Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Peticiju UNS-a “Stop nezakonitom gašenju medija” potpisalo više od 300 novinara
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

13. 09. 2013.

Izvor: UNS

Peticiju UNS-a “Stop nezakonitom gašenju medija” potpisalo više od 300 novinara

Udruženje novinara Srbije (UNS) pozvalo je kolege da ne dozvole Apelacionom sudu u Novom Sadu da u praksu uvede cenzuru i nezakonito gašenje medija. Peticiju UNS-a “Stop nezakonitom gašenju medija” do sada je potpisalo 319 novinara. Apelacioni sud u Novom Sadu je, nezakonitim, protivustavnim i antievropskim presudama, zbog istinitog izveštavanja, doveo pred zatvaranje "TV Apatin", izadavača lokalnog nedeljnika "Novi glas komune" i "Radio Dunav", i "Radio Apatin".

 

Ovaj sud je preinačio oslobađajuće presude Višeg suda u Somboru po privatnim tužbama protiv ovih lokalnih medija. Apelacioni Sud u Novom Sadu  je presudio da mediji i njihovi glavni urednici plate milionske odštete za objavljivanje istinitih informacija i na taj način osudio ove male medije na gašenje.

Reč je o istom Apelacionom sudu koji je "Bečejski mozaik" osudio zbog vrednosnog stava i potvrdio skandaloznu presudu zbog koje je kolega Laslo Šaš završio u zatvoru, iako nije počinio delo klevete.

Ovakva praksa zatvara medije, ograničava slobodu izražavanja i u suprotnosti je sa Evropskom konvencijom o ljudskim pravima i stavovima Ustavnog suda.

Kolege koje nisu potpisale peticiju, a žele, mogu to uraditi na sajtu UNS-a.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi