Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Održano prvo ročište u postupku Lazić protiv države
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

17. 06. 2016.

Autor: Marija Misita Izvor: UNS

Održano prvo ročište u postupku Lazić protiv države

Pred Višim sudom u Kragujevcu danas je održano pripremno ročište u postupku po tužbi novinara i likvidacionog upravnika Televizije Stil iz Lapova Radosava Lazića protiv Republike Srbije.

Lazić je podneo tužbu kojom traži povraćaj sredstava naplaćenih od strane filijale Poreske uprave u Svilajncu, a po rešenju koje je ukinuto presudom Upravnom suda, kao i nakandu štete zbog nezakonitog postupanja ovog državnog organa.

Ročište je održano bez prisustva zastupnika tužene strane koja se u odgovoru na tužbu pozvala na zastarelost slučaja i navela da u njenom postupanju nije bilo nezakonitosti, kao i da je "Upravni sud načinio grešku" kada je ukinuo rešenje ovog državnog organa.

Sudija Višega suda u Kragujevcu Amela Babović je prihvatila predloge tužioca i odredila veštačenje veštaka finansijsko-ekonomske struke koji treba da utvrdi visinu štete koja je pričinjena tužiocu. Naredno ročište je zakazano za 9. septembar, kada bi pred Sudom trebalo da se izvedu dalji dokazi.

Podsetimo, nekadašnji vlasnik Televizije Stil Radosav Lazić rešio je da pravdu potraži na sudu devet godina nakon nezakonitog postupanja svilajnačke filijale Poreske uprave koja je blokirala račun Televizije Stil i zaplenila, po dugu koji je Upravni sud osporio, osnovna sredstva za rad.

"Današnje ročište budi nadu i vraća poverenje u sistem. Televiziju smo osnovali našim novcem, da bismo na kraju završili kao socijalni slučajevi zbog politike u sprezi sa birokratijom. Bili smo ponosni što nismo ničiji, ali smo tu nezavisnost, koja je bila nagrađena od strane gledalaca, platili nezakonitim postupanjem države. Pored materijalne i svake druge štete koju smo pretrpeli, niko ne razmišlja o šteti koju su pretrpeli građani jer su ostali uskraćeni za kvalitetne informacije i obrazovni program", izjavio je za UNS Lazić nakon održanog ročišta.     

Podsećamo, 2007. godine, dan nakon što je na Televiziji Stil emitovan TV duel između tadašnjeg predsednika opštine Svilajnac Dobrivoja Budimirovića Bidže i predsednika opštine Batočina Radiše Miloševića, u TV Stil je došla poreska inspekcija koja je ovoj televiziji blokirala račun.

Vlasnik i direktor Televizije Stil iz Lapova Radosav Lazić je 2013. godine, nakon pet godina duge borbe, dokazao da je filijala Poreske uprave u Svilajncu nezakonitim rešenjem o blokadi računa ugasila ovu lokalnu televiziju. Zbog ovakvog postupanja državnog organa posao je izgubilo 35 novinara i medijskih radnika, dok je Lazić naredne dve godine morao u korist Poreske uprave da čuva opremu televizije, za koju je o svom trošku iznajmljivao prostor. Na kraju, svilajnački poreznici preuzeli su i prodali opremu TV Stil.

Iako je od rešenja Upravnog suda prošlo skoro tri godine, TV Stil još uvek nije dobila novac, jer se Poreska uprava u Svilajncu na nekoliko zahteva za povraćaj novca oglušila.

UNS od 2007. godine ukazuje na nezakonitu blokadu ovog medija i ističe da je u Srbiji posle 5. oktobra 2000. godine ovo najdrastičniji slučaj dugogodišnjeg pritiska i finansijskog uništavanja medija.

Komentari (1)

ostavi komentar
sub

18.06.

2016.

D [neregistrovani] u 13:58

valja

bahati su jako, mora se tome stati na put i izboriti za svoje

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi