Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Obrenovac za medije izdvaja manje od procenta
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

24. 11. 2014.

Autor: Bojana Anđelić Izvor: UNS

Obrenovac za medije izdvaja manje od procenta

Opština Obrenovac, tokom prvih devet meseci 2014. godine za medije je izdvojila 11.077.517 dinara, odnosno 0,61 odsto ukupnog budžeta opštine.

Obrenovac, opština grada Beograda, novac je opredeljivao po istim kriterijumima koji važe za sve. Opština sa svim medijima potpisuje ugovore o saradnji i sredstvima na koje mogu da računaju svakog meseca. Koliko će ko dobiti sredstava zavisi od količine materijala, minutaži ili veličini teksta koji se objavljuju o radu lokalne vlasti.

Najviše novca, oko 90 odsto ukupnih sredstava koje opština opredeli za finansiranje medija tokom godine, dobija privatna radio- televizija “Mag”. Preostali novac, odnosno oko 10 odsto ukupnog budžeta koji lokalna vlast opredeljuje za medije, raspoređen je na Javno preduzeće radio ”Obrenovac “,  i privatne medije -  radio “Rom”, mesečne novine “Obrenovačku hroniku” i produkcijsku kuću “Mag plus” . 

Kao i ostali privatni mediji, Javno preduzeće radio Obrenovac mora da potpisuje ugovor sa lokalnom vlašću o medijskim uslugama. Posle jedne neuspešne privatizacije radio je vraćen pod okrilje države, odnosno Agencije za privatizaciju, i nalazi se na spisku 502 preduzeća koja se prodaju. Radio već godinama ima finansijskih problema, račun im je u blokadi na oko 700.000 dinara, a radnici već mesecima rade bez plate i overene zdravstvene knjižice.

Tokom 2012. godine iz gradske kase za lokalne medije izdvojeno je 11.846.392  - 0,55 odsto ukupnog budžeta, dok je 2013. godine 12.739.616 dinara, odnosno 0,58 odsto budžeta gradske opštine.

Trošenje javnog novca za lokalne medije

Ovaj tekst nastao je u okviru projekta "Trošenje javnog novca za lokalne medije" Udruženja novinara Srbije. Projekat realizuje UNS u partnerstvu sa nedeljnikom "Vreme".

Ostale tekstove možete pogledati ovde:

Udruženja za protok informacija

Užice i Nova Varoš - Tanak novinarski hleb iz budžeta

Dugovi gase Televiziju Kragujevac

Obrenovac - Novac za medije prema minutaži

Novi Sad - Manje novca za privatne medije

Ko primenjuje novi zakon o finansiranju lokalnih medija, a ko ne? Primer opština Negotin i Knjaževac

Manje od pola procenta budžeta grad Valjevo izdvajao za medije

Užice - Neizvesna digitalizacija televizije

Bez olakšica za kraljevačke radio i TV stanice

Kraljevo i Raška - Svima malo, a nekom i ništa

Kako se novosadskim medijima raspodeljuju sredstva

 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi