Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Rezultati godišnjeg istraživanja članstva UNS-a
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

03. 07. 2014.

Autor: K. K. Izvor: UNS

Rezultati godišnjeg istraživanja članstva UNS-a

Udruženje novinara Srbije (UNS) sprovelo je od 17. marta do 1. maja ove godine redovno godišnje istraživanje članstva UNS-a. Istraživanje je sprovedeno prema ispitanikovom statusu u UNS-u i podeljeno je u dva odeljka.

Ispitivanje članstva pokazalo je da najveći broj anketiranih, 72 odsto, prima svoju zaradu redovno. Sa mesec dana zakašnjenja platu prima 15 odsto kolega, dok 4 odsto novinara i medijskih radnika na svoje zarade čeka više od godinu dana.

Većini (87%) poslodavac zaradu isplaćuje preko računa, dok 8 procenata ispitanih zaradu prima „na ruke“.

Ispitanici su kao najveći problem novinarske profesije naveli niske plate, njih 23 odsto, ali i neprofesionalizam i nezadovoljavajuće obrazovanje novinara. Kada je reč o aktivnostima UNS-a, 47 odsto kolega je zadovoljno, a 22 odsto veoma zadovoljno radom UNS-a. Veoma nezadovoljnih je 1 odsto.

Godišnja istraživanja sprovode se telefonom, metodom slučajnog uzorka iz baze podataka članstva koja broji oko 7200 novinara i medijskih radnika. Ovogodišnjim istraživanjem obuhvaćeno je 407 ispitanika.

Cilj istraživanja koje UNS sprovodi od 2010. godine je ispitivanje položaja novinara i medijskih radnika i dobijanje podataka od značaja za unapređenje rada i usluga koje UNS pruža svom članstvu.   

Udruženje novinara Srbije, na sugestiju anketiranog članstva, prvi put objavljuje istraživanje. Na ostale predloge i sugestije iz istraživanja, pokušaćemo da odgovorimo i unapredimo svoj rad u narednom periodu.

Kompletno istraživanje možete pogledati ovde.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi