Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Sud: Premeštaj Maje Bekčić Petrović na mesto novinara-reportera u Tanjugu nezakonit
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

30. 10. 2015.

Autor: K. K. Izvor: UNS

Sud: Premeštaj Maje Bekčić Petrović na mesto novinara-reportera u Tanjugu nezakonit

Prvi osnovni sud u Beogradu doneo je nepravnosnažnu presudu da je Aneks ugovora o radu kojim je Maja Bekčić Petrović u avgustu 2013. godine sa mesta pomoćnika glavnog i odgovornog urednika za spoljno-politički servis u Novinskoj agenciji „Tanjug“ premeštena na mesto novinara-reportera sa znatno nižom zaradom - nezakonit. Sud je obavezao Tanjug da Maji Bekčić Petrović nadoknadi troškove parničnog postupka u iznosu od 70.500 dinara.

 

„Poslodavac je dužan da zaposlenom pre zaključivanja aneksa ugovora o radu dostavi pisanu ponudu u kojoj moraju biti sadržani razlozi zbog kojih se predlaže izmena ranije ugovorenih uslova rada. Tuženi je u konkretnom slučaju samo paušalno naveo razlog za premeštaj na pomenute poslove navodeći da se radi o potrebi procesa i organizacije rada i promene novčanog iznosa osnovne zarade tužilji“, stoji u obrazloženju presude.

Kako za UNS kaže advokat Maje Bekčić Petrović Vojin Biljić, „ova presuda ukazuje na ozbiljne nezakonitosti u radu Tanjuga“.

„Ne bih za sad ništa više komentarisao jer presuda još nije pravnosnažna“, rekao je Biljić.

Maja Bekčić Petrović navodi da je srećna zbog ovake presude.

„Sudska odluka potvrdila je da sam sve vreme bila u pravu i da je sve što je direktorka Tanjuga Branka Đukić prema meni uradila bilo iz osvete, a ne iz pravih razloga. Postoji još mnogo tužbi protiv Tanjuga. Ja ovoj agenciji želim da opstane, ali put za to nije nezakonitost u radu, već naprotiv“, rekla je Bekčić Petrović UNS-u.

Podsećamo, Maja Bekčić Petrović bila je pomoćnica glavnog i odgovornog urednika Tanjuga za multimediju (video, foto, fono i Internet), a zatim pomoćnica glavnog i odgovornog urednika za spoljno-politički servis i desk.

Nakon što je  u julu 2013. konkurisala za direktora ove novinske agencije, Aneksom ugovora, bez obrazloženja, premeštena je na mesto novinara- reportera.

Kako je Bekčić Petrović tada rekla za UNS, „nijednim postupkom nije prekršila radnu obavezu niti narušila ugled Tanjuga“.

Osim što je premeštena na mesto novinara-reportera, Bekčić Petrović nije imala osnove uslove za rad, a bilo joj je oduzeto i pravo emitovanja vesti.

„Nemam svoje mesto u redakciji, nemam kompjuter. Šetam po redakciji dok neko od novinara ne ode na događaj. Niko mi ne daje novinarske zadatke. Sama tražim šta bih mogla da radim, kako ne bih sedela besposlena“, rekla je tada Bekčić Petrović.

Novinarka Tanjuga dala je otkaz u julu 2014. godine. 

Novinska agencija Tanjug ima pravo žalbe na presudu.

 

Komentari (2)

ostavi komentar
pon

02.11.

2015.

anonymous [neregistrovani] u 16:16

S R A M O T A

Postovana gospodo iz UNS-a, sramota je da se svi vi, posebno gospodja Smajlovic, bavi jednom Majom Bekcic i njenom nepravosnaznom presudom, te da na samo tom jednom slucaju izvodi zakljucak da u Tanjugu ima mnogo nezakonitosti. Nazalost, Bekciceva je samo jedna od onih koje je Branka Djukic vratila u Tanjug gotovo sa ulice. Pored Bekciceve to je jos Jasminka Kocijan, koja se takodje tuzi sa Tanjugom jer joj je B. Djukic, posto je videla kakva je neradnica, ukinula funkciju i rasporedila na novinarske zadatke. I, naravno, sto je za njih u ovom slucaju i bilo najvaznije, smanjila im zarade koje su bile po nekoliko puta vise u odnosu na druge novinare Tanjuga, koji su za razliku od njih dve, vredno radili. I dok su drugi radili i s mukom zaradjivali platice, Kocijan i Bekcic su se razmetale neradeci nista, ispijajuci kafe i otrcavajuci sve i svakoga. Njihov doprinos je bio jedna velika nula. Trebalo je Branki Djukic prilicno vremena da to uvidi. Na srecu, ipak, desilo se. Shvatila je i premestila ih tamo gde zasluzuju po svemu.

Odgovori
pet

30.10.

2015.

anonymous [neregistrovani] u 16:07

ODBRANA

Tako je! Treba braniti novinare i od novinara. Na znam koliko u UNS znaju da su u raznim redakcijama novinari izistinski ugroženi od novopečenih urednika, a još više ih terorišu privatnici što su za male pare pokupovali medije - prave čistke uz pomoć preostalih "direktora" i glodura koji su pristali da rade u korist štete svojih dosadašnjih redakcija i kolega sa kojima su delili parče hleba.Na udaru su svugde honorarci, kao u RTS, ali i iskusni žurnalisti širom Srbije. Progon poput ovog u Tanjugu nije jedini. Mnogi ćute, ne žale se, moraju da čuvaju radno mesto po svaku cenu. Naša staleška organizacija nikkad nije stajala ni ovim povodom po strani, a sada tek mora barjak odbrane da podigne visoko. Zadnji je, verujte, trenutak!

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi