Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Peticiju UNS-a “Stop nezakonitom gašenju medija” potpisalo više od 500 novinara
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

24. 10. 2013.

Peticiju UNS-a “Stop nezakonitom gašenju medija” potpisalo više od 500 novinara

Apelacioni sud u Novom Sadu je, nezakonitim, protivustavnim i antievropskim presudama, zbog istinitog izveštavanja, doveo pred zatvaranje "TV Apatin", izadavača lokalnog nedeljnika "Novi glas komune" i "Radio Dunav", i "Radio Apatin". Udruženje novinara Srbije (UNS) pozvalo je kolege da ne dozvole ovom sudu da u praksu uvede cenzuru i nezakonito gašenje medija. Peticiju UNS-a “Stop nezakonitom gašenju medija” do sada je potpisalo 515 novinara.

 

Apelacioni sud je preinačio oslobađajuće presude Višeg suda u Somboru po privatnim tužbama protiv ovih lokalnih medija, presudio da mediji i njihovi glavni urednici plate milionske odštete za objavljivanje istinitih informacija i na taj način osudio ove male medije na gašenje.

Reč je o istom sudu koji je "Bečejski mozaik" osudio zbog vrednosnog stava i potvrdio skandaloznu presudu zbog koje je kolega Laslo Šaš završio u zatvoru, iako nije počinio klevetu.

Ovakva praksa zatvara medije, ograničava slobodu izražavanja i u suprotnosti je sa Evropskom konvencijom o ljudskim pravima i stavovima Ustavnog suda Srbije.

Kolege koje nisu potpisale peticiju, a žele, mogu to uraditi na sajtu UNS-a.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi