Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Novinari se u UNS-u oprostili od Radovana Brankova
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

13. 05. 2014.

Autor: Aleksandar Radovanović Izvor: UNS

Novinari se u UNS-u oprostili od Radovana Brankova

Komemoracija Radovanu Brankovu, dugogodišnjem novinaru i reporteru Radio Beograda i Radio-televizije Srbije održana je danas u Udruženju novinara Srbije. U ime prijatelja i kolega o Brankovu su govorili generalni sekretar UNS-a Nino Brajović, urednik i TV voditelj Žika Nikolić i nekadašnji glavni urednik Radio Beograda 1 Momčilo Bošković.

Posle odgledanih Radovanovih reporterskih priloga rađenih 80-ih godina za RTS, snimka u kom je o njegovim profesionalnim vrlinama govorio Kamenko Katić na komemoraciji se od supruga oprostila i Lala Lara Brankov.

“Nisi ti od nas otišao. Jedino imaš svoje događaje, svoje teme i planove koji su ti kao svakom izvrsnom reporteru često važniji od kuće, i od porodice i od para. Sa nama si, kao da si u direktnom prenosu iz Bjeljine, iz Vršca, na TV Politici, u Beogradskoj hronici, sa beogradske autobuske stanice i odnekud gde je rat ili revolucija“, rekao je Brajović.

„Ima ova zemlja reportera i reportera, a ti si poseban. Uvek gledaš u kameru kao poslušno dete u roditelja, kao da tražiš od onih koji te gledaju da ti kažu šta žele da pitaš ili snimiš. Taj postupak si sledio uvek i po tome si jedinstven. Drugačiji od svih“.

Sećajući se momenta upoznavanja sa Brankovim, urednik i voditelj „Žikine šarenice“ objasnio je kako je imao veliku tremu pred poznatim reporterom.

“Brankova sam upoznao u Vrnjačkoj Banji, bio je tada već velika zvezda. Imao sam tremu kada je trebalo da se sa njim sretnem. Ta trema je prošla već nakon nekoliko minuta razgovora. Pričali smo kao da se znamo godinama. Umeo je da na radiju dočara priču i otvori svakog sagovornika, jer je nesebično davao sebe. Rade je živeo novinarski život. Imao sam sreću da smo dugo sarađivali“, rekao je Žika Nikolić.

Penzionisani urednik Radio Beograda 1 Momčilo Bošković rekao je da je sa Radovanom bilo lako i divno sarađivati.

„On je mogao da dobije intervju s kim god je želeo, od prostog seljaka do najmoćnijih političara. Nikada nije čekao zadatak već je uvek imao šta da ponudi. Bio je tamo gde su padale bombe i donosio priloge sa najopasnijih mesta. Gde bi se Brankov pojavio ljudi su ga opkoljavali kao da je reč o filmskoj zvezdi, i sa njime rado razgovarali.“

Radovanova supruga Lala Lara Brankov se zahvalila govornicima i prisutnima: „Ja sam mu bila životni saputnik, ali i koautor i kritičar. Trudila sam se da ima siguran dom u koji će se vratiti nakon zadataka. Radovala sam se njegovim nagradama i teže od njega podnosila nepravde koje je neretko doživljavao. Novinarstvo mu je bilo zanimanje, strast i ljubav. Voleo je ljude i oni su to osećali“.

Radovan Brankov preminuo je 4. maja u Beogradu u 74. godini. Sahranjen je 7. maja u rodnom Vršcu.

Foto: UNS

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi