Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  MRS: Više od hiljadu potpisnika peticije za očuvanje radija
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

29. 06. 2015.

Izvor: UNS

MRS: Više od hiljadu potpisnika peticije za očuvanje radija

„Broj potpisnika peticije za očuvanje Međunarodnog radija Srbija (Radio Jugoslavija) za nekoliko dana prešao je hiljadu i neprestano raste“, saopštila je danas Srpska dijaspora u Švajcarskoj koja je pokrenula peticiju „Srbiji treba Međunarodni radio“.

Autori peticije navode da iz celog sveta stižu poruke podrške jedinom medijskom servisu u Srbiji za informisanje inostrane javnosti na 11 jezika.

„Slušaoci i prijatelji Međunarodnog radija Srbija, između ostalog, ocenjuju da je nacionalni i strateški cilj Srbije da se čuje njen glas u svetu, naročito u trenutku ubrzanih evrointegracija i rešavanja pitanja Kosova i Metohije. Međunarodni radio Srbija je nezamenljiv, relevantan i pouzdan izvor informacija  o Srbiji, tvrde potpisnici peticije i apeluju na Vladu Srbije da preispita odluku o gašenju tog značajnog medija“, navodi se u saopštenju koje prenosi Međunarodni radio Srbija.

Peticija se nalazi na adresi http://www.ipetitions.com/petition/srbiji-treba-medunarodni-radio.

 

 

Komentari (2)

ostavi komentar
pon

29.06.

2015.

M.N. Drezgić [neregistrovani] u 21:30

Gašenje MRS - medijsko "samoukidanje" države

U slučaju neverovatno apsurdne i štetne odluke o ukidanju MRS, najmanje dve činjenice će svakog građanina ove zemlje ostaviti u stanju potpune preneraženosti. Prvo, aktuelne vlasti su odlučne u tome da ukinu međunarodni servis Srbije u vreme kada brojne zemlje u Evropskoj Uniji i regionu nastavljaju da JAČAJU i modernizuju svoje stanice istog profila ! I drugo, vlasti gase glas Srbije preme svetu i dijaspori u momentu kada je država izložena velikim spoljnim pritisicima i kontinuiranim pokušajima destabilizacije ! Resorni ministar Ivan Tasovac čak nalazi za shodno da poslanicima u Parlamentu cinično "objašnjava" da je kratki talas prevaziđen u doba digitalizacije medija, a pri tome namerno zaboravlja da im kaže da Nemačka, Francuska, Britanija, Rusija, SAD i brojne druge zemlje u Evropi i regionu ne samo da NE GASE nego u svakom poglesu unapređuju svje kratkotalsne servise ("Deutsche Welle", "Radio France Internationale", "BBC World Service", "Voice Of America", "Glas Rusije", itd.). U isto vreme, gospodin ministar nijednom jedinom rečju ne pominje sudbinu srpske kratkotalasne frekvencije koja je za svaku zemlju dobro od posebnog značaja, jer ima veliku važnost za funkcionisanje sistema odbrane u vanrednim okolnostima ! Na tom mestu se neminovno postavlja pitanje kako je UOPŠTE bila moguća ovako apsurdna i kratkovida odluka vlasti, koja predstavlja svojevrsno medijsko "samoubistvo" države (ili, u najboljem slučaju, mazohisitički pucanj u sopstveno koleno) ?
Beskrajno plitka i rigidna birokratska (ne)pamet, kao i snishodljiva ketmanska verzija nekritičke "eurofilje" zasigurno predstavljaju deo objašnejnja - međutim, odluka o gašenju MRS je toliko iracionalna i toliko štetna po interese Srbije da se u obzir moraju uzeti i još neki motivi, bazirani na vrlo mutnim (i vrlo opasnim) pojedinačnim i grupnim interesima. Javnost to mora da sazna ! Jer, nijedna normalna država se ne odriče svog propagandog servisa na tako olak i bahato nerazuman način, a naročito ne u vreme kada trpi žestoke pritiske. Očigledno je da neko isuviše naglo i bez ikakvih skrupula insistira na hitnom gašenju MRS, s obzirom na to da je taj medij PRVI na listi ukidanja, čak tri meseca pre SVIH OSTALIH, uključujući i medije lokalnog profila. Neverovatno do zaumnosti ! Kakav bi bio motiv za to, ukoliko bi ostavili po strani birokratsko plitkoumlje ? Pretpostavljam, u "privlačnosti" imovine, a pre svega krakotalasne frekvencije na kojoj MRS već skoro 80 godina emituje celodnevni program na 12 jezika. Ono što javnosti nije dovoljno poznato (a moglo bi predstavljati krucijalni element cele priče) jeste važnost KT frekvencije. Za razliku od Interneta, kratki talas ne može biti niti "isključen" niti prekinut u nekoj vanrednoj situaciji. Reč je o opsegu koji omogućava komunikaciju sa najudaljenijim delovima planete, i zato KT frekvencija za svaku ozbiljnu državu predstavlja resurs od posebnog nacionalnog značaja - kako sa informativnog tako i sa vojnog aspekta. Naša zemlja se svojevremeno izborila za veoma dobru frekvenciju, koja se pokazala izrazito važnom za vreme izolacije i sankcija tokom 9o-ih, a posebno tokom NATO agresije 1999. godine. Da li neko u sadašnjoj vlasti misli da je NATO "slučajno" gađao i uništio predajnik MRS (tada Radio Jugoslvije) u Stublinama ? Narvno da nije ! Sada, međutim, ta frekvencija NIKOME u vlasti nije važna i Srbija je se DOBROVOLJNO odriče. Pitam se da li je baš takav "scenario" bio u nečijem interesu, uključujući i domaće i strane "interesente". To će se vrlo brzo videti, ali zaposlenima u MRS to neće pomoći da nastave da rade svoj odgovoran posao. No, ono u šta sam savršeno siguran jeste činjenica da će druge zemlje sa zadovoljstvom dočekati još jedan primer srpke neodgovornosti i autizma i da će dati ogromne pare da preuzmu našu frekvenciju. Uz to, nimalo me ne bi začudilo ako bi to bile upravo one zemlje koje nikada nisu pokazivale nimalo naklonosti prema Srbiji i njenim interesima ... Ko shvati, shvatio je. U svakom slučaju, svetska javnost i srpska dijaspora će za nekoliko nedelja informacije o Srbiji dobijati od državnih propagandnih servisa iz Tirane, Zagreba, Ankare, Vašingtona ili Berlina - a vlasti u Beogradu neka razmišljaju o tome koliko će te informacije biti dobronamerne i povoljne po Srbiju. Ukoliko o tome uopšte žele da razmišljaju.

Odgovori
pon

29.06.

2015.

Dejan R. Popovic, dipl. inz. [neregistrovani] u 19:52

Neravnopravna smena generacija teledifuznih oblika

I sam sam sentimentalno vezan kako za srednjetalasnu (ST) tako i za kratkotalasnu (KT) zvucnu radio-difuziju. Medjutim, "milosti" nema: nova generacija teledifuzije - bezicne sirokopojasne komunikacije putem fiksnog i mobilnog Interneta, neodbranjivo gasi ST i KT zvucnu radio-difuziju, a uskoro, verovatno, i VHF FM zvucnu radio-difuziju i UHF (digitalnu) TV radio-difuziju.

Ipak, ostaje otvoreno pitanje diskriminacije: ako se ne moze ocuvati emitovanje zvucnog programa na KT, zasto se onda jos cuva emitovanje zvucnih programa Radio Beograda na ST, i to Radio Beograd 1 na frekvenciji 1107 kHz, Radio Beograd 2(3) - na 1008 kHz i Radio Beograd 202 - na 1503 kHz?

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi