Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Preminuo Mile Nedeljković
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

30. 05. 2009.

Preminuo Mile Nedeljković


U Beogradu je jutros u 68 godini preminuo Mile Nedeljković, novinar, novinarski pedagog, etnolog i književnik.

Nedeljković je jedan od najzaslužnijih novinara - aktivista u vraćanju ugleda UNS-u i izvornim principima naše najstarije i najveće novinarske organizacije nakon oktobarskih promena 2000.

Nedeljković je od 1983. do 1992 godine uređivao časopis "Novinarstvo", "Novinarski glasnik", list UNS-a, i "Novinarski letopis". Od 1987. do 1991. bio je glavni i odgovorni urednik "Naše štampe", glasila Saveza novinara Jugoslavije i operativni urednik knjige "Dva veka srpskog novinarstva". Pokrenuo je i uređivao "Pesničke novine".

U četiri mandata bio je član Uprave UNS-a (1985 - 1989 i 2000-2005).

Predavao je u školama Jugoslovenskog instituta za novinarstvo, bio mentor studenata književno-publicističkog smera Filološkog fakulteta u Beogradu i koordinator nastave na žurnalistici novopazarskog Fakulteta humanističkih nauka.

Nedeljković je uređivao više stručnih listova i časopisa: "Sabor narodnog stvaralaštva Srbije", "Etnološke sveske", "Raskovnik", "Folklor", "Zbornik Sjenice", "Zadužbina".

Napisao je 23 knjige. Njegova poslednja knjiga je "Hronika Udruženja novinara Srbije od 1941-2006".

Priredio je za štampu Memoare Tomislava Karađorđevića, napisao scenario za dokumentarne filmove "Oplenačka trilogija", "Vožd", "Vostanie `804" i dokumentarno igranu TV seriju u 15 epizoda "Tragom Karađorđa" emitovanu na RTS-u.

Njegovi članci, rasprave i stručna saopštenja prevođeni su na engleski, francuski, ruski, nemački, španski, bugarski i slovenački jezik.

Dobitnik je Zlatne značke Kulturno-prosvetne zajednice Srbije (1988), nagrade Vukove zadužbine (1990), Osmog međunarodnog salona knjiga u Novom Sadu (2002) za "Leksikon naroda sveta".
Nagradu za životno delo Saveza novinara Srbije i Crne Gore dobio je 2006. godine.

Sahrana Mila Nedeljkovića je u ponedeljak, 1. juna, u 14 sati u rodnom Krćevcu kod Topole, a komemoracija u sredu, 3. juna, u UNS-u u 12 sati.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi