Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Savet za štampu ocenio: “Novi glas komune” poštovao Kodeks novinara Srbije
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

30. 07. 2013.

Savet za štampu ocenio: “Novi glas komune” poštovao Kodeks novinara Srbije

Prvi put Komisija za žalbe Saveta za štampu dala je mišljenje po prvom zahtevu jedne redakcije da ovo telo oceni je li medij u konkretnom tekstu poštovao odredbe Kodeksa.

List “Novi glas komune” zatražio je od Saveta za štampu mišljenje o tome da li su u tekstovima ”Samoubistvo” i  ”Samoubistvo studentkinje”, objavljenim 10. 8. 2012. i 17. 8. 2012. godine poštovane odredbe Kodeksa i da li je postojao interes javnosti da bude informisana o tom događaju.

Tekst se odnosi na samoubistvo studentkinje u tom gradu, bavi se motivom samoubistva, a novinar u tekstu prepričava i deo oproštajnog pisma koji je devojka ostavila. U tekstu se navodi da je devojka živela u nemaštini, kao i da je bila veoma talentovana i izuzetno dobar đak. Uz tekst su objavljene fotografije kuće u kojoj je živela i slikesa sahrane, kao i njena fotografija sa diplomom sa takmičenja.

Članovi Komisije razmatrali su da li su objavljivanjem ovakvog teksta prekršene odredbe Kodeksa novinara Srbije koje se odnose na zaštitu privatnosti, kao i da li je postojao javni interes da novinari pišu o ovom slučaju.

Većina članova Komiisije ocenila je, da je “o preminuloj devojci list pisao sa pijetetom i da je njeno samoubistvo predstavljeno kao tragedija, bez namere da se povredi dostojanstvo žrtve i osećanja njene porodice”, te da da spornim tekstom nije prekršen Kodeks novinara Srbije.

Da podsetimo, TV Apatin, izdavač lokalnog nedeljnika “Novi glas komune” primio je 16. jula presudu Apelacionog suda u Novom Sadu, kojom su ovo informativno preduzeće i njegova glavna urednica solidarno osuđeni na isplatu štete od 1.000. 000 dinara privatnim tužiocima (roditeljima studentkinje koja je izvršila samoubistvo) zbog povrede prava na privatnost.

Zamenik predsednika Upravnog odbora Saveta za štampu Petar Jeremić rekao je za sajt UNS-a da je “jedan od ciljeva Saveta za štampu da mišljenja Saveta ubuduće budu uzimana u obzir u sudskim sporovima”.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi