Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Preminuo kolega Petar Markišić
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

12. 08. 2013.

Autor: K. K. Izvor: UNS

Preminuo kolega Petar Markišić

Petar Markišić, dugogodišnji novinar listova “Front” i “Narodna armija” i član UNS-a preminuo je u sredu, 7. avgusta u Beogradu u 88. godini.

 

Markišić je rođen 1925. godine u Ljubotinju, Cetinje. Završio je novinarsku školu pri Jugoslovenskom institutu za novinarstvo.

Prve novinarske tekstove objavio je 1949. godine u listu “Za domovinu”.

Radni vek proveo je u listu “Narodna armija” i ilustrovanoj reviji “Front”.

Sahrana kolegi Markišiću biće održana danas u 12 i 30 časova na Novom groblju u Beogradu, a komemoracija u sredu, 14. avgusta u 11 časova u Udruženju novinara Srbije, Resavska 28.

Komentari (1)

ostavi komentar
uto

13.08.

2013.

ПЕТАР В КНЕЖЕВИЋ [neregistrovani] u 12:02

ОДЛАЗАК У ВЕЧНОСТ




Отишао је у вечност наш драги друг и пријатељ, врсни новинар и песник ПЕТАР МАРКИШИЋ, уважени и ревносни члан ранијег Актива новинара ветерана УНС-а, а потом, члан београдског Клуба новинара ветерана УНС- а.

На свом тешком и славном животном путу Маркишић је био борац НОР -а , спреман да се у сваком тренутку жртвује на олтару Домовине.

Из тог ратног периода изнео је бројна узбудљива сећања, која нам је повремено приповедао. Он је за своје ратно прегалаштво бивао унапређен вишим чиновима уз доделу истакнутих војних признања и одличја.

Дугогодишњи рад у гласилима НАРОДНА АРМИЈА и ФРОНТ омогућили су му да свестрано уђе у новинарско професионално стваралаштво и да искаже, тим путем, свој пуни смисао за новинарство, али и за књижевно стваралаштво, које је упоредо са новинарством била изузетна ПЕТРОВА преокупација.

Наиме, реч је о поезији, коју је овај великан широке људске душе носио дубоко у свом ведром срцу. Све своје снажне и у највећем броју родољубиве песме носио је у себи, казујући их пригодно у својој београдској борачкој организацији, чији је био члан, као и
у поетским пригодама, у свом заиста омиљеном Клубу београдских новинара ветерана УНС -а.

У свом поетском духу носио је бројне књиге поезије, које је, за дивно чудо, знао све напамет. Тек понешто је било записано на папиру. Дивили смо се његовој изузетној памтљивости. Огромна је штета за српску лирику што је уз неумитни одлазак новинара и песника ПЕТРА МАРКИШЂА отишла у вечност и готово сва његова поезија.

У свом пензионерском периоду, дружење са својим вршњацима, у београдском Клубу новинара ветерана УНС -а, имало је посебне дражи и лепоту за МАРКИШИЋА, који је са своје стране доприносио да атмосвера у клубу буде мобилна, ведра и привлачна.

Са пуном срдачношћу увек је прихватао задужење за обилазак болесних ветерана.
Учествовао је са радошћу у бројним акцијама и активностима које су организоване у Клубу.

Скоро редовно, долазећи у Дом новинара УНС-а, у познату ветеранску среду, када се окупљамо на дружење, Петар је држао у рукама велику чоколаду - поклон за своје другаре. Са њим је увек стизала блистава олуја ведрине и посебног расположења.

У ову тужну среду, на комеморацији посвећеној Њему, када се сећамо нашег дивног друга и пријатеља ПЕТРА МАРКИШИЋА, можемо са пуним пијететом и дужним поштовањем да кажемо - ВЕЧНА МУ СЛАВА И ЗАХВАЛНОСТ1

ПЕТАР В КНЕЖЕВИЋ,
књижевник и новинар

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi