Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Privatizacija: Zbunjivanje medija se nastavlja
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

10. 06. 2015.

Autor: K. K. Izvor: UNS

Privatizacija: Zbunjivanje medija se nastavlja

Agencija za privatizaciju objavila je juče saopštenje u kojem od medija u javnom vlasništvu traži da “najkasnije do 19. juna dostave celokupnu dokumentaciju za privatizaciju, kako bi do 1. jula mogao da bude objavljen javni poziv za prodaju njihovog kapitala”. Ovaj poziv upućen je samo nekoliko dana nakon što je ista Agencija dala medijima zakonski rok od mesec dana za novu procenu kapitala.

 

Osim ovog kontradiktornog zahteva, Agencija za privatizaciju je, u istom saopštenju, podsetila i da je Zakonom o javnom informisanju i medijima propisano da se, ukoliko do 1. jula 2015. godine ne bude prodat kapital izdavača medija koji su u vlasništvu države, postupak prodaje kapitala obustavlja i da se njihov kapital privatizuje prenosom akcija zaposlenima bez naknade.

Povodom ovog saopštenja, UNS je od Agencije tražio objašnjenje kako je moguće da, čak i ako već 19. juna bude objavljen poziv za prodaju kapitala, mediji budu, kako predviđa Zakon o javnom informisanju i medijima, privatizovani do 1. jula, ako poziv za njihovu prodaju po zakonu mora da traje najmanje 30 dana.

Iako svesni da se rokovi ne poklapaju i da je saopštenje kontradiktorno, u Agenciji navode da oni rade svoj posao u skladu sa trenutno važećim zakonima.

“Agencija i dalje obavlja svoj posao u skladu sa Zakonom o javnom informisanju i medijima i naš posao je da raspišemo javni poziv za prodaju medija. Da li će ovaj Zakon biti usklađen sa izmenama Zakona o privatizaciji, ne znamo. To je nadležnost Ministarstva kulture i informisanja. Oni, koliko smo mi upućeni, sa Ministarstvom privrede razgovaraju o mogućim rešenjima ovog poblema i nadamo se da ćemo svi u narednih nekoliko dana imati odgovore na ova pitanja,” kažu u Agenciji.

Na pitanje UNS-a hoće li, ukoliko mediji ne budu privatizovani, 1. jula akcije medija preći u vlasništvo zaposlenih koji imaju pravo na ove akcije, u Agenciji nisu imali odgovor.

“Očekujemo da će do tada Ministarstvo kulture i informisanja i Ministarstvo privrede naći rešenje”, ponovili su u Agenciji.

Podsećamo, UNS je već dva puta javno pozvao Ministarstvo kulture da se što pre odredi o Zakonu o izmenama i dopunama Zakona o privatizaciji i saopšti kakva će biti sudbina medija u privatizaciji nakon 1. jula.

UNS je naveo da su iz Ministarstva kulture i informisanja do sada tvrdili da se rokovi neće pomerati, a da Zakon garantuje 1. jula besplatnu podelu akcija medijskim radnicima ukoliko se ne pojavi zainteresovan kupac.

UNS je istakao i da smatra da bi ova zakonska obaveza morala da ostane na snazi, bez obzira na eventualno produženje roka privatizacije.

Zakon o javnom informisanju i medijima propisuje finansiranje medija u javnom vlasništvu do 1. jula i da svako pomeranje rokova podrazumeva da lokalne samouprave treba da nastave njihovo redovno finansiranje do privatizacije.

UNS je pozvao sve državne organe i agencije da se odgovorno odnose prema medijima u privatizaciji, štite prava više od 2.200 zaposlenih u više od 70 medija i poštuju Zakonom garantovano pravo na besplatnu podelu akcija ukoliko za to postoji interes novinara i medijskih radnika.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi