana Ćulibrka, Nina Brajovića, Zorana Preradovića i drugih autora, kao i više studija slučaja, aktuelnih  priča o medijima u svetu, a uskoro će u rad biti puštena i rubrika “Analize”, u kojoj će biti analizirane pojave i trendovi u domaćim medijima.“

Kritikovanjem loše prakse, osnivači Posmatrača boriće se za to da publika ne bude pasivni primalac informacija već da sa većom kritičnošću prati medije, da ukršta izvore i sama proverava informacije, da bude radoznala i polemiše o njima.

Realizaciju projekta "Medijsko opismenjavanje" pomogao je Registar nacionalnog internet domena Srbije (RNIDS) u okviru konkursa 4PI.

Svi čitaoci su pozvani da na mejl redakcija@posmatrac.rs šalju svoje predloge, sugestije, kritike i time doprinesu radu sajta i podizanju kvaliteta sadržaja.

Komentari (3)

ostavi komentar
sre

19.06.

2013.

Novinar sa juzne pruge [neregistrovani] u 20:07

Vratite lektore

Vlasnici medija u sveopštoj štednji ne samo da se odriču dobrih novinara i dopisnika, nego i ože

Odgovori
uto

11.06.

2013.

Dejan R. Popovic, dipl. inz. [neregistrovani] u 09:22

Kritikivanje urednika

Ako ce "Posmatrac" kritikovati loše novinarske poteze, sta ce onda da rade (odgovorni) urednici i citaoci? Cini se da ovaj "sajt" ima za cilj da kritikuje urednike. Valjda ta kritika nece prerasti u kontrolu.

Odgovori
čet

06.06.

2013.

Milan Cankovic [neregistrovani] u 22:55

Konachno !

Ne mogu da iskazhem koliko mi je drago da je konachno pokrenut ovakav projekat! Da ni ne ulazim u neprofesionalizam u smislu izbora vesti i nachina prezentovanja istih (lazhi, senzacionalizam i slichno), ali strashno je videti koliko (online) chlanaka na sajtovima tipa Blic i B92 ima gramatichke, pravopisne pa i smislene greshke. Kao da ne postoje ljudi koji prochitaju vest pre nego shto je objavljena...

U svakom sluchaju, josh jednom hvala i zhelim Vam puno uspeha za dobrobit svih nas !

Milan Cankovic

p.s.
Izvinjavam se za sh, zh i ch.

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi