Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  UNS peticija: Stop nezakonitom gašenju medija
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

02. 08. 2013.

UNS peticija: Stop nezakonitom gašenju medija

Udruženje novinara Srbije pokrenulo je na svom sajtu onlajn peticiju i pozvalo novinare da se usprotive neustavnim i antievropskim presudama kojima se medijima izriču visoke novčane kazne i ugrožava njihov opstanak.

U tekstu peticije „Stop nezakonitom gašenju medija“ navodi se da je Apelacioni sud u Novom Sadu „nezakonitim, protivustavnim i antievropskim presudama, zbog istinitog izveštavanja, doveo pred zatvaranje `TV Apatin`, izdavača lokalnog nedeljnika`Novi glas komune` i `Radio Dunav`, a o presudi protiv `Radio Apatina` još odlučuje“.

Iako nije osporio tačnost objavljenih informacija, Apelacioni sud u Novom Sadu obavezao je izdavače i urednike „Novog glasa komune“ i „Radio Dunava“ da plate 1.000.000, odnosno 400.000 dinara na ime povrede časti i ugleda, dok „Radio Apatin“ još čeka presudu koja će mu odrediti sudbinu. 

Isti Apelacioni sud osudio je "Bečejski mozaik" zbog vrednosnog stava i potvrdio presudu zbog koje je kolega Laslo Šaš završio u zatvoru, iako nije počinio delo klevete.

U peticiji UNS-a traži se da se novinari usprotive da ovakve odluke Apelacionog suda u Novom Sadu postanu sudska praksa.

Komentari (7)

ostavi komentar
pon

12.08.

2013.

darko [neregistrovani] u 21:36

Pravno savetovanje umesto peticije

Umsto peticije boje da ste organizovali pravnu edukaciju za urednike i inicirali neko regulatorno telo u kojem bi bili novinari a ne vlasnici medija i njihovi puleni! Time bi se srpsko novinarstvo zastitilo a znacajno bi se popravio i sam status novinara! Svi mediji koji ne investiraju u svoje izvestace vec se bave kopi-pejst zanimanjem treba da budu ugaseni!

Odgovori
pon

12.08.

2013.

darko [neregistrovani] u 21:31

stop lesinarenju

Sud je u pravu, krajnje je vreme da se zaustavi lesinarenje i dizanje tiraza na tudjim nesrecama. Ozbiljnih tema za isvestavanje ima na pretek, ali se lakse uhvatiti u kostac sa skrhanom majkom ubijenog sina ili poginule cerke od hvatanja u kostac sa kriminalnim sverama koje unistavaju nasu drzavu i narod. Treba se baviti sustinom a ne samo posledicama!

Jedan od lesinara
(silom nateran od bahatih i nemoralnih urednika koji ne znaju ni za kakav kodeks i zakon)

Odgovori
pon

12.08.

2013.

Tomislav Kresovic [neregistrovani] u 19:02

Novinarstvo na samrtnickoj postelji u Srbiji

Gasenje medija u Srbiji postala je prava zaraza,i to govori o stanju u kome se nalazi nase drustvo.Koliko god dajemo podrsku za slobodu medija i pravo na profesiju,toliko vlast,vlasnici i vlada perfidno ili vularno rade na gusenju medijskih sloboda .Istovremeno se na poliitckoj ili profiterskoj osnovi favorizuju pojedini medij i tabloidi ,da bi stvarali veliku javnu konfuziju.

Odgovori
sub

03.08.

2013.

Ana Milojevic [neregistrovani] u 19:14

Sudska praksa i parametri za bol

Pročitala sam da je sudija Jovanović u presudi napiso da dogadjaj u vezi sa samoubistvom nije u interesu javnosti?!!!Ne mogu da verujem da je to napisano i da se ybog toga tv Apatin nažnjava sa MILION!!Zna li SUD koliko je to novca u ovim kriynim vremenima.
Ne mogu da verujem da je SUD odredio "nekim" parametrom tj. vagom iznos patnje - 500.000 za medij i 500.000 za urednika!!
Velika podrška kolegama u TV Apatin iz Valjeva!!
p.s. sutra se to svima nama može desiti, a kada pojedinsci uvide ovakav primer loše sudske prakse, pljuštaće tužbe medijima, gotovo sam sigurna!

Odgovori
sub

03.08.

2013.

Mile Jovanov [neregistrovani] u 18:14

uvek podrska kolegama!

Koliko sam shvatio, to je kazna za tv od 1.000.000 dinara!! plus 200.000 taxe i jos toliko kamate!!To se zove MEDIJSKI LINČ!!!
Zašto ne reći ime sudije? Petar Jovanović je potpisao sličnu presudu Bečejskom mozaiku, a sada pored tv-a i Radio Dunava ko zna kome još?!!!!Ovo je prilika da se kaže slovo o tome kako presudjuju sudije u Vojvodini
Velika podrška našim kolegama u Zapadnobačkom okrugu!!!
Mile Bečejac

Odgovori
sub

03.08.

2013.

Milos Andric [neregistrovani] u 17:22

Re: Podrska TV Apatin

Treba navesti i imena sudija koji brutalno i bez pravnog osnova kaznjavaju medije. Citao sam da je isti sudija Petar Jovanovic kaznio i TV Apatin i Radio Dunav. Taj isti sudija Jovanovic je kaznio ekspresno i Becejski mozaik, pisu Novosti. To ni malo vise nije slucajno i UNS treba da pokrene pitanje ovakvog sudije i njegovog sudjanja.

Odgovori
sub

03.08.

2013.

INFO BIZZ [neregistrovani] u 13:02

PODRSKA TV APATIN

DAJEMO PODRŠKU NAŠIM KOLEGAMA IZ TV APATIN JER OVO ŠTO SE NJIMA DEŠAVA
MOŽE DA SE DESI SVAKOM MEDIJU I SVAKOM NOVINARU!
OVO JE NEČUVENA PRESUDA I PROBNI BALON ZA OČITO NEKE VEĆE MEDIJE!

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi