Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Ćirić (UNS) u Kijevu: Nije lako govoriti o medijskim slobodama u Srbiji
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

22. 11. 2013.

Ćirić (UNS) u Kijevu: Nije lako govoriti o medijskim slobodama u Srbiji

Potpredsednik UNS-a Slobodan Ćirić na novinarskoj konferenciji u Kijevu govorio je o medijskoj situaciji i stanju sloboda u Srbiji. "Srpski novinari, novinarstvo uopšte, su možda u najgoroj ekonomskoj situaciji u skorijoj istoriji", rekao je Ćirić. "Srpski novinari rade mnogo, ali su bedno plaćeni, njihova primanja kasne mesecima ili im se uopšte ne isplaćuju".

 

Ćirić je naveo podatak iz UNS-ovog istraživanja da je "blizu polovine članova, pritisnuta neimaštinom, sklona samocenzuri u strahu da ne izgubi posao ili honorarni status".

Istakao je i da su novinari i urednici u većini velikih medija u nezavidnoj poziciji, podređeni marketing menadžerima i menadžerima za odnose s javnošću, kako komercijalni interesi poslodavaca ne bi bili ugroženi.

Pozdravio je dekriminalizaciju klevete u Srbiji, ali i istakao da nije lako pričati o medijskim slobodama kada su pod dvadesetčetvoročasovnom policijskom zaštitom novinari Vladimir Mitrić i Brankica Stanković, kao i kada još nisu otkriveni nalogodavci i ubice Slavka Ćuruvije i Milana Pantića.

Ćirić je objasnio da je UNS sačinio Dosije o ubijenim i nestalim novinarima srpskih redakcija za period 1991-2001 i da se u njemu nalazi 37 imena.

Ptpredsednik UNS-a objasnio je i da UNS insistira da se u Zakon o javnom informisanju uvede obavezni minimum od 2% izdvajanja od lokalnog budžeta za projektno finansiranje medija.

Povodom Međunarodnog dana protiv nekaznjavanja zločina nad novinarima (Global Day of Impunity) sutra će predstavnik UNS-a Slobodan Ćirić, zajedno sa Draganom Janjićem iz NUNS-a i Draganom Čabarkapom iz SINOS-a učestvovati u „Tihom maršu“ ulicama Kijeva.

U Kijevu je u toku konferencija koju od 21. do 23 novembra organizuju Međunarodna (IFJ) i Evropska federacija novinara (EFJ), u saradnji sa Nacionalnom unijom novinara Ukrajine (NUJU) i Nezavisnim medijskim sindikatom Ukrajine (IMTUU).

Na konferenciji učestvuje više od 30 predstavnika novinarskih organizacija i medijskih sindikata iz 13 zemalja: Azerbejdžana, Moldavije, Hrvatske,  Rusije, Jermenije, Belgije, Velike Britanije, Gruzije, Turske, Makedonije, Belorusije, Poljske i Srbije.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi