Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Izvinjenje Uroša Parlića Sanji Janačković i svim novinarima
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

09. 12. 2013.

Izvor: UNS

Izvinjenje Uroša Parlića Sanji Janačković i svim novinarima

Direktor Turističke organizacije Niša (TON) Uroš Parlić se, nakon saopštenja UNS-a, javno izvio novinarki Južnih vesti Sanji Janačković, svim slušaocima snimka u kojem je vređa i svim novinarima u Srbiji “koji smatraju da je takvim njegovim nastupom i govorom ugrožen rad i nazavisnost profesije“. Nezadovoljan tekstom objavljenim 6. decembra na portalu Južne vesti pod naslovom „Zatvoren info - centar TON-a pred početak Prvenstva“, Parlić je pozvao novinarku Sanju Janačković i uputio joj niz uvreda jer „u naslovu teksta ne stoji da je otvoren novi info – centar“, iako je to istaknuto već u prvoj rečenici.

 

Pismo Uroša Parlića UNS-u objavljujemo u celosti:

Kao prvo i najvažnije izvinjavam se svima koji su snimak protumačili kao moje agresivno i  bahato vređanje novinarke .

Niti je to bila poenta , niti cilj, niti je vođen takav psovački razgovor,  niti je njoj na bilo koji način izrečena bilo koja pretnja, a  psovanje nije bilo upućeno njoj što se iz snimka jasno može da razume.

Na završetku razgovora je snimljen moj lični komentar  koji nije bio upućen njoj. Kako je došlo do toga da ga na takav način ona razume i doživi morate pitati nju i Blagojevića jer su i oni objavili nekompletan snimak- delić  našeg celog razgovora .

Kada smo već kod toga, očekujem da novinarka i portal JV objave celi snimak našeg kompletnog petominutnog razgovora (pretpostavljam da imaju snimljeno sve)  u kome se,  naravno, na vrlo civilizovan način  daju informacije o razlozima zatvaranja info centra kao i informacije o otvaranju i lokaciji novog, nakon preuzimanja prostora od kancelarije za Milanski Edikt.

Svega toga naravno nema u vestima, već se spinuju  dezinformacije o nepostojanju drugog info centra, mojoj nekulturi, sa pažljivo izabranim komentarima koje sama redakcija JV recenzuje.

Stvar ide i dalje pa se Blagojević danas  obraća svojim uredničkim komentarom pod naslovom “Bahato” gde se osvrće na kometare sa istog portala u kojima ljudi kritikuju JV zbog tendecioznog taobloidnog  napisa .

Drugim rečima,  skreće im se pažnja da ne smeju da uzimaju u zaštitu takvog jednog bahatog primitivca poput mene jer sam  duboko uvredio , pretio,  čak očekujem da dođemo do podnaslova- životno ugrozio rad nezavisnog novninarstva  i rad JV.

Nakon svih spinovanja verovatno ćemo za par dana doći i do fabrikovanja  smrtnih pretnji , kao da sam član kriminalne grupe koja eto sada preti novinarki zbog lošeg naslova (verujem da ste preslušali snimak ).

Iz snimka se jasno vidi da novinarka nije lično vređana , niti lično psovana, osim ako u Srbiji  postoji pravilo da persirate onom koga psujete ili da joj se obraćam u množini.

Ja sam već evo 3 dana izložen medijskom linču JV kroz portal, kroz uredničko filtriranje komentara , kroz pokretanje uključivanja da se stavite u zaštitu novinara za napade-vređanje nečega što ne postoji  niti se desilo.

Suština čitavog razgovora za koji me dotična novinarka nije obavestila da se snima ( ako je to u skladu sa zakonom jer ja nisam državni funkcioner ) je da sam reagovao na tendeciozan tabloidni naslov  kojim se zamagljuje čitava priča i od nje zatražio objšnjenje  o izboru naslova teksta.  

To je, da bih Vam primerom ukazao, kao da u naslovu napišete “Uroš Parlić se napio“ a u sledećoj rečenici dodate “vode sa česme” čime  smo daleko od dobre novinarske prakse.

Sam kontekst čitave priče o umanjenju mogućnosti stranih turista da dobiju informacije je pogrešan jer turista u Nišu nema, iako se održava prvenstvo sveta u rukometu za žene.

Da li je razlog tome što su reprezentacije koje igraju bez navijača i medijske pažnje, da li je to izbor  publike,  sada više nije ni bitno.

Važno je napomenuti da se osim utakmica reprezentacije Srbije sve druge utakmice igraju u praznoj hali, da su u Niš dosšli sporadično  dve desetine novinara sa kojim preko rukmotenog saveza već sarađujemo  kao što smo to radili i tokom predhodnog rukometnog prvenstva održanog u januaru.

Tako da suština čitavog teksta da “rekonstrukcija u prostoru info centra u Voždovoj ulici nanosi štetu turistima u Nišu“ ne stoji  od početka do kraja jer turista nema.

Tom prilikom radi info centar u najposećenijoj tvrđavi.

Danas je Blagojević ponovo obišao novi info centar za koji je juče tvrdio da ne postoji , danas je ponovo slikao , i potpuno je očigledno da je namera da budem  na stubu srama i medijski linčujem  u čemu je i uspeo videvši komentare u Kuriru i Telegrafu.

Naravno da sam pogrešio što sam dozvolio da u etar odu nepristojne psovke ali ako još jednom poslušate snimak videćete da novinarki nije lično upućena psovka, niti sam je teško izvređao  a kamoli pretio , niti psovao, lično.

Ako  pak smatrate i vi i javnost da sam psovke uputio njoj lično OVIM PUTEM  UPUĆUJEM JAVNO IZVINjENjE  I NjOJ LIČNO I SLUŠAOCIMA TOG SNIMKA , SVIM NOVINARIMA SRBIJE KOJI SMATRAJU DA JE TAKVIM MOJIM NASTUPOM I GOVOROM UGROŽEN RAD I NEZAVISNOST PROFESIJE.

Uroš Parlić

Komentari (12)

ostavi komentar
sre

11.12.

2013.

Svetlana [neregistrovani] u 16:24

Sramota da me je

Oprostite gospodine Parliću, sramota da me je što sam napisala nešto što nije trebalo i što je moj odgovor na Vaše "Izvinjenje" bio pravopisno ispravan, za razliku od Vašeg. Nije trebalo da se trudite da nabrajate ono što je urađeno u ovoj godini. Veoma dobro znam šta je TON uradio, a to je ništa. Presipanje iz šupljeg u prazno i isprazna priča u medijima. Paljenje široke narodne mase, ništa drugo.

P.S. Zbog sebe, unajmite nekoga ko će napisati pismen tekst i poslati ga umesto Vas. Nepismenim odgovorima dovodite u pitanje verodostojnost svoje diplome.

Odgovori
sre

11.12.

2013.

anonymous [neregistrovani] u 13:01

Sramota

Neka te je sramota Urose (nisi zasluzio "Vi")!!! Jel ti mislis da smo svi ludi i glupi?! E moj ti...

Odgovori
uto

10.12.

2013.

anonymous [neregistrovani] u 19:08

Re:

Jedna od najvećih tekovina demokratskog društva jeste poštovanje osnovnih ljudskih prava zagarantovanih Univerzalnom deklaracijom o ljudskim pravima, Evropskom konvencijom o ljudskim pravima i najvišim nacionalnim opštim aktima, Ustavima.
Bitan deo korpusa ljudskih prava, a koje se kod nas često i zanemaruje, jeste pravo na „Tajnost pisama i drugih sredstava opštenja”, čiji je deo dispozicije pravne norme predviđen odredbom iz člana 41. Ustava Republike Srbije, a drugi deo kao i sankcija predviđen odredbom iz člana 143. Krivičnog zakonika "neovlašćeno snimanje razgovora, izjave ili saopštenja od strane onoga kome nisu namenjeni, kažnjivo je novčano ili zatvorom od tri meseca do tri godine.Samo nosiocima drzavnih i politickih funkcija ogranicena su prava na za{titu privatnosti koja imaju lica na koja se odnosi informacija, ako je informacija vazna za javnost s obzirom na ciwenicu da lice na koje se odnosi informacija vrsi odredjenu funkciju.

Odgovori
uto

10.12.

2013.

Uros [neregistrovani] u 14:31

broj turista

Postovana Svetlana ,
Nema turista u smislu povecanog broja turista zbog Svetskog prvenstva . Za vasu informaciju od potpuno ravnodusne i beznadezne sredine koja se bavila "promocijom " necega sto ne postoji u ovoj godini je uradjeno :
1.Sredjivanje info centrra u Vozdovoj ulici - u toku +2.Sredjivanje info centra u pesackoj zoni Ul.Obrenovica gde cemo konacno otvoriti pravi centar na idealnoj lokaciji
3.Izrada projekta i konkurisanje kod Ministarstva gde nam je projekat odobremn, u zavrsnioj fazi postavljanja turisticke signalizacije od tabli dobrodoslice na ulazu u grad do svih turisticki vaznih tracaka ( 80 lokacija ) rok zavrsetka 28.DEC 2013
4.Kategorizacija nisa kao turistickog mesta
5.Sprovodjenje javnih konkursa za izbor suvenira grada i otkup fotograqfija o Nisu
6.Intezivna promocija na sajmovima u Bugarskoj ( Sofija Plovdiv ) sto ce ove godine rezultirati rekordnim brojem turitsta iz Bugarske ( vise od 3000 prema podacima smestajnih kapacitetea u Nisu )
7.Izrada projekta i realizacija postavljanja info kioska na 6 lokacija ( projekat prekogranicne saradnje finansiran od strane EU fondova )-u zavrsnoj fazi rok 20 jan. 2014
8.uspostavljanje Greeters sluzbe u saradnji sa kancelarijom za mlade
9.Izrada projekta adrenalin centar
10.Izrada analize postojeceg stanja tvrdjave sa planom upravljanja za 5 godina
10.Rekonstrukcija obelezavanje i ciscenje staze Niska Banja -Sokolov put (TREM)
11.Etno susreti u niskoj banji posle godina tavorenja
12.Gradska Slava i kompletna logistika oko svih manifestacija proslave ME u Nisu ( izdvajam letnju pozornicu i Stadion cair za skup katolickih vernika kao i istorijsko okupljanje pravoslavnih velikodostojnika u parku Sv.save
13.Susreti folklora Dijaspore Srba iz Evrope sa vise od 2000 ucesnika
14.sajam turizma u Nisu sa rekordnim brojem ucesnika
I jos puno puno toga , uglavnom iz jednog letargicnog stanja bez dana godisnjeg odmora je uradjeno puno ali ce se efekti videti tek na kraju godine .Procedure su bile takve da se nije moglo brze

Odgovori
uto

10.12.

2013.

Svetlana [neregistrovani] u 11:52

Stidite se

Ne znam sa kakvim pravom gospodine Parliću tvrdite da nema turista, kada je u Nišu uvek bilo turista u bilo koje doba godine. Mislim da Niš nikada nije osvanuo bez ijednog turiste u gradu. Juče sam videla četvoro njih kako šetaju gradom. Možda nisu odseli u hotelima, za koje Vi imate informacije, ali su turisti i došli su da obiđu ovaj, nedovoljno promovisan grad. Tačno je da "...ради инфо центар у најпосећенијој тврђави" ali delimično. Jeste da je Tvrđava najposećenije mesto u gradu i da info centar radi, ali kako meni, koja živim u Nišu, nikada nije dao tačne informacije može dati informacije turistima koji dođu da ga posete? Da li znate koji su najbolji turistički vodiči u Nišu? One koje ne znate i nikada ih verovano nećete upoznati. To su građani ovog grada koji daju sve od sebe da na najbolji mogući način predstave grad u kome žive, bez obzira na gomilu nedostataka koje ima i koje im smetaju. Trebalo bi da se stidite što ljudi koji nisu podobni za svoja radna mesta rade u TON-u i što je taj isti TON predstavio turistima samo delić od onoga što Niš ima da pokaže.

Odgovori
uto

10.12.

2013.

anonymous [neregistrovani] u 11:03

objavite

Zasto ne objavite snimak tog razgovora , intervjua u celini ?
.Zasto ne objavite izvinjenje na svom portalu ?

Odgovori
uto

10.12.

2013.

anonymous [neregistrovani] u 02:09

dura lex sed lex

treba imati u vidu i to da Kodeks novinara Srbije, kaže da je zabranjeno da se, radi senzacionalizma ili „atraktivnosti“ izveštaja, objavljuju informacije koje nisu neophodne za razumevanje suštine događaja,Elektronski mediji ne smeju emitovati materijale koji opravdavaju ili podstiču nasilje, opasno ili antidruštveno ponašanje ili ohrabruju druge na takvo ponašanje.Javne ličnosti unapred su svesne da im je pravo na privatnost donekle
ograničeno, ali to istovremeno ne znači da mediji mogu da ga krše bez
ikakvog razloga i objašnjenja.

Odgovori
uto

10.12.

2013.

anonymous [neregistrovani] u 01:53

zakon

Jedna od najvećih tekovina demokratskog društva jeste poštovanje osnovnih ljudskih prava zagarantovanih Univerzalnom deklaracijom o ljudskim pravima, Evropskom konvencijom o ljudskim pravima i najvišim nacionalnim opštim aktima, Ustavima.
Bitan deo korpusa ljudskih prava, a koje se kod nas često i zanemaruje, jeste pravo na „Tajnost pisama i drugih sredstava opštenja”, čiji je deo dispozicije pravne norme predviđen odredbom iz člana 41. Ustava Republike Srbije, a drugi deo kao i sankcija predviđen odredbom iz člana 143. Krivičnog zakonika "neovlašćeno snimanje razgovora, izjave ili saopštenja od strane onoga kome nisu namenjeni, kažnjivo je novčano ili zatvorom od tri meseca do tri godine.Samo nosiocima drzavnih i politickih funkcija ogranicena su prava na za{titu privatnosti koja imaju lica na koja se odnosi informacija, ako je informacija vazna za javnost s obzirom na ciwenicu da lice na koje se odnosi informacija vr{i odre|enu funkciju.

Odgovori
uto

10.12.

2013.

Johan [neregistrovani] u 01:28

bravo za odgovor

Covek je potpuno u pravu, a pri tome novinari nezakonito snimaju i OBJAVLJUJU snimke!

Odgovori
uto

10.12.

2013.

Milan [neregistrovani] u 00:29

bravo za izvinjenje

Svaka cast za izvinjenje. Naravno da psovanje nije korektno ali nema smila da novinari objavljuju dezinformacije. Sada Predrag moze da nalazi sitnice u svemu i dalje optuzuje zato sto mu je to i posao. Juce nije postavio moj komentar gde sam ja reako da mu je jedina odbrana kada ljudi kazu da nije upravu, link na kojem se vidi izlog tog informacionog lokala. JV kontrolisu sve vaznije funkcionere u gradu sto je jako bitno i dobro ali ajde neko da kontrolise njih. Kako mogu da ne objave ceo snimak, vec samo deo u kome su upucene prozivke, sramota! NADAM SE DA CE OBE STRANE IZVUCI POUKU IZ SVEGA OVOGA I NASTAVITI SA JOS BOLJIM RADOM ZA GRAD I GRADJANE.

Odgovori
pon

09.12.

2013.

anonymous [neregistrovani] u 19:29

Bravo za izvinjenje

Apsolutno je čovek u pravu.

Odgovori
pon

09.12.

2013.

Predrag Blagojević [neregistrovani] u 17:32

"Je l više verujete meni ili svojim očima?"

Eto, sada sam saznao da se psovanje ne tumači kao "agresivno i bahato vređanje", odnosno da ga tako ne doživaljavaju svi. Valjda ima i onih koji ga vide kao stvar folklora i lepog vaspitanja.

Ovakvim "Izvinjenjem" Parlić ne vređa više samo novinarku, već sada otvoreno vređa sve građane.

Ako nije psovao novinarku sa kojom je razgovarao, koga je onda psovao?

Čitajući ovo "izvinjenje", samo sam čekao trenutak kada ću saznati da psovka nije ni izgovorena, već je montaža.

Povrh svega, da je čovek hteo da se izvini, on bi to poslao onom koga je psovao. Valjda zna na koga je mislio?!

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi