Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Ministarstvo za rad: I novinari medija u privatizaciji imaju pravo na otpremninu
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

17. 03. 2015.

Izvor: UNS

Ministarstvo za rad: I novinari medija u privatizaciji imaju pravo na otpremninu

Zaposleni u medijima mogu dobiti otpremninu pre privatizacije, ako je Agencija za privatizaciju objavila Javni poziv za prikupljanje pisama o zainteresovanosti za privatizaciju tih medija, rečeno je UNS-u u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

„Odlukom o utvrđivanju Programa za rešavanje viška zaposlenih u postupku privatizacije za 2015. godinu, propisano je da se ona primenjuje na subjekte privatizacije u postupku privatizacije za koje je Agencija za privatizaciju objavila Javni poziv za prikupljanje pisama o zainteresovanosti, u skladu sa članom 18. Zakona o privatizaciji. Prema navedenoj odluci, subjekti privatizacije mogu podnositi zahtev za obezbeđivanje sredstava iz budžeta za rešavanje viška zaposlenih sa odgovarajućom pratećom dokumentacijom, nadležnom ministarstvu,“ rečeno je UNS-u.

Na pitanje UNS-a koji je najveći pojedinačni iznos koji zaposleni u ovim medijima mogu dobiti, odnosno, koliko je novca predviđeno po godini staža, Ministarstvo je odgovorilo „da zaposleni može da se opredeli za jednu od opcija i to:

  1. Otpremninu u visini 200 evra po godini staža osiguranja, s tim da ukupna visina otpremnine ne može biti veća od 8.000 evra;
  2. Otpremninu obračunatu na način utvrđen Zakonom o radu, s tim da ukupna visina otpremnine ne može biti veća od 8.000 evra, a visina sredstava po godini staža osiguranja kod poslednjeg poslodavca ne može biti veća od 500 evra;
  3. Otpremninu u iznosu od šest prosečnih zarada po zaposlenom, prema poslednjem objavljenom podatku republičkog organa nadležnog za poslove statistike – za zaposlene koji imaju više od 15 godina staža osiguranja“.

Zaposlenom koji se opredeli za prvu ili treću opciju, navode u Ministarstvu, u godine staža se računa ukupno ostvaren staž, a zaposlenom koji se opredeli za drugu opciju u godine staža se računaju godine rada u radnom odnosu kod poslodavca kod koga ostvaruje pravo na otpremninu.

„Privredno društvo treba da proveri kod Agencije za privatizaciju da li je ono u portfoliju Agencije za privatizaciju“, naglasili su u Ministarstvu.

U Ministarstvu navode i da su u 2014. godini iz budžeta odobrena sredstva za realizaciju Programa za rešavanje viška zaposlenih u AD „Politika“, kao i da je u 2015. godini održan sastanak u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja sa predstavnicima JP „Tanjug“.

Komentari (1)

ostavi komentar
sre

18.03.

2015.

Novinar [neregistrovani] u 11:13

Otkud sada to?

A šta je sa otpremninama novinara čije su firme privatizovane na početku privatizacje. I tada je Agencija za privatizaciju raspisivala konkurs , pa nisu iz budžeta obezbedjivana sredstva . Da li vam je poznato koliko je tada novinara ostalo na ulici , bez ikakve otpremnine .

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi