Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Odgovor FSS-a UNS-u: ko je onemogućio izveštavanje SOS kanalu
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

09. 05. 2014.

Odgovor FSS-a UNS-u: ko je onemogućio izveštavanje SOS kanalu

Udruženje novinara Srbije (UNS) tražilo je juče od Fudbalskog saveza Srbije (FSS) da odgovori na pitanja: zašto je snimateljima SOS kanala odbijen zahtev za praćenje finala Kupa Srbije i kojim televizijskim ekipama je bilo omogućeno snimanje ove utakmice. Odgovor FSS-a dobili smo danas i prenosimo ga u celosti.

 

Poštovani,

i ovim putem izražavamo iskreno žaljenje što je, očigledno, došlo do nesuglasica, koje su doprinele da snimateljska ekipa TV SOS kanal nije obavila svoj posao na utakimici finala Kupa Srbije, Vojvodina - Jagodina. Činjenica je da je Fudbalski savez Srbije bio organizator ovog meča, ali televizijska prava, regulisana važećim ugovorima, pripadaju TV Arena sport, kao nosiocu prava komercijalizacije i, naravno, pripadajućih TV prava za sve utakmice Kupa Srbije za sezonu 2013/2014.

Tim povodom, mi nismo u mogućnosti da određujemo na koga prava mogu da se prenesu, već je ustaljena procedura da sve medijske kuće, zainteresovane za rad, moraju da se obrate direktno TV Arena sport, koja je jedina nadležna da odobri, ili odbije zahtev.

Isti slučaj je sa prenosima utakmica reprezentacije Srbije, u slučaju kada smo ugovorom vezani za neku drugu TV kuću, najčešće Javni servis Radio televizije Srbije.

Želimo posebno da istaknemo da je TV SOS kanal medijski sponzor Fudbalskog saveza Srbije i da je naš interes da sve medisjke kuće, a pogotovo naši poslovni partneri, prate događaje vezane za rad Fudbalskog saveza Srbije, kako na utakmicama, tako i u svim akcijama koje organizujemo. I dosadašnja saradnja sa TV SOS kanal bila je obostrano zadovoljavajuća, što dokazuje i medijsko sponzorstvo koje traje već nekoliko godina.

Dakle, očigledno je u pitanju loša komunikacija, jer smo mi obavešteni od TV Arena sport da je TV SOS kanal dozvoljen rad na utakmici, tako da su akreditacije bile spremne za izdavanje, baš kao i TV Tanjug i TV Delta, koji su podneli isti zahtev, usglasili se sa nadležnima u TV Arena sport i obavili svoju profesionalnu dužnost na utakmici finala Kupa Srbije.

U nadi da ćemo prevazići nastali problem, srdačno Vas pozdravljamo i pozivamo da budete sa nama u narednom ciklusu kvalifikacija za odlazak na Evropsko prvenstvo 2016.

FUDBALSKI SAVEZ SRBIJE

Komentari (2)

ostavi komentar
sub

10.05.

2014.

Vada Nikolić [neregistrovani] u 10:39

bruka

Zar smo došli dotle da nam zakupac prava tv prenosa određuje ko će pratiti i izveštavati (ne prenositi uživo) utakmice, a posebno finale Kupa Srbije, čiji je organizator FSS? To znači da sednice Skupštine, pošto ih direktno prenosi RTS, više ni jedna medijska kuća ne može da prati i da izveštava o onome šta se tamo dešava? Ili za dozvolu treba da pita RTS, a ne da dobije akreditaciju nadležne skupštinske službe. Ovo je sumrak nakaradnih shvatanja konkurencije i moći nekih ljudi koji su iz biznisa i menadžerisanja zagazili delimično u medijske vode i sada svoju bahatost i loše vaspitanje prenose u informativnu sferu, gde su pravila inače klimava i gde kriza u finansijama a najviše u moralu doprinosi da još nemamo utemeljenu žurnalistiku u Srbiji.

Odgovori
pet

09.05.

2014.

anonymous [neregistrovani] u 17:34

neverovatno

FSS ne moze da sakrije svoju odgovornost za ovaj skandal zaklanjajuci se iza jedne tv stanice . Pristup dogajdaju je slobodan po zakonu. Pravo tv prenosa je nesto sasvim drugo i FSS ne moze da de sakrije iza nakardnog ugovora. Po tome sutra prisustvo novinara moze da zabrani svako ko bilo kojoj madijskoj kuci za velike pare (nekoliko miliona evra je u pitanju) proda pravo na izvestavanje. Ovakva brljotina moze samo u Srbiji!

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi