Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Skupština Evropske federacije novinara ipak u Moskvi
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

09. 05. 2014.

Autor: D. B. Izvor: UNS

Skupština Evropske federacije novinara ipak u Moskvi

Upravni odbor Evropske federacije novinara tesnom većinom (četvoro za, troje protiv, jedan uzdržan) odlučio je da se godišnji sastanak ipak održi u novembru u Moskvi. Sledeće nedelje biće potvrđen tačan datum okupljanja predstavnika evropskih novinarskih organizacija među kojima je i UNS. Generalni sekretar EFJ-a Rikardo Gutijerez naveo je da se na sastanku održanom u sredu, 7. maja, u UNESKO-vim prostorijama u Parizu vodila žestoka rasprava i da je “prevagnula Moskovska opcija”.

“Imajući u vidu situaciju na terenu, na Krimu i Istočnoj Ukrajini, naše ukrajinske kolege potvrdile su da neće učestvovati na bilo kom godišnjem sastanku Evropske federacije novinara koji se organizuje u Rusiji, u ovakvom konfliktnom kontekstu”, naveo je Gutijerez .

Potpredsednica EFJ-a i predstavnica Ruskog sindikata novinara (RUJ) Nadežda Ažgikina na sednici Upravnog odbora objasnila je da je spremna da skup organizuje u 2014. ili 2015. godini.

UNS-u je danas Gutijerez potvrdio da su za godišnji sastanak EFJ-a u Moskvi u novembru glasali: Beri Vajt iz britanskog sindikata novinara NUJ, Pako Audije, iz španske organizacije FAPE, Patrik Kamenk iz francuskog SNJ-CGT i Nadežda Ažgikina iz Ruskog sindikata novinara.

Da se skup održi u Luksemburgu glasali su Mogens Bličer Bjeregard iz Danskog sindikata novinara, Andreas Bitner iz nemačkog DJV-a  i Agneška Romasčevska-Gizi iz poljskog SDP-a.

Uzdržana je bila Daniela Stiljano iz italijanske organizacije FNSI.

Ovo je drugi put da se za ovu godinu zakazuje sastanak EFJ-a u Moskvi. Prethodno potvđen sastanak trebalo je da se održi 6. i 7. juna. Organizatori su poslali radnu verziju agende, a pojedini učesnici kupili karte za Moskvu, kada je Upravni odbor EFJ-a 27. marta odlučio da ovaj sastanak ipak odloži. 

Bitka oko pomeranja, izmeštanja, odnosno održavanja sastanka EFJ-a u Moskvi trajala je od marta.

Prema rečima predsednika EFJ-a Mogensa Bličera Bjeregarda, do sada se sa ovako “izrazito vanrednom” situacijom ta organizacija nije susrela.

Prvi put godišnji sastanak u Moskvi preispitivan je 27. marta kada je Upravni odbor EFJ-a potvrdio da sve ostaje kao što je odlučeno.

"Nakon duge i ozbiljne diskusije odlučeno je da se sastanak održi u Moskvi. Jedan od argumenata bio je da se da jaka podrška našim ruskim kolegama koji se susreću sa poteškoćama u profesionalnom radu tokom konflikta između Rusije i Ukrajine", naveo je Mogens Bličer Bjeregard, koji ujedno vodi i Sindikat novinara Danske.

Međutim, ubrzo se odluka promenila i sastanak koji je trebalo da se održi u junu u Moskvi je otkazan.

Predsednik EFJ-a objasnio je da je do promene odluke došlo ne samo zbog toga što je ukrajinska podružnica IMTUU poslala jasnu poruku da neće ići u Moskvu i zatražila da se nađe "neutralno mesto", već zato što je i Ruski sindikat novinara zatražio odlaganje. 

"Stigao je zajednički zahtev ruskih i ukrajinskih podružnica RUJ i NUJU da se sastanak odloži", naveo je Bličer Bjeregard u svom pisanom odgovoru evropskim novinarskim organizacijama.

Osim zvaničnika EFJ-a, žustru debatu o sastanku u Moskvi vodili su i  predstavnici  različitih novinarskih organizacija.

Jedno od prvih, 31. marta, istupilo je Udruženje novinara Poljske, čija je potpredsednic Agneška Romasčevska-Gizi i članica Upravnog odbora EFJ-a.

Poljsko udruženje novinara navodi da neće učestvovati na sastanku u Moskvi u junu:

“Zahtevamo  da EFJ izda nedvosmislenu izjavu o događajima u Rusiji i Ukrajini i odnosima između ove dve zemlje. Odsustvo takve izjave značilo bi tolerisanje agresivne i destabilizujuće akcije od strane Ruske federacije – akcije kojoj nismo svedoci decenijama i koja predstavlja pravu pretnju miru u Evropi i posebno šteti građanskom društvu i slobodi govora u samoj Rusiji”.

U elektronsku prepisku su se zatim uključili predstavnici drugih organizacija.
 
“Ljubazno molimo Upravni odbor ne samo da odloži godišnji sastanak za jesen, nego da promeni lokaciju”, napisao je Majkl Klem predstavnik nemačkog DJV-a. “ Sa naše tačke gledišta, sastanak u Moskvi neće imati priliku da pitanja o slobodi medija približi javnosti. Umesto toga, zabrinuti smo da bi EFJ sastanak u Moskvi u trenutnoj političkoj situaciji, mogao biti iskorišćen u propagandne svrhe od strane ruskih vlasti”.

Istog stanovištva bio je Laslo Lenđel, predsednik Sindikata novinara Mađarske. 

“Odlazak u Rusiju znači politički korak. To je jasna podrška Rusiji kao državi bez obzira na to šta želimo i šta je cilj naših ruskih kolega. Neodlazak u Moskvu ne znači podršku državi Ukrajini, čak ni ukrajinskim novinarima”.

Protiv poistovećivanja mesta održavanja sastanka sa podrškom vlastima bila je predstavnica Portugalskog sindikata novinara.

"Verujemo da je opasan presedan vezivati održavanje sastanka naše Federacije sa idejom da to znači bilo kakvu vrstu podrške vlasti zemlje u kojoj se sastanak održava. Ako je ovo slučaj, ne bismo prisustvovali sastanku u Istanbulu, na primer, i ne bismo čak bili prisutni na bilo kakvom sastanku koji bi trebalo da se održi u Lisabonu", istakla je Anabela Fino iz portugalskog sindikata novinara. 

 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi