Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Jelena Petković dobitnica nagrade „Momčilo Moma Stojkov“ za novinsku reportažu
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

24. 06. 2016.

Izvor: UNS

Jelena Petković dobitnica nagrade „Momčilo Moma Stojkov“ za novinsku reportažu

Novinarka frankfurtskih „Vesti“ i članica UNS-a Jelena L. Petković dobitnica je prve nagrade na ovogodišnjem Memorijalnom konkursu „Momčilo Moma Stojkov“ za reportažu „Šest duša u četiri kvadrata“.

 

Drugu nagradu osvojila je novinarka „Politike“ Olga Janković za reportažu „U Samošu prisiljeni da prosipaju mleko“, a treću novinar „Večernjih novosti“ Nikola Janković za reportažu „Da je više džebane, manje bi štete bilo“.

Žiri za dodelu nagrade „Momčilo Moma Stojkov“ činili su Aleksandar Bjelogrlić, Ljiljana Bailović i Biljana Mandić.

„Reportaža 'Šest duša u četiri kvadrata' Jelene L. Petković, objavljena 15. novembra 2015. u frankfurtskim „Vestima“ je priča o mnogočlanom domaćinstvu Dičića u selu Straža kraj Gnjilana. Potresno je svedočanstvo o 'okovima gladi i beznađa' u kojima majka Violeta, sa suprugom, deverom i starom bakom, nastoji da na put izvede ćerke Marinu i Jadranku. Ovaj novinarski napis poseduje nesumnjive literarne kvalitete, uključujući replike sagovornika date u izvornom pokrajinskom dijalektu, a tekst je diskretno prožet naznakama o manje poznatim  istorijskim i etnografskim pojedinostima vezanim za mesto. To su svakako vrline na tragu spisteljskog senzibiliteta koji je negovao Momčilo Moma Stojkov, po kome ovaj novinarski konkurs nosi ime“, navodi se u obrazloženju žirija.

Datum uručenja nagrada koje se sastoje od povelje i novčanog iznosa biće naknadno određen.

Konkurs za najbolju novinsku reportažu posvećen je doajenu novinarstva, dugogodišnjem televizijskom i radio novinaru i reporteru lista „Zrenjanin“ Momčilu Momi Stojkovu (1945-2013), a dodeljuju je NIP „Zrenjanin“ a.d. i Asocijacija „Banat-info“.

Komentari (1)

ostavi komentar
pon

29.08.

2016.

Melanija [neregistrovani] u 17:50

bravo

Nikada do sada ni jedna nagrada nije otišla u tako dobre ruke kao sada! Čestitke Jeleni i čestitke žiriju! Bravo!

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi