Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Otvorena biblioteka „Dimitrije Frušić“ u Divošu
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

20. 12. 2013.

Otvorena biblioteka „Dimitrije Frušić“ u Divošu

Gradonačelnik Sremske Mitrovice Branislav Nedimović i predsednik Izvršnog odbora UNS-a Petar Jeremić otvorili su danas u Divošu kod Sremske Mitrovice biblioteku “Dimitrije Frušić”.

Zavičajni klub novinara „Dimitrije Frušić“ iz Sremske Mitrovice tom prilikom je dodelio novinarske nagrade novinarki “Sremske televizije” Sofiji Višanović za seriju emisija iz kulture „Sremart“ i novinaru “Sremskih novina” Stevi Lapčeviću za repotaže o selu i poljoprivredi. Nagradu za najboljeg dopisnika dobila je dopisnica “Večernjih novosti” Smiljka Kostić.

Spomen ploču na biblioteci otkrio je bračni par Ristić iz Rume, koji je deo svog života proveli radeći kao profesori u ovom selu.

Za biblioteku je prikupljeno 2500 knjiga. Redakcija emisije “Knjiga solidarnosti” Radio Beograda 1, koju uređuje Mihailo Šćepanović, poklonila je 980 knjiga, dok su ostatak prikupili revija “Selo”,  “Sremske novine”, UNS, novinarka “Studija B” Milica Lapčević i novinari Duško Petrović i Vasa Dedić.

Domaćice svečanosti bile su članice Udruženja žena “Divošanke”.

Dimitrije Frušić i Dimitrije Davidović bili su pokretači i urednici “Novina serbskih” u Beču, 1813. godine. Frušić je u uređivanju novina sarađivao do 1816. godine. Zatim napušta Beč i do kraja života živi i radi kao lekar u Trstu.

Biblioteka je otvorena povodom 200 godina od pokretanja “Novina serbskih”.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi