Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Novinari veterani UNS-a o veteranima u medijima
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

13. 04. 2016.

Izvor: UNS

Novinari veterani UNS-a o veteranima u medijima

Kakav je položaj starijih osoba u medijima, kako se medijska slika o njima prima u javnosti i kakvo se javno mnenje stvara o našim sugrađanima "trećeg doba" – bila je tema sastanka Kluba novinara veterana UNS-a u sredu, 13. aprila.

 

Povod za razgovor bili su rezultati ''Istraživanja o uticaju medijskog izveštavanja na percepciju javnosti o starim osobama u Srbiji'' koje su predstavili članovi autorskog tima Nataša Simeunović Bajić i Branka Otašević. Nosioci projekta su Gerontološko društvo Srbije, Udruženje penzionera Srbije i Fakultet za kulturu i medije, uz finansijsku podršku Ministarstva za kulturu i informisanje.

Kao veterani i u profesiji i u životu članovi Kluba izneli su mišljenje da je ova kategorija građana zastupljena u medijima nedovoljno, površno, pa i pogrešno, da ima predrasuda i stereotipa koji su ponekad i uvredljivi.

Starijim ljudima nedostaje prilika da se direktno oglase u medijima sa svojim životnim problemima, interesovanjima i znanjima. U sklonosti medija da stare tretiraju samo kao ''socijalne slučajeve'' čini se nepravda prema ukupnom potencijalu starijih generacija. Na njih se, kad odu u penziju, brzo zaboravlja u njihovim radnim kolektivima, kao i u strukovnim udruženjima, ne koristi se  njihovo veliko stručno iskustvo koje bi se moglo primenjivati i prenositi mlađima.

Posebno je istaknuto da naročito na televiziji, na kojoj vlada kult mladosti i lepote, nema ni postora ni poštovanja za starije. Kao dobar pozitivan primer pomenuta je emisija RTV ''Dodati život godinama''. 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi