Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Sudija kaznila Branku Đukić sa 30.000 dinara zbog nedolaska na ročište po tužbi Jasminke Kocijan
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

21. 06. 2016.

Autor: D. B. Izvor: UNS

Sudija kaznila Branku Đukić sa 30.000 dinara zbog nedolaska na ročište po tužbi Jasminke Kocijan

Direktorka TANJUG-a Branka Đukić drugi put nije došla na saslušanje po tužbi nekadašnje urednice ove agencije Jasminke Kocijan, za dokazivanje zlostavljanja na radu, zbog čega je kažnjena sa 30.000 dinara. Sudija Mirjana Grujičić konstatovala je da se Branka Đukić kao odgovorno lice tuženog i zlostavljač, kako stoji u tužbi, već dva puta nije pojavila kao svedok dostavljajući lekarsko opravdanje iz Urgentnog centra u kom se navode iste zdravstvene smetnje koje se javljaju dan uoči ročišta.

 

Uprkos tome što je advokat dostavio lekarsko opravdanje, sudija je donela rešenje o novčanom kažnjavanju koje će biti dostavljeno uz poziv za novo ročište.

Sledeće ročište za saslušanje zakazano je za 12. septembar u Višem sudu u Beogradu.

Suđenje je počelo u martu 2014. godine, kada je Jasminka Kocijan podnela tužbu. Pripremna ročišta prvo su odlagana zbog štrajka advokata, a jedno ročište nije održano zbog zahteva sudije da se utvrdi pravni status tuženog posle odluke Vlade Srbije o prestanku rada TANJUG-a.

Kocijan je 5. februara 2014. godine na društvenoj mreži Fejsbuk komentarisala akciju spasavanja zavejanih u Feketiću u kojoj je učestvovao premijer Aleksandar Vučić, tada prvi potpredsednik Vlade Srbije.

Komentar u kom je napisala da Štab za vanredne situacije nije dao Crvenom krstu da spasava zavejane do dolaska Vučića objavila je dok je bila na bolovanju. Mogli su ga videti novinarkini prijatelji na toj društvenoj mreži, ali se brzo proširio internetom.

Kocijan je ranije rekla UNS-u da je nedelju dana po objavljivanju komentara dobila ponudu poslodavca za premeštaj na mesto „distributera u desku“, čime je izgubila uredničku poziciju. Dodala je da u Ugovoru o radu „ne postoji klauzula o zaštiti konkurencije, kao ni odredba o ponašanju na društvenim mrežama“.

Kocijan je u Tanjug došla u novembru 2012. godine na mesto urednika Multimedije.

Komentari (10)

ostavi komentar
ned

26.06.

2016.

neplacen godisnji odmor [neregistrovani] u 11:16

ko voli nek izvoli

branka djukic je vucic u malom, vucic demagoski zabranjuje odmore leti kad im je vreme, branka ih je zabranjivala godinama dok je postojalo JP, a sad izvrsioci mogu na neplaceni odmor 10 dana, racunaju se i vikendi koji su po pravilu neradni, i za to ode pola honorara.

prevazisla je vucica svojom perfidnom ucenom, s obzirom ne ionako mizerne honorare.

Odgovori
sub

25.06.

2016.

Videosex [neregistrovani] u 08:02

Apanaža

Eh, da je samo jedan jedini taj fadilj lukaj što je uzeo otpremninu, pa se onda brže-bolje vratio u tanjug za pomoćnika direktora sa drugom najvećom platom u agenciji.

U tanjugu jos uvek sede i dve brankine najvernije maja vojinović i zorica nikčević, imaju oba uslova za penziju, ali je slatko uzeti mesečno 1000 Eura, slađe i više od svake penzije koju su po zakonu zaslužile. Ali odanost branki je jedini kreiterijum za ostanak, tu i zakon pada u vodu.

Odgovori
pet

24.06.

2016.

anonymous [neregistrovani] u 01:54

ko je taj sa dve apanazze

...bilo bi dobro da nam je ovaj 'mobingovani' kolega rekao ime tog 'sladokusca' dve apanazze. neccuveno, dok pred vratima medijskih kucha ceka armija mladih. ao ime 'sladokusca' na sunce.

Odgovori
čet

23.06.

2016.

anonymous [neregistrovani] u 17:04

sećanje na branku

osetio sam surovost direktorovanja branke djukić (bilo, ne povratilo se) pa mi nije teško da poverujem da je tužba j, kocijan protiv nje (za mobing) osnovana. nadam se i da će sud presuditi ni po babu, ni stričevima, mada se to ne dešava baš uvek. pre svega ne onima koji su, poput bdj, uspevali da postanu favoriti svih vladajućih političkih garnitura. čekajući presudu - a istine radi - treba reći da je u agenciji bilo (kažu, ima i sad) novinara koje je bdj gotovo majčinski mazila i pazila, dajući im dobre plate i pozicije, a zanemarujući im (pre)skroman profesionalni imidž i slabost karaktera. pamti se i kako je jednom penzionisanom kolegi godinu dana obezbedjivala zavidan novčani iznos za krajnje nedefinisanu radnu obavezu. tim povodom, zaposleni su gundjali da nije lepo i pravedno da neko (i to u vreme kad je tanjug imao višak ljudi) ima dva prihoda iz budžeta srbije - penziju i apanažu od tanjuga, u čiju je kasu oduvek priticao novac i iz državne kase. možda je bdj i dotičnom bilo neprijatno zbog toga, ali ovaj autor nema dokaze za to.

Odgovori
sre

22.06.

2016.

anonymous [neregistrovani] u 22:30

Re:

Urušavanje Tanjuga ???
Tanjug i Branka Đukić NISU ISTO !!!

Odgovori
sre

22.06.

2016.

N [neregistrovani] u 12:01

Re:


Na žalost, ovo je samo još jedan vid urušavnja i uništavanja Tanjuga, koji je,
realno, ovoj zemlji neophodan.

Odgovori
sre

22.06.

2016.

Desk [neregistrovani] u 09:45

Pravda će trijumfovati

Došlo vreme da se i BĐ konačno uvede u pravne okvire pošto ona zakon tumači i sprovodi onako kako joj odgovara u datom slučaju. Bravo za sudiju Grujić koja je provalila lažna opravdanja by Dr Vladimir Đukić, jer svi u Tanjugu znamo da BĐ nije bila bolesna kad se nije pojavila na prvom ročištu-isti taj dan se ceo dan dernjala na kolege u Tanjugu.

Odgovori
uto

21.06.

2016.

Bela košulja [neregistrovani] u 23:09

Direktor ?

Pa kakoooooo je ona direktor i čega, kad joj je mandat odaaaaavnoooo istekao, a na konkrsu nije izabran novi direktor, a i tanjug je ukinut prestankom važenja zakona 31. Oktobra 2015.

Odgovori
uto

21.06.

2016.

Tanjugova baka [neregistrovani] u 22:50

2 plavuše na brvnu

Istina je kao i obično negde na sredini, dve vremešne plavuše su se našle na istom brvnu i isto vreme, pa je bilo logično da jedna padne.

Branka je bila u Tanjugu onog dana kad nije bila na prvom ročištu "zbog bolesti", što je naravno zapalo za oko onome kome je trebala ta informacija. Brankin muž je poznati hirurg Dr Vladimir Đukić i on joj je naravno završio sva "opravdanja", s tim što na dane poslednjih ročišta nije dolazila ni u Tanjug kako bi priča o "bolesti" bila uverljivija. A priče o mobingu u Tanjugu nisu izmišljene, lično sam to osetila na svojoj koži. U Tanjugu je zavela strahovladu, svi ćute i trpe, a ko pokuša da misli svojom glavom bude odmah "odstreljen" za nelojalnost. Tri zle plave bake tako kroje sudbinu preostalih stotinak vernih "izvršilaca", ljudi koji rade na mesečni ugovor overen pečatom nepostojećeg JP NA Tanjug. Ekipica neznalica koja radi za sitne pare sve prljavštine za potrebe SNS-a i Aleka. Rade za male pare, bez plaćenog odmora, bez slobodnih dana. A sve što vredi je naravno pobeglo iz Tanjuga glavom bez obzira, ostali su samo oni koji nemaju gde, i koji zato moraju da trpe Brankin zulum.

A što se tiče Jasminke Kocijan, veliki je to neradnik i folirant, pola vremena provedenog u Tanjugu je bila na raznim "bolovanjima", a Branka je sasvim legitimno premestila sa mesta urednika video produkcije kad je shavtila da Kocijan nema pojma o TV tehnologiji i da ne može da obavlja taj posao. Što se tiče spornih tekstova iz Feketića koje je Kocijanova kačila na Fejsbuk, u tom momentu je naravno opet bila na bolovanju, u krevetu, odakle je pisala komentare kao da se nalazi na licu mesta što je skandalozno i za svaku osudu.

Odgovori
uto

21.06.

2016.

Kameni spavač [neregistrovani] u 22:14

Nesloboda

Gospodja Kocijan je vrstan i savjestan novinar i po toj savjesti nije mogla da izbjegne da se javnosti pokaze licemjerstvo vlasti koja je zloupotrijebila elemenarnu nepogodu u politicko promoterske svrhe. I zato je kaznjenja ali je ovom tuzbom pokazala da se nije prilagodila sistemu i postala poslusna pa da ne pise protiv vlasti. Cestitke i najbolje zelje na slijedecem rocistu!

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi